Νομοθετική ρύθμιση ζητάει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από το υπουργείο Παιδείας, καθώς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει εκλογές για το νέο Συμβούλιο Διοίκησής του. Σήμερα αναβλήθηκε για δεύτερη φορά, εξαιτίας κινητοποίησης φοιτητών, το πρυτανικό συμβούλιο του Ιδρύματος, κατά το οποίο επρόκειτο να ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι στις εκλογές.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φαίνεται ότι …έσπασε τα νεύρα του πρύτανη του Ιδρύματος κ. Σίμου Σιμόπουλου, που έφτασε σήμερα να στείλει επιστολή παραίτησης στο υπουργείο Παιδείας, την οποία πάντως ο υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δεν αποδέχτηκε.
Μετά τις εξελίξεις αυτές η διοίκηση του Ιδρύματος διαπιστώνει «νομικό κενό», αφού δεν είναι σαφές τι γίνεται στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να ανακηρυχθούν καν οι υποψήφιοι για τις εκλογές.
Η λύση που προτείνεται είναι να επιλέγεται αυτόματα σε αυτή την περίπτωση η λύση της λίστας αρχαιότητας καθηγητών (γεννημένων από το 1949 και μετά), με τον ίδιο τρόπο που ο νόμος ορίζει ότι αν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, θα ορίζονται σε αυτά οι αρχαιότεροι καθηγητές του Ιδρύματος.
«Το Πολυτεχνείο θα την σεβαστεί την λίστα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» καθηγητής του Ιδρύματος, καθώς φαίνεται ότι η διοίκηση του έχει εμπλακεί σε ρόλο διαιτητή μεταξύ δυο αντιμαχόμενων «στρατοπέδων»: εκείνων που πολεμούν το νόμο με σθένος και δεν θέλουν να γίνουν εκλογές και εκείνων που φιλοδοξούν να εκλεγούν μέλη του Συμβουλίου του και επιθυμούν να γίνουν οι εκλογές, όπως ορίζει άλλωστε και η νομοθεσία.
Σα να μην έφταναν αυτά, στο ΕΜΠ παραιτήθηκαν και τα 14 από τα 18 μέλη της εφορευτικής επιτροπής που είχαν κληρωθεί στο Ίδρυμα (2 μέλη από κάθε μια εκ των 9 Σχολών του). Οι παραιτήσεις αυτές βέβαια δεν δημιουργούν πρόβλημα ακυρότητας της διαδικασίας, καθώς ο Νόμος ορίζει ότι η εφορευτική επιτροπή πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 άτομα.