Διώτης-Καπελέρης «αδειάζουν» Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλο

Τους πρώην υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου «αδειάζουν» με τα υπομνήματα τους οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. Ιω.Καπελέρης και Ιω.Διώτης

Τους πρώην υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου «αδειάζουν» με τα υπομνήματα τους οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. Ιω.Καπελέρης και Ιω.Διώτης.

Σύμφωνα με το υπόμνημα Διώτη το υλικό από τη λίστα Λαγκάρντ του παραδόθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου σε μορφή usb ατύπως χωρίς διαβιβαστικό ή συνοδευτικό έγγραφο του Γραφείου του Υπουργού. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν του έδωσε οποιαδήποτε εντολή παρά το θόρυβο που είχε ξεσπάσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Σε σχέση με τον πρώην υπουργό κ. Ε. Βενιζέλο ο κ. Διώτης αναφέρει στο υπόμνημα τα εξής:
«Η έρευνα των συγκεκριμένων στοιχείων ακόμα και αν την επιχειρούσε κανείς κατά παράβαση του νόμου δεν είχε τον επείγοντα χαρακτήρα που εφέρετο να έχει…Σε κάθε περίπτωση αποφάσισα να ενημερώσω τον νέο υπουργό Οικονομικών (σ.σ. τον κ. Βενιζέλο) ήδη κατά την πρώτη συνάντηση μου μαζί του ώστε να λάβω από αυτόν εντολές περί του πρακτέου…Κατόρθωσα τελικά να τον συναντήσω περί τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου 2011. Κατά τη συνάντηση μας εκείνη του παρέδωσα το usb συνοδευόμενο από εκτύπωση ορισμένων σελίδων ώστε να σχηματίσει άποψη για το είδος του αρχείου, και του απεκάλυψα με ποιο τρόπο είχε περιέλθει στην κατοχή μου…Ο υπουργός ζήτησε την γνώμη μου σχετικά με την δυνατότητα αξιοποίησης των πληροφοριών του usb…Ο υπουργός συμφώνησε με την άποψη μου ότι δηλαδή ήταν παράνομο υλικό, κράτησε το usb, δεν μου έδωσε οποιαδήποτε εντολή σχετικά με αυτό και έκτοτε δεν έγινε ποτέ άλλοτε λόγος για το συγκεκριμένο αντικείμενο, ούτε κάποια ενέργεια σχετικά με αυτό…Δεν θεώρησα καν αναγκαίο να κρατήσω αντίγραφο του».
Στη συνέχεια ο κ. Διώτης υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με την διερεύνηση των στοιχείων από τη λίστα Λαγκάρντ, τον Οκτώβριο του 2011 έλαβε εντολή από τον υπουργό Οικονομικών να ελέγξει 750 πρόσωπα που είχαν εξάγει στο εξωτερικό το 2009 μεγάλα ποσά.
Στις αρχές Νοεμβρίου 2011, σύμφωνα με τον κ. Διώτη, του διαβιβάστηκαν επίσης για έλεγχο τρεις καταστάσεις με 71 φυσικά πρόσωπα τα οποία μέσα στο 2009 είχαν πραγματοποιήσει εμβάσματα ή πληρωμές στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ.
Ο κ. Διώτης αναφέρθηκε και σε σύσκεψη τον Αύγουστο του 2012 με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών όπου αναφέρθηκε ο τμηματικός έλεγχος των καταλόγων, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στον κ. Στουρνάρα ο οποίος ζήτησε να ελεγχθεί ο πλήρης κατάλογος.
Ο κ. Διώτης έκανε τέλος λόγο για επιλεκτικούς ελέγχους φυσικών προσώπων από το ΣΔΟΕ με βάση τα έγγραφα που έδιναν οι Διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Με το υπόμνημα του διαμαρτύρεται έντονα και γιατί δεν τον δόθηκε ακριβές αντίγραφο του usb για να ελέγξει την αλήθεια όσων καταθέτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.
Και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιω. Καπελέρης δήλωσε ότι δεν πήρε καμία εντολή για έλεγχο των φορολογικών των προσώπων της λίστας Λαγκάρντ αφού ουδέποτε την παρέλαβε. Αντί για αυτήν, όπως είπε χαρακτηριστικά, παρέλαβε 10 ονόματα ατύπως και χωρίς επίσημα έγγραφα. «Ουδέποτε», τόνισε, «μου έδωσαν εντολή να πραγματοποιήσω οποιονδήποτε έλεγχο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk