Βερολίνο: Από γερμανική… ανάκριση αναμένεται να περάσει ο Ντράγκι

Δίωρη «ανάκριση» από τους γερμανούς βουλευτές αναμένεται για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο την Τετάρτη.

Δίωρη «ανάκριση» από τους γερμανούς βουλευτές αναμένεται για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο την Τετάρτη.

Ο κ. Ντράγκι μεταβαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα για να παρουσιάσει την πολιτική της Τράπεζας – και κυρίως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων – σε κλειστή συνεδρίαση με τους βουλευτές των γερμανικών κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών, Προϋπολογισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς ομολόγων, υπό αυστηρούς όρους, στο οποίο κατέληξε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο ως «σωσίβιο» για την Ισπανία, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως εντός Γερμανίας. Ο μοναδικός στο Συμβούλιο της ΕΚΤ που δεν είχε υπερψηφίσει την πρόταση ήταν ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος αργότερα – σε μία σπάνια αλλά όχι απροσδόκητη κίνηση – είχε φέρει μάλιστα ανοικτά στη δημόσια σφαίρα την αντίθεσή του.

Βέβαια η διοίκηση της ανεξάρτητης ΕΚΤ δεν είναι υπόλογη σε πολιτικούς και ο Ντράγκι εμφανίζεται στο Μπούντεσταγκ έχοντας ο ίδιος εκφράσει την επιθυμία του να εξηγήσει στους «επιφυλακτικούς» βουλευτές τη στάση της ΕΚΤ.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με μία δεκάλεπτη εισαγωγική ομιλία του Ντράγκι και θα ακολουθήσουν οι ερωτήσεις των γερμανών βουλευτών κεκλεισμένων των θυρών – από το βήμα της Ολομέλειας, ούτως ή άλλως, δεν μπορούν να μιλήσουν παρά μόνο βουλευτές και ξένοι ηγέτες.

Το κλίμα στο Βερολίνο έχουν «ζεστάνει» οι τελευταίες αναφορές βουλευτών και αξιωματούχων που υπενθυμίζουν τις επιφυλάξεις τους εν όψει και της επίσκεψης.

«Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ δεν έχει καμία σχέση με την εντολή της» υποστήριξε ο συμπολιτευόμενος βουλευτής Κλάους-Πέτερ Βιλς (από το CDU της Μέρκελ), ο οποίος και σκοπεύει να πάρει μέρος στη συνάντηση.

«Θέλω να ακούσω από τον κύριο Ντράγκι πώς μπορεί να συνδυάσει την απεριόριστη αγορά ομολόγων με τον στόχο της τράπεζας για σταθερότητα τιμών» επισήμανε.

O Μάριο Ντάγκι, ανέφερε από την πλευρά της η Πρίσκα Χιντς των Πρασίνων, «έχει ξεκαθαρίσει ότι η αγορά θα γίνεται υπό αυστηρούς όρους». «Θέλουμε να μάθουμε τι είδους πρόγραμμα στήριξης και ποιες προϋποθέσεις θεωρεί προαπαιτούμενα» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk