Ζωγράφοι του 19ου αιώνα και σύγχρονοι κλασικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Greek Sale του οίκου Bonhams, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου 2012 στην έδρα του οίκου στο Λονδίνο.

Ογδόντα πέντε έργα ελλήνων καλλιτεχνών με τιμή εκτίμησης από 4.000 έως 200.000 στερλίνες περιλαμβάνει η δημοπρασία, με τον «Ζωγράφο στην Ανατολή» του Νικολάου Γύζη να βρίσκεται στην κορυφή.

Πρόκειται για έργο του 1875 με τιμή εκτίμησης 150.000-200.000 στερλίνες.

«Είναι μια ιδιαίτερα συντηρητική εκτίμηση», μας λένε οι κυρίες Τερψιχόρη Αγγελοπούλου και Λόλα Στεφανίδου του οίκου Bonhams. «Αυτό το έργο σε άλλες εποχές μπορεί να είχε τη διπλάσια τιμή εκτίμησης».

Η δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης:

«Τρίπτυχο Α» του Γιάννη Σπυρόπουλου, το μεγαλύτερο έργο του καλλιτέχνη σε ιδιωτική συλλογή (τιμή εκτίμησης: 120.000-180.000 στερλίνες), «Ακρόπρωρο» του Γιάννη Μόραλη που ισορροπεί στις αφαιρετικές φόρμες και την ανθρώπινη παρουσία (τιμή εκτίμησης: 100.000-150.000 στερλίνες), «Το σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι με Άγγελο» του Γιάννη Τσαρούχη, μία ελαιογραφία που απεικονίζει το σημερινό μουσείο Τσαρούχη (τιμή εκτίμησης: 80.000-120.000 στερλίνες) και «Μετά τη βροχή» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα που εκφράζει τη διονυσιακή σχέση του καλλιτέχνη με τη φύση (τιμή εκτίμησης: 80.000-120.000 στερλίνες).

Στην ίδια δημοπρασία είναι και: «Στην ακτή», ελαιογραφία του έλληνα θαλασσογράφου Βασιλείου Χατζή, (τιμή εκτίμησης: 80.000-120.000 στερλίνες), «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, αγαπημένο θέμα του καλλιτέχνη (τιμή εκτίμησης: 80.000-120.000 στερλίνες), «Πλέοντας προς την ακτή», του Κωνσταντίνου Βολανάκη, δείγμα της ελληνικής περιόδου του σημαντικού έλληνα θαλασσογράφου (τιμή εκτίμησης: 70.000-100.000 στερλίνες), «Κονταντίνα» του Δημητρίου Γεωργαντά, το έργο του καλλιτέχνη που ζωγραφίστηκε στη Ρώμη το 1885 (τιμή εκτίμησης: 40.000-60.000 στερλίνες) και «Το κερί της προσευχής» του Θεόδωρου Ράλλη, έργο που αποτυπώνει τη θρησκευτική ευλάβεια μέσα από τον ιδεαλισμό και την πνευματικότητα της φιγούρας (τιμή εκτίμησης: 40.000-60.000 στερλίνες).

«Οι τιμές εκτίμησης είναι συντηρητικές διότι εκείνοι που θέλουν να πουλήσουν τα έργα τους έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα. Εχουν πιάσει πάτο και δεν πάει πιο κάτω. Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τον τελευταίο χρόνο», μας λένε οι υπεύθυνες του οίκου συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται τα πολύ πιο συντηρητικά «χτυπήματα» στις δημοπρασίες.

«Οι πλειοδότες δεν διαθέτουν όσα χρήματα έδιναν παλιότερα για να αποκτήσουν ένα έργο», συμπληρώνουν. «Η τάση αυτή παρατηρείται εντονότερα τα τελευταία δύο χρόνια».

Σημειώνουν επίσης ότι σοβαροί συλλέκτες αναφέρουν πως οι δημοπρασίες αποτελούν ευκαιρία για να βγάλει κάποιος χρήματα σε… δέκα χρόνια. «Αγοράζουν τώρα όχι για να πουλήσουν του χρόνου αλλά σε μία δεκαετία που οι τιμές μάλλον θα έχουν ανέβει και πάλι» εξηγούν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα καλά έργα δεν χάνουν την αξία τους. Οπως παρατηρούν οι κυρίες Αγγελοπούλου και Στεφανίδου, πιο εύκολα θα πουληθούν τα ακριβά έργα παρά εκείνα που η τιμή τους είναι κάτω από τη μεσαία κατηγορία. «Γι’ αυτό στη δημοπρασία αποφασίσαμε να συμμετέχουμε μόνο με 85 έργα που, όμως, είναι επιλεγμένα», καταλήγουν.

Αλλα έργα της δημοπρασίας είναι των Ιωάννη Πούλακα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Απόστολου Γεραλή, Αλέκου Κοντόπουλου, Σπύρου Βασιλείου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Θανάση Τσίγκου, Γιάννη Γαΐτη, Αλέξη Ακριθάκη, Νίκου Κεσσανλή, Φρόσως Μιχαλέα, Όπυς Ζούνη, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Τσόκλη, Παύλου, Αλέκου Φασιανού, Γιώργου Λάππα, Γιάννη Κόττη κ.ά., ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και άλλες σημαντικές δημιουργίες των Νικολάου Γύζη, Ν.Χ. Γκίκα και Γιάννη Σπυρόπουλου.

Τα έργα θα εκτεθούν πριν από τη δημοπρασία στην γκαλερί «Image», Λεωφ. Αμαλίας 36, στο Σύνταγμα, στις 13,14 και 15 Νοεμβρίου 2012.