Τα νέα γραφεία του Facebook


Γνωστός για τις εκκεντρικά σχήματα που δίνει στα έργα του και την ασυνήθιστη χρήση των υλικών, ο Frank Gerhy «κλείνει» στα στόματα όσων τον κατηγορούν ότι οι κατασκευές του υπηρετούν τη φόρμα και όχι την πρακτικότητα σχεδιάζοντας τα νέα γραφεία του Facebook.
Ενα τεράστιο campus, το οποίο αν πράγματι κατασκευαστεί βάσει του σχεδίου που βλέπουμε στη μακέτα θα είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος χώρος γραφείων στον κόσμο.
Το campus έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται πιστά στη φιλοσοφία και στην κουλτούρα εργασίας που έχει δείξει ως σήμερα το Facebook: ένα μεγάλο γραφείο που θα διακόπτεται από αίθουσες συσκέψεων και διάφορους άλλους χώρους.
«Eίμαι ενθουσιασμένος που θα δουλέψω μαζί με τον Frank Gehry. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε έναν τέλειο λειτουργικά χώρο: ένα δωμάτιο που θα χωράει 2.800 εργαζομένους, όλοι όμως θα βρίσκονται αρκετά κοντά ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους.
Θα είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος χώρος γραφείων που έχει γίνει ποτέ, αλλά την ίδια στιγμή θα υπάρχει ιδιωτικότητα και ησυχία» λέει ο Mark Zuckerberg, founder του Facebook, και συμπληρώνει:
«Η σκεπή του κτιρίου θα φιλοξενεί ένα πάρκο στο οποίο θα έχει πρόσβαση όλη η κοινότητα των εργαζομένων για περπάτημα, χαλάρωση κτλ., ενώ όταν κάποιος απέξω θα κοιτάζει το κτίριο θα μοιάζει με έναν λόφο μέσα στη φύση».
Με αυτό το έργο ο Gehry αποδεικνύει ότι δεν τον ενδιαφέρουν μόνο οι εκκεντρικές, εμβληματικές κατασκευές. Το συγκεκριμένο project, παρά τις τεράστιες διαστάσεις του, είναι απλό σχεδιαστικά (θα μοιάζει περισσότερο με γιγάντια αποθήκη), ενώ συγκριτικά με οτιδήποτε άλλο έχει φτιάξει ο αρχιτέκτων είναι ένα χαμηλού κόστους δημιούργημα.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2013, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το παλιό κτίριο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και μάλιστα η μελέτη του Gehry περιλαμβάνει ένα υπόγειο τούνελ που θα συνδέει τα δύο campus.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk