Με ένα θερμό χειροκρότημα ολοκληρώθηκε η πρεμιέρα της «Μανόν Λεσκώ» στο θέατρο Ολύμπια. ΄Ηταν η πρώτη παραγωγή της ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13 σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Τζανκάρλο ντελ Μόνακο.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης επιχείρησε τη μεταφορά της δράσης του έργου στη δεκαετία του ’50. Το σκηνικό του Νίκου Πετρόπουλου ήταν ένα κινηματογραφικό στούντιο στο οποίο γίνονται τα γυρίσματα ταινίας με θέμα τη «Μανόν Λεσκώ» και οι προβολές σε πραγματικό χρόνο ανέδειξαν τη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια.

Τα κοστούμια του Πασκουάλε Γκρόσσι ήταν πολύχρωμα στο πνεύμα της εποχής, ενώ οι φωτισμοί του Βόλφγκανγκ φον Τσόουμπεκ δημιούργησαν ατμόσφαιρα στις δραματικές σκηνές.

Τη βραδιά της πρεμιέρα στο ρόλο της Μανόν ήταν η Λάνα Κος, στο ρόλο του Ντε Γκριέ ο Ρέντσο Τζούλιαν, ενώ στο ρόλο του Λεσκώ ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης. Στους υπόλοιπους ρόλους ήταν οι Μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η Χορωδία της ΕΛΣ ερμήνευσε υπό τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο και η ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τον Λουκά Καρυτινό.

Η παράσταση επαναλαμβάνεται στις 24, 26, 28 Οκτωβρίου και στις 7, 9, 11, 14, 18 Νοεμβρίου 2012.

Η «Μανόν Λεσκώ» ήταν η τρίτη προσπάθεια του Πουτσίνι στον χώρο του μελοδράματος αλλά και η πρώτη με την οποία απέδειξε την πραγματική του αξία, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για τα άλλα σπουδαία έργα που θα ακολουθούσαν στη συνέχεια.

Η «Μανόν Λεσκώ», παρά τον έντονα ρομαντικό χαρακτήρα της, σηματοδοτεί επίσης το πρώτο δείγμα γραφής του Πουτσίνι στη σχολή του βερισμού. Μία ερωτική ιστορία γεμάτη πάθος, η πρώτη όπερα στην οποία διαφαίνεται ξεκάθαρα η ξεχωριστή μουσική γλώσσα του Πουτσίνι. Βασισμένη στο άλλοτε δημοφιλέστατο ηθικοπλαστικό μυθιστόρημα του αβά Πρεβό, η ιστορία του ιππότη Ντε Γκριέ και της Μανόν Λεσκώ έχει μελοποιηθεί από αρκετούς συνθέτες.

Τον ρόλο της Μανόν Λεσκώ ερμηνεύει, εκτός από την Λάνα Κος, η καταγωγή της οποίας είναι από την Κροατία, η Ιταλίδα Ρακέλε Στανίσι σε δεύτερη διανομή. Τον ρόλο του Ντε Γκριε ερμηνεύσουν ο ΄Ελληνας τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου και ο Iταλός τενόρος Ρέντζο Τζούλιαν.

Η πρεμιέρα της «Μανόν Λεσκώ», την 1η Φεβρουαρίου 1893 στο Θέατρο Ρέτζιο του Τορίνο ήταν ένας θρίαμβος για τον Πουτσίνι. Όπως σημείωσε ο ίδιος αργότερα, «Η Μανόν είναι η μοναδική από τις όπερές μου που ποτέ δεν με λύπησε… Μια κόρη υπόδειγμα!». Η «Μανόν Λεσκώ» παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή για τελευταία φορά, το 1986, δηλαδή πριν 26 χρόνια.

Τζάκομο Πουτσίνι, Μανόν Λεσκώ

ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Θέατρο Ολύμπια

21, 24, 26, 28 Οκτωβρίου 2012

7, 9, 11, 14, 18 Νοεμβρίου 2012