Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δραστική ουσία φαρμάκων

Ερώτηση για τους κινδύνους στην υγεία των χρονίως πασχόντων, που ενδεχομένως κρύβει η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να συνταγογραφούνται φάρμακα μόνο με τη δραστική ουσία, έφεραν στη Βουλή, εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση για τους κινδύνους στην υγεία των χρονίως πασχόντων που ενδεχομένως κρύβει η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να συνταγογραφούνται φάρμακα μόνο με τη δραστική ουσία, έφεραν στη Βουλή, εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε την αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση όλων των σκευασμάτων με βάση τη δραστική ουσία, χωρίς καμία εξαίρεση. Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση ο γιατρός υποχρεώνεται να συνταγογραφεί τη δραστική ουσία και το αντίστοιχο εμπορικό σκεύασμα της κατηγορίας του στη χαμηλότερη τιμή αναφοράς, που κατά τεκμήριο είναι το γενόσημο φάρμακο. Σε περίπτωση δε, συνταγογράφησης σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή ( όσοι έχουν) και με τη διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αναφοράς».
Η γενικευμένη εφαρμογή αυτής της διάταξης σε όλους τους ασθενείς – τονίζεται στην ερώτηση – δεν λαμβάνει υπόψη βασικές ιδιαιτερότητες των χρονίως πασχόντων από παθήσεις στενού θεραπευτικού δείκτη, όπως είναι οι αιμοκαθαρόμενοι, περιτοναϊκοί, μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων (νεφρού, καρδιάς, ήπατος,πνευμόνων κτλ.).

«Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν με διοικητικές πράξεις αυτού του τύπου να υποκαθίστανται οι αποτελεσματικές επιστημονικές θεραπευτικές αγωγές των θεραπόντων ιατρών με γενόσημα φάρμακα, που δεν έχουν δοκιμαστεί και ελεγχθεί επαρκώς και για τα οποία έχουν διατυπωθεί σοβαρές επιφυλάξεις», τονίζουν οι εννέα βουλευτές.

Σημειώνουν δε, ότι με την εν λόγω απόφαση οι χρονίως πάσχοντες αντιμετωπίζονται ως πειραματόζωα, αφού θα μεταβάλλονται συνεχώς οι θεραπευτικές αγωγές λόγω του χαμηλού κόστους που επιλέγεται κάθε φορά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk