Ουίλιαμ Χέιγκ: «Απογοητευμένοι οι Βρετανοί από την Ε.Ε.»

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ αντέταξε στα όνειρα των Γερμανών για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση την απογοήτευση των συμπατριωτών του για την ΕΕ

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ αντέταξε στα όνειρα των Γερμανών για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση την απογοήτευση των συμπατριωτών του για την ΕΕ

«Η απογοήτευση της βρετανικής κοινής γνώμης απέναντι στην ΕΕ ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη», δήλωσε μιλώντας από το Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, διατυπώνοντας ταυτόχρονα το όραμά του για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του που συνοψίζεται στο πρόταγμα «λιγότερο ίσον περισσότερο» -και το οποίο έρχεται σε σαφή σύγκρουση με τις επιδιώξεις της Γερμανίας.

Μιλώντας στο Φόρουμ Εξωτερικής Πολιτικής στο Βερολίνο, ο Χέιγκ διατύπωσε σαφή προειδοποίηση για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο χάσμα στους κόλπους της ΕΕ εάν συνεχισθούν οι προσπάθειες να αποκτήσουν πανευρωπαϊκή ισχύ θεσμοί όπως η εποπτεία του τραπεζικού τομέα και ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών, όπως επιθυμεί η Γερμανία.

Ο Χέιγκ διέλυσε κάθε ελπίδα για μία χειρονομία συμβιβασμού προς τη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία ανησυχεί ότι η Βρετανία απομακρύνεται σταδιακά από την ΕΕ, τονίζοντας πως οι Βρετανοί έχουν την αίσθηση πως η Ένωση «είναι μία μεγάλη μηχανή που ρουφάει τη διαδικασία λήψη αποφάσεων».

«Ο κόσμος εκτιμά πως η ΕΕ είναι συχνά κάτι που τους έχει επιβληθεί και όχι κάτι στο οποίο έχει θέση η άποψή τους» τόνισε ο Χέιγκ, προσθέτοντας πως το συναίσθημα αυτό «ναι μεν γίνεται αισθητό με οξύ τρόπο στη Βρετανία, αλλά και όχι μόνον στη Βρετανία».

«Η κυβέρνηση συμμαχίας έχει δεσμευθεί στους Βρετανούς να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, όμως θέλω να είμαι ειλικρινής: η απογοήτευση της βρετανικής κοινής γνώμης απέναντι στην ΕΕ ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλη» υπογράμμισε.

Καθώς η απόσταση ανάμεσα στις 17 χώρες της Ευρωζώνης και των άλλων 10 κρατών εκτός αυτής διευρύνεται συνεχώς, ο Γερμανός ομόλογος του Χέιγκ Γκίντο Βέστερβελε τον κάλεσε να συνεργαστεί με το σύνολο των χωρών-μελών της Ένωσης για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση του ευρώ.

«Άπαντες είναι καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν τις ιδέες τους. Εάν όμως κάποιος δεν θέλει να ακολουθήσει, ή δεν μπορεί να ακολουθήσει, δεν πρόκειται να εμποδίσει τους υπόλοιπους από το να πάνε μπροστά» τόνισε ο Βέστερβελε.

«Αυτό ισχύει για τη συνθήκη του Σένγκεν, αυτό ισχύει για το ενιαίο νόμισμα κι πιστεύω πως το ίδιο ισχύει και για την κοινή εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια» προσέθεσε ο Γκίντο Βέστερβελε, εκτιμώντας πως η βούληση του Βερολίνου να εφαρμοσθεί μία κοινή δημοσιονομική πολιτική αποτελεί τμήμα μίας κρίσιμης διαδικασίας ολοκλήρωσης που θα ωφελήσει τους πάντες.

«Έχουμε ανάγκη να πάμε πιο μπροστά όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρώπη» προσέθεσε ο ίδιος, συγκρίνοντας τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις με «διαμάντια που πλάθονται υπό υψηλή πίεση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε στη διάρκεια της συνόδου απευθυνόμενος στον Χέιγκ: «Ουίλιαμ, σε παρακαλώ, εντάξου στην τραπεζική ένωση, μην κάθεσαι παράμερα, σε χρειαζόμαστε».

Η απάντηση που εισέπραξε ήταν χωρίς περιστροφές: «Το να ενταχθούμε σε μία τραπεζική ένωση με διαφορετικό νόμισμα -ναι μεν το νόμισμα των φίλων μας, πλην όμως ένα διαφορετικό νόμισμα- θα ήταν απολύτως δύσκολο να γίνει. Ιδού γιατί δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος μίας τραπεζικής ένωσης» απάντησε ο Χέιγκ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως τα εθνικά Κοινοβούλια θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερες εξουσίες αντί να ενισχύεται το Ευρωκοινοβούλιο, όπως επιθυμεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ προσέθεσε πως οι προσπάθειες για να επιλυθεί η κρίση του ευρώ δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

Όπως τόνισε, η Βρετανία με την ιδιότητά της, της δεύτερης χώρας σε μέγεθος χρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δυσκολεύεται να εξηγήσει στους πολίτες της γιατί πρέπει να υπάρξει αύξηση πέραν του πληθωρισμού στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ -ένα πακέτο ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk