Οι περισσότεροι καλοφαγάδες, γλυκατζήδες και μη, όταν φέρνουμε στο μυαλό μας το ιδανικό γλυκό φανταζόμαστε κάτι περιχυμένο με σοκολάτα. Αν το αναλάβουν οι ειδικοί όλα είναι εύκολα. Πόσο εύκολο όμως είναι να πετύχουμε την πολυπόθητη βελούδινη υφή όταν αποφασίσουμε να φτιάξουμε μια σοκολατένια απόλαυση με τα χεράκια μας; Πολύ, αφού δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος αλλά ο σωστός τρόπος κι αυτός δεν είναι άλλος από το μπεν μαρί, μια βασική τεχνική της ζαχαροπλαστικής.
Το μυστικό στο μπεν μαρί είναι ότι τα υλικά δεν έρχονται σε επαφή απευθείας με τη θερμότητα, οπότε ζεσταίνονται και λιώνουν σταδιακά χωρίς να καούν ή να κόψουν.
Ορίστε λοιπόν η διαδικασία:
Μέσα σε κατσαρόλα με βραστό νερό τοποθετούμε ένα μπολ. Είναι σημαντικό η διαμέτρος του μπολ να είναι μεγαλύτερη από αυτής της κατσαρόλας, έτσι ώστε να μην βυθιστεί το μπολ μέσα στο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε το νερό να διατηρείται ζεστό χωρίς να βράζει.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετούμε στο μπολ.

Προσέχουμε να είναι τελείως στεγνό καθώς ακόμη και λίγες σταγόνες νερού μπορούν να αλλοιώσουν τη σύσταση της (να σφίξει, να δημιουργηθούν σβόλοι) και να μην έχουμε τη βελούδινη υφή που επιθυμούμε.

Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει καλά είτε σκέτη είτε προσθέτοντας και άλλα υλικά ανάλογα με τις οδηγίες της εκάστοτε συνταγής. Συνήθως προσθέτουμε μια ακόμα λιπαρή ουσία (μαργαρίνη, βούτυρο, κρέμα γάλακτος κτλ.).
Για την ιστορία…
Η επικρατέστερη εκδοχή λέει ότι το bain marie (μπεν μαρί) προέκυψε από την ανάγκη των αλχημιστών να θερμαίνουν τα υλικά τους αργά και σταθερά χωρίς να επηρεάζεται η σύσταση τους. Όσο για την ονομασία, η οποία μεταφρασμένη κατά λέξη σημαίνει: «μπάνιο Μαρία» (;), τη δόξα μοιράζονται δυο συνονόματες εκπρόσωποι της αλχημείας, μια Ιταλίδα του μεσαίωνα και μια Εβραία των αρχαίων χρόνων οι οποίες θεωρούνται εφευρέτες της συγκεκριμένης μεθόδου.
.