Τους «δύσκολους» Βαυαρούς του CSU επιθυμεί να επισκεφτεί στο Μόναχο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πηγές στην κυβέρνηση του γερμανικού κρατιδίου που επικαλείται η Suddeutsche Zeitung (SZ).

Το κυβερνών CSU, που ως αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ συμμετέχει στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, έχει «μαλακώσει» τον τελευταίο καιρό τις σκληρές του αναφορές στο ζήτημα της Ελλάδας, και ο επικεφαλής του Χορστ Ζίχοφερ έχει χαρακτηρίσει ευπρόσδεκτο τον έλληνα πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα, που εδρεύει στο Μόναχο, αναφέρει τη Δευτέρα ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει αίτημα στην βαυαρική κυβέρνηση.

Στόχος είναι η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν εντός του χρόνου. Ο Ζίχοφερ ανέφερε στη SZ ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι καλοδεχούμενος, και ο ίδιος είναι επίσης πρόθυμος να ανταποδώσει την επίσκεψη.

Από το CSU έχουν προέλθει οι πιο σκληρές γερμανικές εκκλήσεις για έξοδο – κατά καιρούς, παραδειγματική έξωση – της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο ίδιος ο Ζίχοφερ κατά κανόνα κρατούσε τα προσχήματα, επισημαίνοντας ανά περιπτώσεις ότι έξοδος μίας χώρας από το ευρώ δεν θα κατέστρεφε την ευρωζώνη, όμως άλλα υψηλόβαθμα στελέχη είχαν μετρήσει λιγότερο τα λόγια τους.

Εσχάτως όμως, και μετά και τις πάμπολλες ενδογερμανικές επικρίσεις στη Μέρκελ για τη ρητορική που είχαν υιοθετήσει στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού (τόσο από το FDP όσο και από το CSU), παρατηρείται μία χαλάρωση των τόνων που χρησιμοποιούν τα κορυφαία στελέχη.

Ενδεικτικά, ο Χορστ Ζίχοφερ είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι «δεν υπάρχει λόγος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», υπογραμμίζοντας ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.