Αποσχιστικές τάσεις στο ΠαΣοΚ

Βαθαίνουν οι αποσχιστικές τάσεις στο ΠαΣοΚ λίγες ημέρες έπειτα από το προσκλητήριο που απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλος για πανστρατιά των δυνάμεων της παράταξης αλλά και της κεντροαριστεράς

Βαθαίνουν οι αποσχιστικές τάσεις στο ΠαΣοΚ λίγες ημέρες έπειτα από το προσκλητήριο που απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλος για πανστρατιά των δυνάμεων της παράταξης αλλά και της κεντροαριστεράς. Η νέα βόμβα έπεσε από τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ προανήγγειλε στην ουσία ένα νέο κίνημα προσέλκυσης των ψηφοφόρων που έχουν απομακρυνθεί από το ΠαΣοΚ αλλά δεν πήγαν σε άλλα κόμματα και αναζητούν πολιτική στέγη.

Ο άξονας της παρέμβασης του είναι η δημιουργία ενός μετώπου ευρωπαϊκού και αναπτυξιακού απέναντι στην επικίνδυνη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην Χρυσή Αυγή. Οι απόψεις του πρώην υπουργού έχουν απήχηση σε ένα κομμάτι της ΚΟ του ΠαΣοΚ καθώς οι υπόλοιποι θεωρούν ότι το κόμμα θα πρέπει να πάρει αποστάσεις από το νέο μνημόνιο ακόμα και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την πτώση της κυβέρνησης.

Πάντως, στο εσωτερικό της ΚΟ γίνονται πολλές ζυμώσεις και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και άλλες πρωτοβουλίες, το πιθανότερο έπειτα από την ψήφιση των μέτρων. Η Ιπποκράτους προς το παρόν έχει επιλέξει να μην απαντά στις προκλήσεις και δεν ανατροφοδοτεί τη συζήτηση που προκαλούν πρώην υπουργοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του ΠαΣοΚ το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Βενιζέλος και οι συνεργάτες του ασχολήθηκαν μόνο με την προετοιμασία της κρίσιμης σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών και με τις προσυνεννοήσεις των κλιμακίων του κόμματος με τα αρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, στη συνέντευξη του εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΠαΣοΚ εξαϋλώνεται και ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εγκλωβισμένος στα «αρχικά του λάθη και στα στρατηγικά του αδιέξοδα». «Το ερώτημα δεν είναι ένα ζητούμενο κομματικού χαρακτήρα, αλλά εθνικού χαρακτήρα, γιατί έχουμε να κάνουμε με μία παράταξη η οποία διαμόρφωσε τη σύγχρονη Ελλάδα, με τα θετικά και τα αρνητικά, και ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή βλέπουμε να «εξαϋλώνεται». Αυτό είναι φαινόμενο στο οποίο οδήγησαν τα μέτρα τα οποία πήραμε τα προηγούμενα χρόνια, το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το ΠαΣοΚ έχει πληρώσει ένα ακριβό τίμημα, άδικο και υπερβολικό κατά τη γνώμη μου, αλλά στην πολιτική δεν έχει σημασία αυτό».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε ορισμένες «στρατηγικού χαρακτήρα διαφορές» που υπάρχουν στο ΠαΣοΚ και έφερε ως παράδειγμα τη συζήτηση στην Ιπποκράτους μετά τις εκλογές, όπου κάποιοι «από εμάς προτείναμε να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση», διευκρινίζοντας ότι το δικό του κίνητρο δεν ήταν να ξαναγίνει υπουργός.

Επιπλέον περιέγραψε την δική του επιδίωξη: Μια συνεννόηση υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της παραμονής στο ευρώ, πρωτίστως μέσα από το χώρο του ΠαΣοΚ, τον υφιστάμενο αλλά και το κομμάτι του που έχει φύγει προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και προς τη ΝΔ και αναδιάταξη των δυνάμεων εκείνων που αντιλαμβάνονται τη σημερινή Ελλάδα ως μια ευκαιρία για τα επόμενα δύο χρόνια, για να γίνει το μεγάλο άλμα προς την ανάκαμψη. Κατά τη γνώμη του πρώην υπουργού, αυτή η συνεννόηση μπορεί να γίνει και μέσα από την ανασύσταση του ΠαΣοΚ αλλά όχι με τη μορφή που έχει σήμερα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, εκτιμά ότι για να κάνει η Ελλάδα το άλμα προς την ανάπτυξη χρειάζεται μια ανάσα 4+2 ετών με την ανάλογη χρηματοδοτική στήριξη.


Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν ανακοινώνει τίποτα που θα δώσει την εντύπωση της ίδρυσης κόμματος. «Δεν αναφέρομαι σε αυτό. Αναφέρομαι στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει που δεν είναι κομματική. Κατά τη γνώμη μου έχουμε χρέος να αποτρέψουμε να ενισχυθούν στη χώρα μας τα άκρα που οδηγούν στο διχασμό», είπε.
Ο πρώην υπουργός, παρότι διατηρεί αποστάσεις από τον κ. Βενιζέλο δεν έχει κάνει συμμαχία με άλλα στελέχη που έχουν χαράξει δική τους πορεία. Ειδικώς με τον κ. Λοβέρδο, όπως είπε ο ίδιος, πιστεύει ότι έχει μία συμφωνία και μία ταύτιση σε ότι αφορά τις διαπιστώσεις του. «Σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις δεν έχω καμία επαφή με τον κ. Λοβέρδο, καμία επικοινωνία. Εννοώ είμαστε φίλοι, αλλά δεν έχουμε πολιτική επικοινωνία. Και δεν ξέρω ακριβώς τις επιδιώξεις του. Η άποψή μου είναι πάντως ότι δεν χρειαζόμαστε κινήσεις κορυφής αυτή τη στιγμή. Χρειαζόμαστε να κατέβουμε κάτω πάλι στους πολίτες να συζητήσουμε μαζί τους, να τους ακούσουμε και όλοι μαζί «από κάτω» να ξεκινήσουμε ένα μεγάλο κίνημα νέων προσδοκιών και νέων ελπίδων».
Σε ανάλογη συνέντευξη (ΣΚΑΙ) ο κ. Α. Λοβέρδος απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει στην κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν μια πρόταση που είχε κάνει στον κ. Βενιζέλο τον Ιούνιο αλλά δεν έγινε αποδεκτή. «Σεβάστηκα την απόφαση του προέδρου του ΠαΣοΚ και αποφάσισα να μην υπονομεύω την επιλογή του, σιωπώντας», είπε και πρόσθεσε ότι αν ο κ. Σαμαράς ήθελε να τον καλέσει θα έπρεπε να το είχε συζητήσει πριν με τον κ. Βενιζέλο. «Εγώ ανήκα και ανήκω στο ΠαΣοΚ και το ΠαΣοΚ το εκφράζει ο πρόεδρος του. Έτσι έπρεπε να γίνει».
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι θα ψηφίσει τα μέτρα και θα στηρίξει «ολόπλευρα, χωρίς εκπτώσεις» την επιλογή των 3 αρχηγών. Υπογράμμισε όμως ότι «όπως χάνονται θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και περιουσίες, έτσι χάνονται κόμματα και πολιτικοί» και προέβλεψε ότι μετά τη ψήφιση των μέτρων και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα απονομιμοποιηθούν, με ραγδαίο τρόπο, όπως έγινε και στο ΠαΣοΚ. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΠαΣοΚ, με την πολιτική του δεν βρίσκεται πλέον στην κεντροαριστερά ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ανήκει στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και εκεί θα παραμείνει.
Οσο για το συνέδριο που εξήγγειλε ο κ. Βενιζέλος είπε κατά την άποψη του ο χώρος της Κεντροαριστεράς, ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος δεν πάσχει επειδή του λείπει ένα μονοκομματικό Συνέδριο, δεν είναι αυτό δηλαδή το απολύτως απαραίτητο, το αναγκαίο, το χρήσιμο, το κατάλληλο για να ξεπεράσουμε την κρίση του χώρου, χρειάζονται ευρύτερες διαδικασίες. Το ΠαΣοΚ, σημείωσε ότι δεν μπορεί να αντέξει ως έχει και ότι από το νέο έτος μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη κεντροαριστερά με διάφορες τάσεις και την συμμετοχή παλαιών στελεχών ακόμα και από το ΠαΣοΚ.
Ο πρώην υπουργός, επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι ένας πολιτικός οργανισμός που κινείται στο πεδίο της δημαγωγίας, μίας δημαγωγίας που δεν βοηθάει την χώρα, ούτε τις διαπραγματεύσεις που κάνει η χώρα, γιατί δημιουργεί ψευδείς ελπίδες. Είναι η απόπειρα ορισμένων Ελλήνων να διατηρήσουν, ή να πάρουν πίσω αυτά που είχαν κερδίσει με το ΠαΣοΚ και την ΝΔ με άλλο πολιτικό χώρο, επισήμανε.
Σε παρουσίαση του βιβλίου του Νέα Ελληνική Ανόρθωση ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι: «Το δίλημμα ψηφίζουμε ή πτωχεύουμε έχει μόνο έναν τρόπο επίλυσης. Τη στήριξη της πατρίδας και αυτό θα κάνω για τέταρτη φορά. Ομως δεν πάει άλλο με τα περί ανάπτυξης ψέματα, προσχήματα, άλλοθι και υπεκφυγές. Κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε ως πρωτεύουσα εθνική ανάγκη και υποχρέωση. Τα διλήμματα μας είναι προφανές ότι έχουν τραγικό περιεχόμενο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για πολιτικά παιχνίδια. Θα είναι δραματικό να αποφύγουμε την πτώχευση και εξ αιτίας της ακαταλληλότητας των πολιτικών και των κομμάτων να μην αποφύγουμε τη φτώχεια, τη δυστυχία και την εγκληματικότητα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk