Χάνεται η εμπορική πίστη

Με το… σχεδόν πράσινο φως για την εκταμίευση των 31 δις ευρώ που έλαβε στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση

Χάνεται η εμπορική πίστη | tovima.gr

Με το… σχεδόν πράσινο φως για την εκταμίευση των 31 δις ευρώ που έλαβε στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση επιχειρεί να αναστρέψει το κλίμα στην αγορά και να δώσει μηνύματα σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας.

Σε πρώτη φάση έρχεται στο φως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο τελικά δεν θα περιλαμβάνει τα εξοντωτικά εκείνα μέτρα που οδηγούσαν σε διάλυση τη μεσαία τάξη, όσα δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση είχε διαρρεύσει προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση στην αγορά. Το 35% της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών έγινε 28% και μάλιστα από το ποσό των 30.000 ευρώ και άνω, ενώ στην προηγούμενη κλίμακα (από μηδέν ως 30.000 ευρώ) θα είναι 15%.

Επίσης θα υπάρχει αφορολόγητο για τους μισθωτούς στα 8000 ευρώ. Για τους αγρότες το ποσοστό φορολόγησης μετά την επιβολή του συστήματος εσόδων – εξόδων και της τήρησης βιβλίων θα είναι το 6%…Όλα αυτά δείχνουν ότι για μία ακόμη φορά οι κυβερνώντες προκειμένου να επιβάλουν μέτρα επέλεξαν την τακτική του χότζα με το γάιδαρο…

Διέσπειραν στην αρχή τη φήμη των ακόμη πιο σκληρών και εξοντωτικών μέτρων και τελικά ανακοινώνουν λιγότερο σκληρά ώστε να υπάρξει σχετική ανακούφιση στους πολίτες. Ο χότζας ως γνωστό είχε προτείνει σε μία οικογένεια που του παραπονέθηκε για συνωστισμό στο λίγων τετραγωνικών σπίτι της να βάλουν μέσα και τον γάιδαρο. Μετά από λόγο καιρό καθώς η διαβίωση έγινε αδύνατη διέταξε και βγήκε εκτός σπιτιού ο γάιδαρος και ένιωσαν οι ένοικοι ανακουφισμένοι!

Αυτό το σύστημα λειτουργεί κατά περίπτωση ευεργετικά για τις πολιτικές ηγεσίες αφού τις διασφαλίζει βραχυπρόθεσμα πολιτικό χρόνο. Μέσο – μακροπρόθεσμα όμως διαλύει την οικονομία μιας χώρας αφού η αγορά είναι ψυχολογία και η ψυχολογία βρίσκεται στο ναδίρ όταν κάποιος είναι αναγκασμένος να κινείται αμυντικά στο άκουσμα τέτοιων μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή χάνεται και η εμπιστοσύνη. Και η εμπορική πίστη για τους ανθρώπους της αγοράς είναι ο κινητήριος μοχλός κάθε οικονομίας. Ακριβώς εδώ έγκειται και το πραγματικό πρόβλημα της οικονομία της χώρας η οποία βαδίζει στον 6ο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης.

Η απώλεια εμπορικής πίστης έχει συγκλονίσει τα θεμέλια της αγοράς. Η μισή αγορά χρωστά στην άλλη μισή χρήματα και κανένας πλέον δεν δίνει πίστωση στον άλλο, ενώ η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε κανιβαλισμό τις επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν επί μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, χρωστούν στο ΙΚΑ, χρωστούν σε προμηθευτές και την ίδια ώρα η ανεργία έχει πλέον ξεπεράσει το 25%…Το κίνημα «δεν πληρώνω» έχει πλέον «μολύνει» και τις εμπορικές συναλλαγές, αφού ο πρώτος διδάξας και μεγαλύτερος «μπαταχτσής» είναι το κράτος του οποίου πλέον οι οφειλές προς ιδιώτες προμηθευτές και εργολάβους, γιατρούς και φαρμακοποιούς, υπερβαίνει τα 8,1 δις ευρώ.

Με δεδομένο ότι το δημόσιο ασκεί προτιμησιακό δικαίωμα στα χρέη και στις οφειλές και καθώς οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία πίσω από την άλλη καθημερινά, τα φέσια στην αγορά τείνουν να γίνουν ο κανόνας και οι πληρωμές η εξαίρεση. Σημειωτέον ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες ακόμη και να πτωχεύσουν δεν δικαιούνται ταμείο ανεργίας. Την ίδια ώρα αρκετοί επιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι τις κομματικές – πελατειακές σχέσεις, τα «παράθυρα του νόμου» και την αδυναμία επιβολής του, παρακρατούν τον ΦΠΑ και δεν τον αποδίδουν, συντασσόμενοι στο λεγόμενο κόμμα της δραχμής.

Περιμένοντας δηλαδή την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας ώστε με τον κλαπέντα ΦΠΑ που έχουν παρακρατήσει να αγοράσουν «κοψοχρονιάς» τις επιχειρήσεις των ανταγωνιστών τους που συνεχίζουν να αποδίδουν κανονικά φόρους και εισφορές. Όπως λέει και ο ποιητής η ατιμωρησία του ενόχου είναι η τιμωρία του αθώου…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk