Οι ανόητοι τεχνοκράτες

Το πρόβλημα με τους υπέροχους τεχνοκράτες που διασώζουν τη χώρα είναι ότι αισθάνονται υπερβολικά καλοί με τα νούμερα. Σπούδασαν τόσα χρόνια ώστε οι περγαμηνές τους να επαρκούν ως ταπετσαρία μιας γκαρσονιέρας. Μπορούν να κάνουν άψογους υπολογισμούς, βασισμένους σε μαθηματικούς τύπους, να παρουσιάσουν μοντέλα που αντιλαμβάνονται ολίγοι συνάδελφοί τους.

Οι ανόητοι τεχνοκράτες | tovima.gr

Το πρόβλημα με τους υπέροχους τεχνοκράτες που διασώζουν τη χώρα είναι ότι αισθάνονται υπερβολικά καλοί με τα νούμερα. Σπούδασαν τόσα χρόνια ώστε οι περγαμηνές τους να επαρκούν ως ταπετσαρία μιας γκαρσονιέρας. Μπορούν να κάνουν άψογους υπολογισμούς, βασισμένους σε μαθηματικούς τύπους, να παρουσιάσουν μοντέλα που αντιλαμβάνονται ολίγοι συνάδελφοί τους. Εχουν βιογραφικά που κάνουν τους κανονικούς ανθρώπους να νιώθουν άχρηστοι, ανεπαρκείς, τεμπέληδες. Σελίδες επί σελίδων με το πέρασμα από σπουδαία πανεπιστήμια, ζηλευτές επαγγελματικές θέσεις. Οι υπέροχοι τεχνοκράτες έχουν την ειδική γνώση, έχουν και την εξουσία. Ποιος θα τους πει ότι κάτι δεν πάει καλά;

Οι ντόπιοι συνομιλητές της τρόικας δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν και τούτο όχι λόγω της υποδεέστερης θέσης που έχει ο δανειζόμενος απέναντι στον δανειστή. Ούτε επειδή οι ντόπιοι υστερούν σε πτυχία, γνώσεις και βιογραφικά. Δεν βγαίνει άκρη γιατί στέκονται μόνο σε πίνακες, σε εξισώσεις, σε στατιστικές, σε ποσοστά. Και επειδή δεν βγαίνει τελικά το πρόγραμμα, συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο. Σκύβουν πάνω από τους αριθμούς και προσπαθούν να δουν τι δεν πήγε καλά στο μέτρημα. Το λάθος, όμως, δεν έχει σχέση με τις ασκήσεις επί χάρτου, αλλά με κάτι ελαφρώς πιο περίπλοκο, που λέγεται «η ζωή εκεί έξω», έξω από το γραφείο, έξω από τον προϋπολογισμό.

Τι είναι λοιπόν αυτό το μυστήριο, «η ζωή εκεί έξω»; Είναι όλα αυτά τα μικρά καθημερινά που δεν χωρούν σε μια εξίσωση, ιστορίες ανθρώπων που βλέπουν ότι «δεν βγαίνει ο μήνας» ακριβώς όπως δεν βγαίνουν τα μνημόνια. Αυτά τα μικρά, τα περιφρονημένα δίνουν τα θραύσματα της μεγάλης εικόνας, κάτι σαν πίξελ που μας βοηθούν να δούμε συνολικά το οικονομικό αδιέξοδο. Δεν χρειάζεται να έχει κάνει κάποιος μεταπτυχιακό στα οικονομικά για να καταλάβει ότι η ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να επιβιώσει. Και δεν μιλάμε για όσους οδηγούν χιλιάδες κυβικά, με χρωστούμενα γραμμάτια ούτε για εκείνους που ξιπάστηκαν και ανοίχτηκαν σε χλιδές που δεν ήταν της τάξης τους. Μιλάμε για τις κανονικές οικογένειες, για τους κανονικούς εργένηδες, για τους μετρημένους συνταξιούχους.

Αν για μια μέρα άφηναν οι εκπρόσωποι των δανειστών τις περίπλοκες αναλύσεις και καταπιάνονταν με το καλάθι της νοικοκυράς ή την πληρωμή των λογαριασμών, θα έβλεπαν ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Οι μισθοί για τους τυχερούς είναι στο μείον 25%. Επαναλαμβάνουμε, για τους τυχερούς. Γιατί υπάρχουν και οι επιπλέον 770.000 άνεργοι. Τα ανελαστικά έξοδα, ΔΕΚΟ και λοιπά, αυξάνονται για όλους μήνα με τον μήνα. Οι τιμές στα σουπερμάρκετ αυξήθηκαν στη διετία: 23 βασικά είδη ακρίβυναν από πολιτική επιλογή λόγω της αύξησης συντελεστών ΦΠΑ στα είδη τροφίμων και της αύξησης στα καύσιμα.

Θα βοηθούσε πολύ τον μέσο Ελληνα αν ένας σπουδαίος οικονομολόγος αναλάμβανε τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Να τα βάλει κάτω όλα σε ένα χαρτί και να βρει το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο επαρκεί ο μισθός. Να βρει τι γίνεται όταν μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται τα έξοδα. Και επειδή ως εδώ φαίνεται το ζόρι αλλά όχι όλη η εικόνα, ο οικονομολόγος θα πρέπει να επινοήσει τρόπους για να πληρωθούν ο φόρος αλληλεγγύης, οι φόροι στα ακίνητα, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, να κρατήσει λίγα κατοστάρικα για τη θέρμανση: μην τον γελάει ο καιρός, μπορεί να πέσει η θερμοκρασία.

Ολα τούτα ακούγονται τόσο, μα τόσο λαϊκίστικα σε όσους ανήκουν στην ολιγομελή, προνομιούχα μειονότητα που κυβερνά: στους πολιτικούς, στους επιχειρηματίες, στους μεγαλοδημοσιογράφους και στις ουρές τους. Δείχνουν μια βαθιά περιφρόνηση για την πλεμπάγια, για όσους δεν καταφέρνουν να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις (δεν καταβάλλουν τις οφειλές στην Εφορία, καθυστερούν τις δόσεις των δανείων τους). Αν υπάρχει υστέρηση εσόδων σε κάθε βήμα εφαρμογής των μνημονίων είναι επειδή σχεδιάστηκαν πάνω από τις δυνατότητες της χώρας και των κατοίκων της χώρας. Αν κάποιοι προχωρούν σε στάση πληρωμής είναι επειδή δεν έχουν να φάνε και όχι επειδή τα έχασαν στο μπαρμπούτι.

Για να μην τα πολυλογούμε: αν οι εκπρόσωποι των δανειστών καταφέρουν να βγάλουν την εξίσωση του ελληνικού νοικοκυριού, τότε θα καταφέρουν να βγάλουν άκρη και με τον προϋπολογισμό. Αντί λοιπόν να το πηγαίνουν γύρω γύρω οι υπουργοί μας, μπορούν να το πουν απλά, σαν την κυρα-Μαρία της γειτονιάς: Δεν βγαίνω, μάνα μ’, δεν βγαίνω.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk