Ενας στους πέντε Ισπανούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Ένας στους πέντε Ισπανούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (INE). Σύμφωνα με την INE, το 21,1% των 47 εκατομμυρίων κατοίκων της Ισπανίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 7.355 ευρώ το χρόνο.

Eνας στους πέντε Ισπανούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (INE). Σύμφωνα με την INE, το 21,1% των 47 εκατομμυρίων κατοίκων της Ισπανίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 7.355 ευρώ το χρόνο.

Το φετινό ποσοστό εμφανίζεται ελαφρά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι οπότε είχε αγγίξει το 21,8%. Η μικρή αυτή βελτίωση φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των ηλικιωμένων, οι συντάξεις των οποίων αποτελούν ένα σχετικά σταθερό εισόδημα, εκτιμά η INE.

Ο αριθμός των ανηλίκων κάτω των 16 ετών που ζουν σε κατάσταση φτώχειας αυξήθηκε στο 21%, ενώ το 2011 ήταν 19,4%.

Το μέσο εισόδημα των οικογενειών μειώθηκε το 2012 κατά 1,9% στα 24.609 ευρώ, ενώ αυξήθηκε κατά 12,7%, από 9,8% πέρυσι, ο αριθμός των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους. Περίπου το 44% των ισπανικών οικογενειών δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές.

Οι αλλοδαποί που ζουν στην Ισπανία κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε ποσοστό 26,3% έναντι 19,8% των Ισπανών.

Πολλοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει για την αύξηση της φτώχειας στην Ισπανία, την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση και η ανεργία έχει φτάσει το 25%.

Στο 9,4% το ισπανικό έλλειμμα το 2011

Οι αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος του περσινού ελλείμματος της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από τη Eurostat, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας για το 2011 αναθεωρήθηκε στο 9,4% του ΑΕΠ, αντί για 8,5%, καθώς στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν νέα στοιχεία. Με τα νέα δεδομένα, μόνο η Ιρλανδία παρουσίασε το 2011 έλλειμμα μεγαλύτερο από εκείνο της Ισπανίας (13,4%), ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο (9,4%).

Οι Βρυξέλλες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα οικονομικά στοιχεία της Ισπανίας και ζητούν από την κυβέρνηση Ραχόι να ελέγξει την απόκλιση του προϋπολογισμού των αυτόνομων κοινοτήτων από τους γενικότερους δημοσιονομικούς στόχους.
Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας τον περασμένο Μάιο υποχρέωσε τις τοπικές κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα ύψους 18 δισ. ευρώ ώστε να εξισορροπήσουν τα περιφερειακά ελλείμματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Οικονομικών οι περιφέρειες έχουν μειώσει τις δαπάνες τους σε ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπε το σχέδιο του Μαΐου. Συγκεκριμένα, μέχρι τον Ιούνιο οι περιφερειακές διοικήσεις είχαν μειώσει τις δαπάνες κατά 7,95% (περίπου 5,9 δισ. ευρώ), όταν η δέσμευση που ανέλαβαν στο πλαίσιο του σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν 0,04%.

Σχεδόν όλες οι κοινότητες έχουν εφαρμόσει τα μέτρα που εγκρίθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας ενώ κάποιες έχουν προχωρήσει στη λήψη άλλων. Για παράδειγμα, η Βαλένθια ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα απολύσει 3.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα της, σχεδόν το 40% του συνόλου των εργαζομένων σε αυτόν.

Μεταξύ των κοινοτήτων που έχουν εφαρμόσει αυστηρότερες περικοπές είναι και η περιφέρεια της Μαδρίτης, η οποία έχει μειώσει τις δαπάνες της κατά 38,96% κατά τους πρώτους έξι μήνες του. Από τις πλέον «αδρανείς» περιφέρειες ξεχωρίζει η Καταλονία με ποσοστό περικοπών μόλις 3,75%, όταν η προβλεπόμενη μείωση των δαπανών ήταν 13,37%.

Αντίθετα στο τομέα των εσόδων τα στοιχεία δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Κατά το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα των αυτόνομων ισπανικών κοινοτήτων, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη φορολογία, υποχώρησαν κατά 6,6% (περίπου 4,4 δισ.), όταν στο πρόγραμμα προσαρμογής προβλεπόταν αύξηση της τάξης του 0,82% στο τέλος του έτους.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τη μείωση των εσόδων μέσω της μεγαλύτερης περικοπής δαπανών αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα φορολογικά μέτρα που έλαβε η ισπανική κυβέρνηση – αύξηση του ΦΠΑ, αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων – καμία θετική επίπτωση δεν είχαν για τα περιφερειακή ταμεία, μάλλον το αντίθετο.

Παρά το γεγονός ότι τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% τους πρώτους οκτώ μήνες, την ίδια περίοδο αυξήθηκαν και τα έξοδα κατά 8.9%, λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού και των αυξημένων χρηματικών μεταβιβάσεων για την ενίσχυση των περιφερειών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο, είχε ανακοινώσει ότι το έλλειμμα φέτος θα φτάσει το 7,4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση της Eurostat συνολικά 17 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνουν το όριο 3% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk