Η ατζέντα της Επιστήμης

Με εφετινό οικοδεσπότη το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Laser FORTH της Κρήτης αρχίζει σήμερα το 4ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Διαφανή Αγώγιμα Υλικά, TCM 2012. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει υπάρξει εκρηκτική αύξηση του ενδιαφέροντος για τα υλικά αυτά, με περιοχές εφαρμογών τους τα ηλιακά φωτοκύτταρα, τους αισθητήρες αερίου, τα ηλεκτροχρωμικά, τα θερμοχρωμικά και τα «έξυπνα» παράθυρα, καθώς και τις εφαρμογές των βιολογικών φωτοδιόδων (organic LEDs) στις νέου τύπου οθόνες.

21-26 Οκτωβρίου
Συμπόσιο για τους διαφανείς αγωγούς
CRETA MARIS HOTEL, ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Με εφετινό οικοδεσπότη το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Laser FORTH της Κρήτης αρχίζει σήμερα το 4ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Διαφανή Αγώγιμα Υλικά, TCM 2012. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει υπάρξει εκρηκτική αύξηση του ενδιαφέροντος για τα υλικά αυτά, με περιοχές εφαρμογών τους τα ηλιακά φωτοκύτταρα, τους αισθητήρες αερίου, τα ηλεκτροχρωμικά, τα θερμοχρωμικά και τα «έξυπνα» παράθυρα, καθώς και τις εφαρμογές των βιολογικών φωτοδιόδων (organic LEDs) στις νέου τύπου οθόνες. Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του συμποσίου επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.tcm2012.org/.
22-28 Οκτωβρίου
H εβδομάδα από 22 ως 28 Οκτωβρίου κηρύχθηκε Εβδομάδα Ανοιχτής Πρόσβασης (Open Access Week) παγκοσμίως. Συγκεκριμένα πρόκειται για εκδήλωση που λαμβάνει χώρα σε διάφορα μέρη στον πλανήτη για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με στόχο τη «συνάντηση» της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και την ενημέρωση όλων για τα οφέλη της ανοιχτής πρόσβασης σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, η επιχειρηματικότητα κτλ. Οι εμπνευστές της εβδομάδας ανοιχτής πρόσβασης υποστηρίζουν ότι η ελεύθερη, άμεση και διαδικτυακή πρόσβαση σε αποτελέσματα ακαδημαϊκής έρευνας και το δικαίωμα στη χρήση και επαναχρησιμοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η έρευνα παγκοσμίως. Περισσότερες πληροφορίες για την εβδομάδα και τον τρόπο συμμετοχής σε αυτήν μπορείτε να βρείτε (αγγλιστί) στην ιστοσελίδα hyperlink http://www.openaccessweek.org/ και www.openaccessweek.org/.
23 Οκτωβρίου
«e-συγγράμματα» για τα ΑΕΙ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΕΙΕ, ΛΕΩΦ. ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 48, ΑΘΗΝΑ
Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ημερίδα ενημέρωσης για τα «Ελληνικά ακαδημαϊκά ηλεκτρονικά συγγράμματα και βοηθήματα». Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία τουλάχιστον 2.000 ψηφιακών συγγραμμάτων, επί αντικειμένων που αποτελούν τρέχοντα μαθήματα των ελληνικών ΑΕΙ. Με την ευκαιρία της ημερίδας την ίδια ημέρα στον ίδιο χώρο στις 10 π.μ. θα γίνει παρουσίαση από τον εκδοτικό οίκο Springer με θέμα «Publishing Scientific Research». Οι λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα www.edulll.gr/?p=13437/.
Ως 7 Δεκεμβρίου
«Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε τα πάντα;»

Πολύ ενδιαφέρον μάς ακούγεται το δίμηνο πρόγραμμα «Διακυβέρνηση, ανάπτυξη, ανταλλαγές: Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε τα πάντα;» που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Πρόκειται για έναν κύκλο συναντήσεων με θέμα τη διακυβέρνηση, μεταξύ γάλλων και ελλήνων ερευνητών, ειδικών και πανεπιστημιακών καθηγητών, σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Τρίπολη, η Πάτρα, το Ρέθυμνο και η Ολυμπία. Κίνητρό τους το ότι η βαθιά κρίση της χώρας μας εγείρει ερωτήματα όπως αν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι νέες καταστάσεις χωρίς τη ριζική αλλαγή των ιδιωτικών και κοινωνικών συμπεριφορών, καθώς και των μεθόδων διακυβέρνησης. Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων επισκεφθείτε το Hyperlink http://ifa.gr/

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk