Μέρκελ – Ολάντ μαδούν τη μαργαρίτα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε τα ξημερώματα της Πέμπτης ένα δειλό βήμα για τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μελλοντική χρηματοπιστωτική κρίση και ομαλοποίηση των αγορών εγκρίνοντας την τοποθέτηση ενός υπερ-επιθεωρητή των τραπεζών των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης – υπολογίζονται σε 6.000 περίπου. Ούτε ο συγκεκριμένος ρόλος του ούτε ο τρόπος λειτουργίας του καθορίστηκαν και είναι μάλλον απίθανο να αναλάβει καθήκοντα πριν από τα μέσα του 2014.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε τα ξημερώματα της Πέμπτης ένα δειλό βήμα για τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μελλοντική χρηματοπιστωτική κρίση και ομαλοποίηση των αγορών εγκρίνοντας την τοποθέτηση ενός υπερ-επιθεωρητή των τραπεζών των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης – υπολογίζονται σε 6.000 περίπου. Ούτε ο συγκεκριμένος ρόλος του ούτε ο τρόπος λειτουργίας του καθορίστηκαν και είναι μάλλον απίθανο να αναλάβει καθήκοντα πριν από τα μέσα του 2014.
Η απόφαση αποτελεί μια πολύ επιφανειακή συγκάλυψη της διαφοράς απόψεων μεταξύ της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και απέχει από την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στο σύνολο της ΕΕ η κρίση.

Δεν έκλεισε το χάσμα
Η διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ – γερμανικές πηγές την ονομάζουν «χάσμα» – παραμένει και μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι προσβλέπει πάντοτε στην «τραπεζική ενοποίηση» της Ευρώπης όπου «θα αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές και στην κοινωνία». Η κυρία Μέρκελ, αντίθετα, βλέπει μακρύτερα για τα αίτια της κρίσης, περιόρισε τη σημασία της απόφασης για τον υπερ-επιθεωρητή τραπεζών και επανέλαβε ότι το Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής ήταν «ένα εργαστήριο, ένας προθάλαμος» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν «οι αποτελεσματικές αποφάσεις» για την κρίση.
Πηγές της Κομισιόν υποβαθμίζουν τη «διάσταση απόψεων» Μέρκελ – Ολάντ και εκτιμούν ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να είναι ικανοποιημένες, καθώς η καγκελάριος «κέρδισε χρόνο» για την προώθηση της πολιτικής της στα θέματα της χρηματοπιστωτικής πορείας της ευρωζώνης και ο γάλλος πρόεδρος εξασφάλισε «ένα πρώτο βήμα» για τον έλεγχο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Εκτιμώντας από γενικότερη σκοπιά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (18 και 19 Οκτωβρίου) πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι «27», τουλάχιστον η πλειονότητα, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το θεσμικό σύστημα με το οποίο λειτουργεί η ΕΕ – καρπός των δεκαετιών του ’80 και του ’90 – δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές καταστάσεις στην Ευρώπη και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουν. Τρεις κινήσεις προς μια τέτοια κατεύθυνση έχουν ήδη επισημανθεί.
  • Οι Μπαρόζο και Γιούνκερ προγραμματίζουν μια διάσκεψη το 2014 που έπειτα από προεργασία μηνών θα συντάξει το προσχέδιο μιας νέας συνθήκης.
  • Ο Σόιμπλε επαναφέρει – και κυκλοφορεί με μεγάλη ένταση – την πρόταση για «αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο», οι οποίες θα συγκλίνουν στην ισχυροποίηση του όλου τραπεζικού μηχανισμού της Ευρώπης.
  • Ο Ρομπάι προωθεί την ιδέα του ενιαίου προϋπολογισμού στην ευρωζώνη και δομικές μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, οι οποίες «ασφαλώς απαιτούν νέα θεσμικά πλαίσια» εξηγούν πηγές στις Βρυξέλλες.
Υπάρχει ένας «φαύλος κύκλος» στις σχέσεις των Σόιμπλε – Μέρκελ – Ολάντ, διαπιστώνει ανώνυμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης. Τροφοδότης του είναι η κρίση στην ΕΕ, η αβεβαιότητα για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία και η εικόνα της ΕΕ και οι εκλογές στη Γερμανία – στα κρατίδια αλλά και σε όλη τη χώρα ως το 2014 – οι οποίες μπορεί να κρίνουν το πολιτικό status της Μέρκελ και του Σόιμπλε (στη Βαυαρία).
Ενας φαύλος κύκλος
Ο Σόιμπλε είχε την ευκαιρία στις συνεδριάσεις αλλά, κυρίως, στο περιθώριο της διάσκεψης Κορυφής (18 και 19 Οκτωβρίου) να αναπτύξει την «πρωτοβουλία» του για «ριζική αναδιάταξη των θεσμών» της ΕΕ ώστε να τεθεί ένα «πραγματικό τέλος» στη νομισματική κρίση. Ο γερμανός υπουργός πιστεύει ότι θα υπάρξει νέα έκρηξη κρίσης αν δεν δρομολογηθεί από τώρα η μεθόδευση της υιοθέτησης μιας νέας συνθήκης που θα ξεκινά από μια σοβαρή ώθηση προς την αναδιάρθρωση της ευρωζώνης. Βάση της είναι αυτό που ονομάζει «δημοσιονομική ενοποίηση» με τη θέσπιση του super νομισματικού επιτρόπου.
Η Μέρκελ, χωρίς να απορρίπτει την ιδέα, πιστεύει ότι είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Την αντίθεσή της διατύπωσε – παρασκηνιακά – και στην ιδέα της έκδοσης «κάποιας μορφής ευρωομολόγου», την οποία προωθούν, ακόμη και έμμεσα, οι Ολάντ και Σόιμπλε.
Ο «φαύλος κύκλος» συμπληρώνεται στην ιδέα της τραπεζικής ενοποίησης, την οποία «θα δεχόταν υπό όρους» η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, αλλά όχι ο Ολάντ. Σημειώνεται ότι η Βρετανία, η Ολλανδία και η Σουηδία είναι «ριζικά αντίθετες».
Στην ίδια λογική τοποθετείται και η διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ – Σόιμπλε και Ολάντ στο ζήτημα της λεγόμενης αμοιβαιοποίησης του χρέους των χωρών της ευρωζώνης. Το θέμα δεν έφθασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας δήλωσε ότι «δεν είναι ώριμο» για ευρύτερη συζήτηση το θέμα της τραπεζικής εποπτείας και βρήκε την ευκαιρία να τονίσει ότι η Γερμανία πιστεύει ότι αρκεί ο ενιαίος προϋπολογισμός της ΕΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk