«Πολιτικό οξυγόνο» αναζητεί το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη από την ασφυξία που προκαλεί το βαρύτατο πακέτο μέτρων. Η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί απεγνωσμένα να μείνει «εκτός του κάδρου» των φθαρμένων από το κυβερνητικό παρελθόν τους δυνάμεων, ενώ ο κ. Κουβέλης προετοιμάζει με την τακτική του τον ρόλο της για την επόμενη ημέρα…
Η αντιπαράθεσή της σχετικά με τις εργασιακές ρυθμίσεις που ζητεί η τρόικα και η άρνησή της να ψηφίσει τα μέτρα αυτάεμφανίζονται ως η «μητέρα των μαχών», την ίδια ώρα που η ΔΗΜΑΡ έχει αποδεχθεί το δημοσιονομικό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ.
Η αντιπαράθεσή της σχετικά με τις εργασιακές ρυθμίσεις που ζητεί η τρόικα και η άρνησή της να ψηφίσει τα μέτρα αυτάεμφανίζονται ως η «μητέρα των μαχών», την ίδια ώρα που η ΔΗΜΑΡ έχει αποδεχθεί το δημοσιονομικό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ.
Εχει ενδιαφέρον πως όταν «Το Βήμα» ρώτησε τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή κ. Σπ. Λυκούδηγια τα όρια της άρνησης γύρω από το Εργασιακό αυτός σημείωσε: «Αυτές τις εργασιακές αλλαγές που έφερε η τρόικα εμείς δεν τις ψηφίζουμε. Τέλος».
Ξεκάθαρο «όχι»
Υπογράμμισε επίσης ότι ο κ. Κουβέλης το ξεκαθάρισε κατηγορηματικά σε συζήτηση που είχε και με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Μάλιστα, αναφερόμενος σε αυτή τη συνομιλία ο κ. Λυκούδης σημείωσε ότι ο Φώτης Κουβέλης απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό τού είπε «Οταν λέω ότι δεν θα τα ψηφίσουμε, το εννοώ» και ο Πρωθυπουργός τού απάντησε: «Το αντιλαμβάνομαι».
Η ΔΗΜΑΡ ζητεί να εξαιρεθούν τα εργασιακά από τη διαπραγμάτευση για το πακέτο των μέτρων και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη, «επειδή εμείς θέλουμε να ψηφίσουμε τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ζητάμε αν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή αλλαγές για τα εργασιακά με τις οποίες διαφωνούμε, να μην είναι ενταγμένες στο πακέτο των μέτρων που ως τώρα έχουμε συμφωνήσει».
Είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» και ο υπεύθυνος του πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ κ. Σάκης Παπαθανασίου,«η όποια προσπάθεια της κυβέρνησης για συμφωνία και στα εργασιακά μπορεί να έχει μόνο μία εκδοχή: την απόσυρση των προτάσεων της τρόικας».
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Οτι εφόσον αποσυρθούν οι προτάσεις της τρόικας (η ΔΗΜΑΡ δεν αποδέχεται να νομοθετηθεί ο κατώτερος μισθός από το κράτος και να καταργηθούν η μετενέργεια και οι τριετίες) ανοίγει ο δρόμος για άλλου τύπου παρεμβάσεις στα εργασιακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπαθανασίου τονίζει: «Δεν είναι πρόβλημα για εμάς να θεσμοθετηθούν μέτρα σχετικά με μισθούς πάνω από 3.000 ευρώ, που αφορούν τα λεγόμενα «χρυσά αλεξίπτωτα» κ.ά. Εμείς λέμε όχι στα μέτρα που αποτυπώνουν την επιδίωξη των δανειστών για σταδιακή αντικατάσταση των συμβάσεων, ώστε να φθάσουν στο σημείο να προσεγγίζουν τον κατώτατο μισθό».
Διαφωνίες υπάρχουν ακόμη όσον αφορά το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, τις οποίες δεν δέχεται και ο κ. Αντ. Μανιτάκης, αλλά και σημεία των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως χωρίς άμεση δημοσιονομική απόδοση, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι), που δεν αποδέχεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης.
Και για τους δύο, όπως και για τους υφυπουργούς που είχε προτείνει η ΔΗΜΑΡ για κυβερνητικές θέσεις, ο κ. Κουβέλης έχει εκφράσει την πλήρη στήριξή του –στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή είχε σημειώσει ότι«κάνουν με υπευθυνότητα τη δουλειά τους και τους περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας». Οι εκτιμήσεις είναι ότι η εμπλοκή επί αυτών των θεμάτων θα ξεπεραστεί.
Περί ανασχηματισμού
Με επίκεντρο την περιπέτεια της υγείας του κ. Ρουπακιώτη, φούντωσαν τα σενάρια για μίνι ανασχηματισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη στο νοσοκομείο τον υπουργό Δικαιοσύνης και συνομίλησαν επί μακρόν.
Οπως έλεγαν από τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Ρουπακιώτης «επιστρέφει σύντομα στα καθήκοντά του»… Πάντως τα περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, μετά την ψήφιση των μέτρων, αγγίζουν και τη ΔΗΜΑΡ. Αν και δεν έχει γίνει συντεταγμένη συζήτηση στα όργανα του κόμματος, υπάρχουν στελέχη που προωθούν την άποψη της πλήρους συμμετοχής στην κυβέρνηση με πολιτικά της στελέχη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ