Η κόκκινη εισαγγελέας της Βουλής

Αν ήταν τενίστρια θα ήταν πρωταθλήτρια, αφού δεν θα άφηνε μπαλάκι να πέσει κάτω, όπως δεν αφήνει λέξη που εκστομίζεται προς το μέρος της να πέσει κάτω. Η νεαρή κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θυγατέρα του πρώην προέδρου του Συνασπισμού κ. Ν. Κωνσταντόπουλου, είναι το νέο πρόσωπο που μπήκε μαχητικά αλλά και προκλητικά στον στίβο της πολιτικής και όπου παρεμβαίνει τα κάνει «γης Μαδιάμ», κατά τους επικριτές της.

Αν ήταν τενίστρια θα ήταν πρωταθλήτρια, αφού δεν θα άφηνε μπαλάκι να πέσει κάτω, όπως δεν αφήνει λέξη που εκστομίζεται προς το μέρος της να πέσει κάτω. Η νεαρή κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θυγατέρα του πρώην προέδρου του Συνασπισμού κ. Ν. Κωνσταντόπουλου, είναι το νέο πρόσωπο που μπήκε μαχητικά αλλά και προκλητικά στον στίβο της πολιτικής και όπου παρεμβαίνει τα κάνει «γης Μαδιάμ», κατά τους επικριτές της. Τόσο που βουλευτές της ΝΔ (και ορισμένοι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ) πραγματοποίησαν τις προάλλες μυστική σύσκεψη στο εντευκτήριο της Βουλής και αποφάσισαν ομοφώνως ότι όποτε η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι καλεσμένη στο τηλεοπτικό πάνελ, είτε να μη μετέχουν είτε να αποχωρούν πάραυτα. Ως τώρα μια τέτοια μεταχείριση επεφύλασσαν οι παραπάνω βουλευτές μόνο στα πάνελ όπου εμφανιζόταν ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης!

Η «Ζωή», όπως οι πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ την αποκαλούν, δεν χάνει από τότε που έγινε βουλευτής διαδήλωση, διαμαρτυρία και κινητοποίηση αλλά και καβγά στη Βουλή. Είναι το πρόσωπο που κατάφερε να εκνευρίσει τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο σε μια πεντάωρη «ανάκριση», κάτι τρομερά δύσκολο, αφού ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρείται σπεσιαλίστας στο να εκνευρίζει τους αντιπάλους του.

«Εχει καβαλήσει το καλάμι και δύσκολα θα το ξεκαβαλήσει, είναι αυθάδης, εριστική, ομιλεί σαν πολυβόλο, μαζέψτε την» παραπονούνται συχνά βουλευτές μόλις αντικρίσουν στη Βουλή κάποιον βουλευτή ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς όμως τολμά να της πει το παραμικρό και η Ζωή συνεχίζει τη δράση της, αδιαφορώντας τι λένε γι’ αυτήν και πώς τη χαρακτηρίζουν: «Αισθάνομαι ευτυχής που με εκτιμούν οι άνθρωποι που εκτιμώ. Φροντίζω και νομίζω ότι καταφέρνω να μην είμαι αγενής, αήθης και απρεπής, σε αντίθεση με χυδαίες ύβρεις που έχω εισπράξει κατά καιρούς. Δεν θα διολισθήσω ποτέ σε τέτοιο επίπεδο» απαντά.
Οι περισσότεροι πάντως στη Βουλή περίμεναν ότι αυτόν τον ρόλο, δηλαδή να εκνευρίζει τους αντιπάλους, θα τον έπαιζε ο έτερος πρωτοεμφανιζόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο συγγραφέας κ. Π. Τατσόπουλος, που είχε διακριθεί σε μία – δύο τηλεμαχίες, αλλά δεν είχε, όπως φάνηκε, τις πολιτικές προδιαγραφές της κυρίας Κωνσταντοπούλου και τον άφησαν να αγωνίζεται, όπως επιμένουν να λένε ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα… «δεύτερα». Ενώ η δικηγόρος κυρία Κωνσταντοπούλου που έχει κάνει μήνυση στον Τόνι Μπλερ για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, στον Χένρι Κίσινγκερ για συνεχή εγκλήματα κατά των λαών, που έχει υπερασπιστεί θύματα ρατσιστικών επιθέσεων και πρωτοπόρες γυναίκες, όπως τη Στέλλα Πρωτονοτάριου στην υπόθεση της Γκράβας, σιγά που θα υπολόγιζε (και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση σε κλειστό κύκλωμα του καναλιού της Βουλής) τον πρόεδρο ενός κόμματος που διολισθαίνει σταθερά στα ποσοστά που είχε παλαιότερα το δικό της κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί άφοβα (τουλάχιστον έτσι νομίζει) να κοιτάζει τους πάντες αφ’ υψηλού.
Το βιογραφικό της πλούσιο, θα το ζήλευαν πολλοί. Συμμετέχει σε κάθε συζήτηση, διακόπτει, παρεμβαίνει, επιτίθεται, μ’ έναν λόγο αποστομωτικό. Μιλάει πολύ και γρήγορα. Εχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των πρακτικογράφων και των δημοσιογράφων που δεν κρατούν μαγνητόφωνο. Εμφανίζεται οπαδός μιας άλλης Βουλής, μαχητικής και ιδεοληπτικής, για την οποία μάχεται. Και όταν καταφέρει να σπάσει κάποιου τα νεύρα με τις συνεχείς επιθέσεις που εξαπολύει, φροντίζει σχεδόν πάντοτε να επιρρίπτει ευθύνες στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ για το σκάνδαλο της Siemens, άσχετα με το ποιο θέμα συζητείται εκείνη την ώρα. Μπορεί να γίνεται συζήτηση για το μνημόνιο, αυτή όμως θα διακόψει και θα αναφερθεί, με ένα ειρωνικό χαμόγελο, στη Siemens.

Μια νέα κοπέλα, νεοεκλεγείσα βουλευτής που έχει περίπου την ίδια ηλικία με τον αρχηγό του κόμματός της κ. Αλ. Τσίπρα, καθόλου δεν συμπεριφέρεται σαν «πρωτάκι» στη Βουλή, περιμένοντας να τη βάλουν εισηγήτρια σε κάποιο νομοσχέδιο ή να καταθέσει κάποια ερώτηση, έστω επερώτηση. Διαθέτει αρχηγικό στόμφο και το δείχνει, κάτι που εκνευρίζει τους παλαιούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ίσως να μην είχαν ποτέ τέτοια προβολή.

Για παράδειγμα, επιτίθεται λεκτικά με κάθε ευκαιρία ακόμη και στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά ή στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ: «Ο κ. Βενιζέλος και οι συν αυτώ κυβερνήσαντες συμπεριφέρθηκαν με ακραία αναλγησία και ανείπωτη αλαζονεία και ως σήμερα δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, αλλά διεκδικούν να επιτιμούν την κοινωνία που κατέστρεψαν. Ο κ. Σαμαράς υπέγραψε με χέρια και με πόδια το μνημόνιο, υπέσκαψε τη διεθνή εικόνα της χώρας με την κινδυνολογία περί δραχμής, υφάρπαξε την ψήφο εκείνων που τον εμπιστεύθηκαν, και σήμερα δρομολογεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε αγαστή σύμπραξη με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη» δηλώνει και για τους τρεις της συγκυβέρνησης.

Το μοναδικό πράγμα που αποφεύγει είναι να κάνει οποιαδήποτε νύξη για τα προσωπικά της και όταν ερωτάται το μόνο που απαντά είναι «θέλω πολιτική συζήτηση, παρακαλώ». Πάντοτε όμως έχει να πει έναν καλό λόγο για τον επικεφαλής του κόμματός της, τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «ανέλαβε μια ευθύνη και ένα βάρος που αναλογεί στη γενιά μας. Το έκανε σε μια συγκυρία στην οποία υπήρχε τεράστια ανάγκη να εκφραστεί και να αναλάβει τη σκυτάλη της διεκδίκησης, αναπόφευκτα με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της εποχής και της Αριστεράς».

«Ανάκριση» Βενιζέλου στην Επιτροπή Θεσμών

Η κυρία Κωνσταντοπούλου θεωρεί, όπως πολλοί υποστηρίζουν, τη Βουλή ένα σύνολο κατά βάση συμβιβασμένο με τα συμφέροντα και τις δουλείες του παρελθόντος και αναζητεί μια νέα ηθική, τη δική της ηθική, που θέλει να την επιβάλει με τις φωνές, με παρεμβάσεις και παρεκβάσεις. Σιχαίνεται τις συναινέσεις, τις ισορροπίες, τα νιτερέσα κάτω από το τραπέζι. Σε λίγο καιρό – και αυτό το ακούς συχνά από βουλευτές όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ – δεν θα θέλει κανείς να διακινδυνεύσει την ψυχική του υγεία και να γίνει βορά των κατά κύματα λεκτικών της επιθέσεων.

Μετά τον κ. Βενιζέλο που δέχθηκε τα πυρά της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη «λίστα Λαγκάρντ», ποιος αλήθεια έχει τώρα σειρά; Ο «στόχος» της, λένε αυτοί που γνωρίζουν, έχει ήδη «εγκλωβιστεί». Πρόκειται για τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που επιστρέφει από τις ΗΠΑ (όπου πήγε για ομιλίες σε πανεπιστήμια) αυτή την εβδομάδα και είναι ζήτημα χρόνου να κληθεί και αυτός στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να καταθέσει για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
Οι περισσότεροι βουλευτές στοιχηματίζουν από τώρα, λέγοντας ότι αν η «εξέταση» του κ. Βενιζέλου διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, πόσες ώρες άραγε θα διαρκέσει η «εξέταση» του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που παρέλαβε τη λίστα; «Ηταν αποκαλυπτική η εξέταση του κ. Βενιζέλου, παρά τη σύμπραξη των βουλευτών του ΠαΣοΚ και της ΝΔ για να του εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή διαδικαστική προστασία. Μόνο στον κ. Βενιζέλο επιφυλάχθηκε η προνομιακή μεταχείριση να μην υποχρεούται να απαντά σε κάθε ερώτηση που του ετίθετο, αλλά να έχει την άνεση χρόνου και ψυχολογίας να απαντά συνολικά σε όλες τις ερωτήσεις. Και αυτό ενώ σε όλους τους προηγούμενους εξετασθέντες για το ίδια θέμα εφαρμόστηκε η εντελώς αντίθετη διαδικασία της άμεσης απάντησης που εξασφαλίζει και τη διεισδυτική διερεύνηση του αντικειμένου» αναφέρει η κυρία Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας την παρουσία του κ. Βενιζέλου στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk