ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου φαίνεται πως αγγίζει ακόμα και τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Εκεί απασχολούνται περί τους 30 συμβούλους, εκ των οποίων 20 στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού και 10 στο Οικονομικό Γραφείο.

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Αναδιάρθρωση
 • Το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου φαίνεται πως αγγίζει ακόμα και τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Εκεί απασχολούνται περί τους 30 συμβούλους, εκ των οποίων 20 στο Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού και 10 στο Οικονομικό Γραφείο.
 • Οπως πληροφορείται η στήλη, στη Γενική Γραμματεία ανατέθηκε από το Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού η εκπόνηση μελέτης για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση και πώς θα μπορέσει η οικονομία να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.
 • Ομως οι 30 σύμβουλοι δεν τα κατάφεραν και ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)! Αναμενόμενο βέβαια, με δεδομένο ότι τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας παραδοσιακά στελεχώνονται βάσει κομματικών προτιμήσεων και όχι σπουδών και ανάλογης εμπειρίας.
Προϋποθέσεις
 • Και μιας και μιλάμε για ανάπτυξη, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης σε ομιλία του της περασμένης εβδομάδας επισήμανε τρεις προϋποθέσεις για να ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά εξόδου από την ύφεση.
 • Οπως είπε, θα πρέπει πρώτον να ψηφιστούν τα μέτρα στη Βουλή, χωρίς κλυδωνισμούς για τον συνασπισμό των τριών κομμάτων, δεύτερον να περάσουν στην κοινωνία χωρίς ανατροπές και ατυχήματα και τρίτον, να πάρουμε τη δόση των 31,8 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με ένα ευρωπαϊκό πακέτο αφενός ευνοϊκών ρυθμίσεων και ελαφρύνσεων του δημόσιου χρέους και αφετέρου αναπτυξιακών χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
 • Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη αν συμβούν όλα τα παραπάνω, «θα έχουμε μπει σε έναν δύσκολο αλλά ενάρετο δρόμο βραδείας, επίπονης επιστροφής στην ομαλότητα, που θα διαρκέσει χρόνια, με την οικονομία να βγαίνει από την ύφεση το 2014 και θα έχουμε κερδίσει χρόνο για να συμμετάσχουμε ισότιμα στη θεσμική ανασυγκρότηση της ευρωζώνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη».
 • Οπως είπε και ο ίδιος, πρόκειται για το «ευνοϊκό σενάριο», το οποίο όμως δεν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Τα νούμερα…
 • Αρνητικές εκπλήξεις έκρυβε ο ισολογισμός του 2011 που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία Τσαντίλης. Ο κύκλος εργασιών της ιστορικής φίρμας που δραστηριοποιείται στον χώρο της γυναικείας ένδυσης και των αξεσουάρ εδώ και 80 χρόνια περιορίστηκε στα 5,6 εκατ. ευρώ, οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 3,8 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπέρασε τα 25,2 εκατ. ευρώ. Αρνητική ήταν και η καθαρή θέση της εταιρείας κατά 11,3 εκατ. ευρώ.
οι συγκρίσεις…
 • Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για αναδιάρθρωση των λειτουργιών του ομίλου – αλλαγές στο δίκτυο, επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων, συζητήσεις για επιμήκυνση δανείων – ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από τη μείωση της κατανάλωσης, παρατηρείται μια σημαντική υποχώρηση του τζίρου και άνοδο των υποχρεώσεων σε σχέση με το 2008 (πριν από το ξέσπασμα της κρίσης), όταν τα αντίστοιχα μεγέθη είχαν διαμορφωθεί στα 17,7 εκατ. ευρώ και 21,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
…και η ορκωτή
 • Η ορκωτή ελέγκτρια δημοσίευσε έκθεση με επιφύλαξη επισημαίνοντας: την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου, τον μη σχηματισμό προβλέψεων για ανέλεγκτες οικονομικές χρήσεις και κυρίως την ανεπάρκεια ρευστότητας.
 • Ο όμιλος έκλεισε τα καταστήματα σε Χαλάνδρι και Πάτρα και πλέον δεν έχει παρουσία στο Golden Hall. Συνεχίζουν κανονικά τα καταστήματα σε Ερμού, Κανάρη, Κηφισιά, Γλυφάδα, Citylink, The Mall και Mediterranean Cosmos. ll
Προσαρμογή
 • Κάποιοι φαίνεται πως δεν καταλαβαίνουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ότι οι τιμές πρέπει όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα μισθολογικά δεδομένα αλλά να ανταποκρίνονται και στην ποιότητα του προϊόντος.
 • Για παράδειγμα, στο μπαρ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ένα ποτήρι λευκό κρασί κοστίζει 5,5 ευρώ. Η τιμή αυτή σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η μερίδα είναι-δεν είναι 50 ml, το μπαρ είναι self service, δηλαδή δεν υπάρχουν έξοδα για σερβιτόρους (θέσεις εργασίας) και η φιάλη του συγκεκριμένου κρασιού κοστίζει στην αγορά 4,92 ευρώ!
 • Το σπουδαιότερο πάντως είναι ότι δεν μπορείς να πληρώνεις 18 ευρώ για το εισιτήριο της παράστασης, η οποία είχε έλθει από το εξωτερικό, αφορούσε 12 άτομα επί σκηνής και πόσους άλλους στο παρασκήνιο και 5,5 ευρώ για να πιεις μισό ποτήρι φθηνό κρασί.
 • Μάλλον θα πρέπει η τιμολογιακή πολιτική του επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται το μπαρ να προσαρμοστεί σε αυτή του καλλιτεχνικού προγράμματος. Διότι οι εποχές της αρπαχτής, που μπορούσες να πιάσεις την καλή από ένα μπαρ ή μια καφετέρια, πέρασαν.

Παρασκήνιο
 • Μπορεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, του λεγόμενου φρέσκου, να «μαζεύτηκε» μετά τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, όμως έχει έντονο παρασκήνιο, τόσο ενδοκυβερνητικό όσο και επιχειρηματικό.
 • Με την κατανάλωση του παστεριωμένου γάλακτος να περιορίζεται προς όφελος του γάλακτος υψηλής παστερίωσης, οι εταιρείες που διαθέτουν ισχυρό πανελλαδικό δίκτυο διανομής επιβαρύνονται σημαντικά λόγω της αύξησης των επιστροφών. Ετσι λοιπόν, σκέφτηκαν ότι θα ήταν προτιμότερο για να περιορίσουν τις επιστροφές το προϊόν να μένει περισσότερες ημέρες στο ράφι.
 • Η παρέμβαση έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης και του θέματος επιλήφθηκε ο υφυπουργός κ. Θανάσης Σκορδάς – έχοντας την ευγενική αρωγή του γενικού γραμματέα Καταναλωτή κ. Γιώργου Στεργίου.
 • Καταρτίστηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και ανέλαβε τις συνεννοήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θανάση Τσαυτάρη, ο οποίος κατ’ αρχήν συμφώνησε, αλλά υπό προϋποθέσεις, δηλαδή να μην πληγούν οι κτηνοτρόφοι.
 • Παρεμπιπτόντως, αρμόδιος για την κτηνοτροφία είναι ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος αγνοούσε το θέμα, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια…
 • Το θέμα λοιπόν βγήκε στον αέρα και αμέσως άναψαν τα πορτοκαλί τηλέφωνα και οι συζητήσεις γίνονταν περίπου στα… «γαλλικά». Χαρακόπουλος εναντίον Τσαυτάρη, Τσαυτάρης εναντίον Σκορδά και στη μέση το Μέγαρο Μαξίμου που προσπαθούσε να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη και πόθεν προέκυψε.
 • Η κατάσταση φάνηκε να ηρεμεί με τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία, ενώ η δήλωση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ότι στηρίζει την κτηνοτροφία φαίνεται πως καταστρέφει τις φιλόδοξες προσπάθειες του υφυπουργού Ανάπτυξης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk