Θανάσης Καστανιώτης

Την περασμένη Δευτέρα ο Θανάσης Καστανιώτης και οι φερώνυμες εκδόσεις εγκαινίασαν το νέο κτίριο του πολυχώρου πολιτισμού «104» στην οδό Ευμολπιδών στον Κεραμεικό, μερικά βήματα από τον σταθμό του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου.

Θανάσης Καστανιώτης | tovima.gr
Την περασμένη Δευτέρα ο Θανάσης Καστανιώτης και οι φερώνυμες εκδόσεις εγκαινίασαν το νέο κτίριο του πολυχώρου πολιτισμού «104» στην οδό Ευμολπιδών στον Κεραμεικό, μερικά βήματα από τον σταθμό του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου. Η μετάβαση από τα Εξάρχεια, όπου λειτουργούσε επί 15 χρόνια το «104», στο Γκάζι σηματοδοτεί τη συνέχεια αλλά και τη νέα αρχή για τις δραστηριότητες ενός εκδότη και ενός εκδοτικού οίκου που άλλαξαν μετά το 1974 τα εκδοτικά δεδομένα στην Ελλάδα. Στην είσοδο του καινούργιου χώρου, σαν ένα είδος carte de visite, το βιβλίο του αμερικανού ψυχολόγου Μιχάι Τσικζεντμιχάι Ροή, Η ψυχολογία της ευτυχίας, που είχε εκδοθεί από τον Καστανιώτη το 2009. Καταλαβαίνουμε τον συμβολισμό. Ο αμερικανός επιστήμονας χαρακτηρίζει ως «ροή» τα θετικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης εμπειρίας, τη χαρά, τη δημιουργικότητα, τη διαδικασία της βαθιάς συμμετοχής στη ζωή. «Οι άνθρωποι που μαθαίνουν να ελέγχουν τις εσωτερικές τους εμπειρίες καταφέρνουν να ορίσουν την ποιότητα της ζωής τους και αυτό είναι το πλησιέστερο σε ό,τι ονομάζουμε ευτυχία». Σε εποχές κρίσης και εξουθενωτικών πιέσεων από το περιβάλλον (οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό κ.λπ.) ένας τέτοιος προβληματισμός δρα ανακουφιστικά και παρηγορητικά. Μου άρεσε λοιπόν το καλωσόρισμα στο «104» με ένα βιβλίο για την ευτυχία.
Το νέο «104» έχει δύο χώρους θεαμάτων, την κεντρική σκηνή και το black box, όπου με την καλλιτεχνική ευθύνη του Θάνου Δημητριάδη και της Πωλίνας Καραναστάση θα παρουσιάζονται παραστάσεις και θεατρικές περφόρμανς βασισμένα, λίγο ως πολύ, σε λογοτεχνικά κείμενα. Στον παλιό κτίριο του «104», στην οδό Θεμιστοκλέους, μεταφέρονται, όπως είναι ήδη γνωστό, τα γραφεία των εκδόσεων Καστανιώτη όπου υλοποιείται το νέο εκδοτικό πρόγραμμα του οίκου. Την περασμένη Δευτέρα πήραμε κιόλας μία γεύση από τους καινούργιους τίτλους. Ελληνες και ξένοι συγγραφείς, μεγάλο μερίδιο στη λογοτεχνία. Αν πρέπει να αναφέρω ονόματα και τίτλους θα μείνω στη Ζυράννα Ζατέλη, Εγώ η Σέρκα και η γάτα μου η Ζυράννα, ένα αφήγημα αντιστροφής ρόλων, και στον Ιταλό Εντοάρντο Νέζι, που το βραβευμένο με Strega μυθιστόρημά του Οι δικοί μου άνθρωποι αγγίζει την καρδιά των σύγχρονων προβλημάτων στην Ευρώπη της κρίσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk