«Εξω πάμε καλά»…

Η κυβέρνηση κέρδισε το πρώτο στοίχημα. Υστερα από 100 ημέρες διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, κατάφερε να απομακρύνει τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Κι αυτό για δύο λόγους:

«Εξω πάμε καλά»… | tovima.gr
Η κυβέρνηση κέρδισε το πρώτο στοίχημα.
Υστερα από 100 ημέρες διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, κατάφερε να απομακρύνει τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Κι αυτό για δύο λόγους:
1. Γιατί εργάστηκε συστηματικά σ’ αυτή την κατεύθυνση εξαντλώντας όλα τα όπλα της διπλωματίας και κάθε επιχείρημα για την προσπάθεια και τις θυσίες που κάνουν οι Ελληνες, και
2. Γιατί κανένας Ευρωπαίος που σέβεται την ευρωπαϊκή ιδέα και, το κυριότερο, σκέπτεται την τσέπη του δεν θα ρίσκαρε ούτε για μία στιγμή να εγκαταλείψει η Ελλάδα ή κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα το ευρώ. Απλά γιατί θα καταστρεφόταν οικονομικά.
Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση έπαιξε ως σήμερα τα «σίγουρα», δεν ρίσκαρε και απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει στο ευρωπαϊκό περιβάλλον με τη βοήθεια των φίλων μας.
Με δυο λόγια, «έξω πήγε καλά».
Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο στη χώρα. Αντίθετα, η κοινωνία δείχνει να περιμένει, οδηγείται στα όρια της αντοχής της, «βράζει»…
Ισως γιατί σ’ αυτούς τους τρεις μήνες της υπομονής κανένας δεν ενημέρωσε με επίσημο τρόπο, την απαιτούμενη εγκυρότητα και, το κυριότερο, δεν έδειξε σεβασμό στους πολίτες, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που θα κληθούν να σηκώσουν τα νέα βάρη, να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, ούτε για τα μέτρα που έρχονται ούτε για βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ξεφύγουμε από τη βαριά σκιά της κρίσης.
Οι αρχηγοί μιλούν γενικόλογα, οι υπουργοί κρύφτηκαν, οι βουλευτές δεν γνωρίζουν ποια είναι τα μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιμένει (προφανώς) τον στρατηγικό σχεδιασμό και την επικοινωνιακή τακτική που θα χαράξει το Μαξίμου, για να ενημερώσει τους πολίτες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, τώρα που πλησιάζει ο χρόνος να αποκαλυφθούν τα μέτρα της συμφωνίας με την τρόικα – το νέο μνημόνιο -, ποιος θα τα παρουσιάσει και ποιος θα είναι έτοιμος να τα υποστηρίξει. Πώς η κοινωνία θα ενημερωθεί και θα πεισθεί για την αναγκαιότητα των μέτρων, την αλλαγή του τρόπου ζωής που απαιτούν η νέα πραγματικότητα και η παραμονή μας στο ευρώ που ήταν το πρώτο και μεγάλο ζητούμενο.
Αυτό είναι το πραγματικό, το δύσκολο, στοίχημα για όλους.
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk