Είστε – είμαστε – σοβαροί; Αποδείξτε το…

Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας έλληνας πολίτης που να διαφωνεί με τη δήλωση Σαμαρά

Είστε – είμαστε – σοβαροί; Αποδείξτε το… | tovima.gr
Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας έλληνας πολίτης που να διαφωνεί με τη δήλωση Σαμαρά μετά τη Σύνοδο Κορυφής πως «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε μια χώρα σοβαρή. Δεν μπορούμε να παίξουμε με το διακύβευμα». Το πρόβλημα είναι ότι χρειάστηκαν τρία τουλάχιστον χρόνια, να φτάσουμε στο κατώφλι της εξόδου από το ευρώ, για να καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι η χώρα της αρπαχτής, του βολέματος, της διαφθοράς, της ήσσονος προσπαθείας δεν έχει μέλλον… Αφήστε που υπάρχουν ακόμη σοβαρές αμφιβολίες αν το έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως… Γιατί καλές είναι οι δηλώσεις, έστω και εκ των υστέρων, αλλά αν δεν συνοδεύονται και από πράξεις, το αντίκρισμά τους είναι μηδαμινό και, κυρίως, δεν πείθει κανέναν.
Δεν θα είχε χρειαστεί για παράδειγμα να φτάσουμε σήμερα στις εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά που διαλύουν κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής αν είχαμε τηρήσει στοιχειωδώς τις προηγούμενες δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει… Δεν θα είχαμε φτάσει στην πλήρη παράλυση του κρατικού μηχανισμού αν ο σημερινός πρωθυπουργός δεν είχε σηκώσει πρώτος την παντιέρα της αντίστασης σε κάθε μέτρο, όσο ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν θα χρειαζόταν να αποδεικνύουμε κάθε λίγο και λιγάκι ότι δεν είμαστε ελέφαντες αν υπήρχε ένα καθεστώς αξιοκρατίας στη στελέχωση κρίσιμων τομέων της δημόσιας διοίκησης. Κι όμως, ακόμη και σήμερα που βρισκόμαστε στα Τάρταρα βλέπουμε να στελεχώνονται κομβικές υπηρεσίες – βλέπε ΣΔΟΕ, ΕΟΠΥΥ – από κολλητούς της εξουσίας, αποτυχημένους βουλευτές και κάθε λογής παρατρεχάμενους… Ναι, να αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαρό κράτος, αλλά εμπράκτως και όχι με ευχολόγια και δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση.
Να το πιούμε λοιπόν το πικρό ποτήρι γιατί δεν έχουμε καμιά άλλη επιλογή. Αλλά τουλάχιστον να έχουμε την ελπίδα όχι ότι θα είναι το τελευταίο, όπως λέει ο κ. Σαμαράς, αλλά ότι δεν θα πάει χαμένο. Ομως με αυτή τη σύνθεση της κυβέρνησης και αυτή τη στελέχωση καίριων τομέων του κρατικού μηχανισμού ο κίνδυνος να τρέχουμε πολύ σύντομα και να μη φτάνουμε είναι απολύτως ορατός. Καλά είναι τα σενάρια για τη μεγάλη ευρωπαϊκή πατριωτική παράταξη, αλλά ας φτιάξουν πρώτα μια πατριωτική ευρωπαϊκή κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, ας αξιοποιήσουν το πιο ικανό δυναμικό της κοινωνίας για να τρέξει αποτελεσματικά ευαίσθητους οργανισμούς και υπηρεσίες, κι ας αξιοποιήσουν μετά πολιτικά και κομματικά το όποιο αποτέλεσμα. Γιατί αν δεν υπάρξει και αυτή τη φορά ουσιαστική ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας, αν δεν ξεπεράσουν όλοι τα όρια αντοχής και αποτελεσματικότητάς τους, θα βρεθούμε πάλι σύντομα εκτός ορίων. Και της τρόικας και των δανειστών και της κοινωνίας… Αρκετά παίξαμε με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία μας. Ας αποδείξουν επιτέλους σε όσους έλαχε να διαχειριστούν τις τύχες μας ότι και θέλουν και μπορούν να είναι σοβαροί…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk