Δύο βήματα για να βγούμε από το αδιέξοδο

Από την ημέρα που μας χτύπησε η κρίση, στα χείλη όλων βρίσκεται κυρίως μία λέξη: ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Το κακό είναι ότι, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, όταν όλοι μιλάνε για κάτι κανένας δεν κάνει τίποτε. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι:

Δύο βήματα για να βγούμε από το αδιέξοδο | tovima.gr
Από την ημέρα που μας χτύπησε η κρίση, στα χείλη όλων βρίσκεται κυρίως μία λέξη: ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Το κακό είναι ότι, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, όταν όλοι μιλάνε για κάτι κανένας δεν κάνει τίποτε. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι:
Δύο τρόποι υπάρχουν να φέρουμε ανάπτυξη στη χώρα.
1. Να σταματήσουμε να μπλοκάρουμε οτιδήποτε βρίσκεται ήδη στο τραπέζι και έχει δρομολογηθεί. Αυτή είναι η επανεκκίνηση στην οποία αναφέρεται διαρκώς και ο Πρωθυπουργός. Ας πάρουμε για παράδειγμα τι συμβαίνει στις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων, οι οποίες, όπως ξέρετε, έχουν «παγώσει» εδώ και δυόμισι χρόνια. Οταν το πρόβλημα ήταν ακόμη μικρό και εύκολα διαχειρίσιμο, η πολιτική ηγεσία κορόιδευε κυριολεκτικά την κοινή γνώμη ότι με έναν μαγικό τρόπο και τα διόδια θα μειωθούν και οι δρόμοι θα γίνουν παρά τις δυσκολίες χρηματοδότησης και τις τεράστιες καθυστερήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Δυόμισι χρόνια μετά δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος. Ακόμη περιμένουμε ένα περίγραμμα λύσης υπό σαφώς πιο δύσκολες συνθήκες και κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, το οποίο είχε προ διετίας απολύτως εξασφαλισμένα ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή του.
Εχει υπολογιστεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι, αν τα έργα ήταν σε εξέλιξη, η ύφεση θα μπορούσε να είναι ως και 2% του ΑΕΠ χαμηλότερη, με 70.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τι άλλο σημαίνει αυτό το πακέτο των 8 δισ. ευρώ; Σημαίνει 95% εγχώρια προστιθέμενη αξία, η οποία αφορά κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και μισθούς για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές για τα Ταμεία, φόρους κ.ά.
Δεν σας κρύβω ότι μεγάλη εντύπωση μου έχει προκαλέσει και κάποιο πρόσφατο σχέδιο νόμου σχετικά με το ΕΣΠΑ, η επιτάχυνση υλοποίησης του οποίου θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση στην ύφεση. Θα είχα μια εναλλακτική πρόταση. Αντί να προτάσσονται επενδύσεις που θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-2 χρόνια για να εγκριθούν και να παρκάρονται χρήματα ως προκαταβολές χωρίς καμία πρακτική χρησιμότητα, θα πρέπει να εξοφληθούν άμεσα τα οφειλόμενα σε ήδη υλοποιημένες επιδοτούμενες επενδύσεις. Ετσι θα πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά που στενάζει από τα «φέσια» και θα αποφευχθεί η άμεση απώλεια θέσεων εργασίας από υγιείς επιχειρήσεις που καταστρέφονται από τη μη πληρωμή των οφειλομένων. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που θα δημιουργηθεί θα διευκολύνει άλλωστε την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
2. Η ευρωπαϊκή άποψη. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων έχουν συναποφασίσει ότι η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη θα έρθουν μέσα από επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, και κατά κύριο λόγο στον τομέα της πράσινης οικονομίας με αιχμή τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων. Εμείς ως όμιλος με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα της πράσινης οικονομίας φωνάζουμε προς κάθε πλευρά εδώ και 15 χρόνια ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι οι επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η υποκατάσταση εισαγόμενων καυσίμων με ΑΠΕ και ειδικότερα σε τομείς που έχουν αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία, όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά έργα, με εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω του 80%. Στους δύο αυτούς τομείς η Πολιτεία με τις επιλογές της κατάφερε να καταστρέψει κάθε δρομολογημένη επένδυση, ενισχύοντας αντιθέτως επενδύσεις εξαιρετικά χαμηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας και υψηλού κόστους παραγωγής. Ετσι, η Ελλάδα παρά τον αέρα και τους υδάτινους πόρους που διαθέτει συνεχίζει να εισάγει ενέργεια και ορυκτά καύσιμα επιβαρύνοντας διαρκώς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της και μειώνοντας τη γεωπολιτική ισχύ της και την εθνική της κυριαρχία και ενεργειακή ασφάλεια.

*Από την ομιλία του κ. Γεώργιου Περιστέρη, διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο συνέδριο της «International Herald Tribune».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk