Τυλίγει τρόφιμα σε όλον τον κόσμο

Κρήτη, 1973. Στο χωριό Μελιδοχώρι του Νομού Ηρακλείου, στα 400 μέτρα υψόμετρο, η κτηνοτροφία και η γεωργία ήταν οι βασικές ασχολίες των κατοίκων. Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης πολύ δύσκολες, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είχε φτάσει ακόμη όχι μόνο στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Κρήτη, 1973. Στο χωριό Μελιδοχώρι του Νομού Ηρακλείου, στα 400 μέτρα υψόμετρο, η κτηνοτροφία και η γεωργία ήταν οι βασικές ασχολίες των κατοίκων. Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης πολύ δύσκολες, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είχε φτάσει ακόμη όχι μόνο στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Εκείνη την περίοδο ο κ. Μιλτιάδης Καράτζης αποφασίζει να ιδρύσει στο χωριό μια μοντέρνα βιομηχανία υλικών συσκευασίας για τρόφιμα.
Ο κ. Μ. Καράτζης είχε ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και είχε εργαστεί σε βιομηχανίες τροφίμων – κυρίως κρεατοβιομηχανίες – στη Γερμανία και στην Αυστρία. Μέσα από την ενασχόλησή του με τον κλάδο είχε αντιληφθεί ότι η συσκευασία στα τρόφιμα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά που δειλά-δειλά διαμορφωνόταν αποτελούσε ένα πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό πεδίο.
Δεν έκανε λάθος. Επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, στο Μελιδοχώρι, και έστησε μια πρότυπη βιομηχανία για την παραγωγή διχτυών συσκευασίας κρέατος και πουλερικών, γεγονός που στάθηκε αφορμή να ηλεκτροδοτηθεί η περιοχή. Ακολούθησε σειρά εξαγορών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο όμιλος να διεθνοποιηθεί και μέσα σε τρεις δεκαετίες να καταστεί από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κλάδο διεθνώς.
Σήμερα ο όμιλος Καράτζη είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διαθέτει πέντε εργοστάσια: στο Μελιδοχώρι, στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (δύο), στη Λάρισα, στη Γερμανία, καθώς και τον έλεγχο κατά 90% εμπορικής εταιρείας στην Ισπανία. Το 2011 οι πωλήσεις από τη βιομηχανική δραστηριότητα διαμορφώθηκαν στα 48 εκατ. ευρώ, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής να εξάγεται σε 54 χώρες. Τα προϊόντα εξειδικευμένα, με υψηλή προστιθέμενη αξία: ελαστικά δίχτυα συσκευασίας αλλαντικών, κρεάτων, φυτωρίων κτλ., περιελιγμένα ελαστικά νήματα για καλτσοποιία, κορσεδοποιία κ.ά., θηλιές από περιελιγμένο ελαστικό νήμα για τη συσκευασία πουλερικών, καθώς και μη ελαστικά δίχτυα για τη συσκευασία κρεάτων, φρούτων, λαχανικών, αλλαντικών κτλ.
Ο 37χρονος κ. Αντώνης Καράτζης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που εκπροσωπεί τη δεύτερη γενιά της επιχείρησης, αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής»: «Από την πρώτη στιγμή η εταιρεία ήταν εξαγωγική. Το 1973 δεν υπήρχε εγχώρια κρεατοβιομηχανία ή πτηνοτροφία για να απορροφήσει τα προϊόντα μας».
Εκτός όμως από την εξαγωγική δραστηριότητα και την υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη υλικών συσκευασίας (πρώτος στην παραγωγή διχτυών), ο κρητικός όμιλος δραστηριοποιείται σε δύο «καυτούς» για την ελληνική οικονομία κλάδους: στον τουρισμό και στην ενέργεια. Ειδικότερα, διαθέτει πεντάστερο ξενοδοχείο στην περιοχή της Χερσονήσου στην Κρήτη και εγκατεστημένη ισχύ 14 ΜW από φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω κρίσης ο όμιλος εμφανίζει αύξηση πωλήσεων, κερδοφορίας και εξακολουθεί και παράγει θετικές λειτουργικές ροές. Το 2011 οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 62,7 εκατ. ευρώ από 57,2 εκατ. ευρώ το 2010, τα EBITDA ενισχύθηκαν από 9,5 εκατ. ευρώ σε 12,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 60% στα 5,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Καράτζη και το 2012 θα κλείσει με ενισχυμένα μεγέθη παρά το γεγονός ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα εμφανίσει μάλλον σταθερές πωλήσεις, λόγω της μειωμένης αγροτικής παραγωγής στη Δυτική Ευρώπη.
Πριν από έναν μήνα η εταιρεία πούλησε τη θυγατρική της στις Ηνωμένες Πολιτείες αντί 8,9 εκατ. ευρώ. Κατά την τελευταία οικονομική χρήση η εν λόγω θυγατρική αντιπροσώπευε το 11,07% του κύκλου εργασιών και το 2,94% των προ φόρων κερδών του ομίλου. Η εταιρεία προτίθεται να χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα από τη συναλλαγή αυτή για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενασχόληση του ομίλου με την ενέργεια οδήγησε τη διοίκηση στη σύναψη δανείου που ανέβασε το χρηματοοικονομικό κόστος, αλλά οι δείκτες παραμένουν «υγιείς», αφού η εταιρεία έχει ίδια κεφάλαια 83,6 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 73,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ είναι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.
Στον όμιλο απασχολούνται σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό περίπου 650 άτομα. Οπως επισημαίνει ο κ. Καράτζης, η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας εμφανίζει σημαντικές προοπτικές, καθώς σε όλον τον αναπτυσσόμενο κόσμο η αγροτική παραγωγή και η παραγωγή τροφίμων περνάνε στη φάση του αυτοματισμού, με αποτέλεσμα τα προϊόντα της εταιρείας να είναι απαραίτητα για να «δέσει» η συνολική εικόνα του εκσυγχρονισμού.
Αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα της εταιρείας είναι η διακύμανση της πρώτης ύλης. Το πολυαιθυλένιο – παράγωγο του πετρελαίου – αντιπροσωπεύει το 50% του κόστους παραγωγής και στο σύνολό του εισάγεται.
Κερδοφόρα επένδυση σε φωτοβολταϊκά
Πωλήσεις πάνω από 4 εκατ. ευρώ το 2012 από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα είναι η πιο πρόσφατη δραστηριότητα της εταιρείας αφού ξεκίνησε το 2007, όταν κατατέθηκαν οι πρώτες αιτήσεις αδειοδότησης. Σήμερα η εταιρεία έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 13,74 MW σε Βοιωτία, Πιερία, Ηράκλειο και Λάρισα. Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει άδειες για 2,3 MW σε Κεφαλλονιά – Ζάκυνθο και 4,5 MW στη Θήβα.
Οι παραπάνω μονάδες εισέρχονται σταδιακά στο σύστημα και ενισχύουν τα έσοδα του ομίλου. Το 2011 οι πωλήσεις ενέργειας απέφεραν στον ενοποιημένο ισολογισμό 971.000 ευρώ, αλλά στο σύνολο του 2012 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 εκατ. ευρώ. Ηδη στο πρώτο εξάμηνο του 2012 ο όμιλος Καράτζη είχε έσοδα από την ενέργεια της τάξεως των 2,75 εκατ. ευρώ, αφού όλες του οι εγκατεστημένες μονάδες έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω των υψηλών επενδύσεων που απαιτούνται στον κλάδο η οικογένεια Καράτζη προσέφυγε για πρώτη φορά σε τραπεζικό δανεισμό, καθώς οι επενδυτικές δραστηριότητες στη βιομηχανία και στον τουρισμό τα προηγούμενα χρόνια υλοποιήθηκαν κυρίως με ίδια κεφάλαια και επιδοτήσεις.
Αγορά γης για νέο ξενοδοχείο
  • Η οικογένεια Καράτζη άρχισε να κατασκευάζει το 1984 στην περιοχή της Χερσονήσου στην Κρήτη ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία λειτούργησε το 1985 με την επωνυμία Νana Beach. Πρόκειται για ένα πεντάστερο all-inclusive ξενοδοχείο που έπειτα από συνεχείς ανακαινίσεις και επεκτάσεις αριθμεί σήμερα περίπου 500 κλίνες. Με πελατολόγιο κυρίως από το εξωτερικό η μονάδα ήρθε αντιμέτωπη εφέτος – όπως όλος ο κλάδος – με μειωμένες κρατήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο, ακολούθησε ένας μέτριος Ιούλιος αλλά ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι και εκτιμάται ότι σε επίπεδο εσόδων η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα έχει θετικό πρόσημο σε σχέση με το 2011.
  • Η εταιρεία αργά και σταθερά τα τελευταία χρόνια αγοράζει γύρω από την περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο νέες εκτάσεις και ήδη βρίσκονται στην κατοχή της 50 στρέμματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κατασκευαστεί στην έκταση αυτή νέα σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα λόγω της ρευστής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Υπεύθυνη για τον τουριστικό κλάδο του ομίλου είναι η κυρία Μαρίτα Καράτζη, αδελφή του κ. Αντώνη Καράτζη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk