Κομβικός ο ρόλος της Alpha Bank

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ανασυγκρότησης του εγχώριου παραγωγικού ιστού αποκτά η Alpha Bank με την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς ο νέος όμιλος θα ελέγχει μετά τη συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων το 1/3 των εταιρικών δανείων στην Ελλάδα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ανασυγκρότησης του εγχώριου παραγωγικού ιστού αποκτά η Alpha Bank με την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς ο νέος όμιλος θα ελέγχει μετά τη συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων το 1/3 των εταιρικών δανείων στην Ελλάδα. Η διοίκηση της ελληνικής τράπεζας θεωρεί ότι με την απόκτηση της γαλλικής θυγατρικής δημιουργείται ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων με ισχυρή παρουσία στη βιομηχανία, στις κατασκευές και στη στεγαστική πίστη, γεγονός που ενισχύει τον βαθμό παρέμβασης της Alpha Bank στην πραγματική οικονομία.
Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις του προέδρου της Γιάννη Κωστόπουλου στην επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στο προσωπικό της, στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι με την εξαγορά της Εμπορικής δημιουργείται «μια τράπεζα ευρωπαϊκού επιπέδου, η οποία θα παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή». Το ενιαίο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank στην επιχειρηματική πίστη διαμορφώνεται σε 35,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 60% επί του συνόλου των χορηγήσεων της τράπεζας στην Ελλάδα. «Ενα στα τρία ευρώ δανεισμού επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας οφείλεται πλέον στη νέα μεγάλη Alpha Bank» σημειώνει χαρακτηριστικά έμπειρος τραπεζίτης, θέλοντας να αποτυπώσει τη δύναμη που αποκτά το ενιαίο σχήμα στο νέο επιχειρηματικό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η προοπτική επανασύνδεσης της Alpha Bank με τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και η πιστοδοτική πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, θα επηρεάσουν καίρια την κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το deal με τη γαλλική θυγατρική, η διεκδίκηση της οποίας αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη μάχη που δόθηκε μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών ομίλων, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανασυγκρότησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου, συνεπάγεται μια σειρά από πλεονεκτήματα για τους μετόχους της Alpha Bank. Στην παρουσίαση προς τους αναλυτές η διοίκησή της κάνει λόγο για σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα λόγω της απορρόφησης μιας υπερανακεφαλαιοποιημένης Εμπορικής Τράπεζας, που με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου 2012 διατηρεί Core Tier 1 στο 19%, 9 πόντους πάνω από το ελάχιστο επιδιωκόμενο επίπεδο.
Βέβαια, το τελικό όφελος θα εξαρτηθεί τόσο από τα αποτελέσματα του 2012 όσο και από τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τις μελλοντικές ζημιές της Εμπορικής. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, η ικανότητα του μάνατζμεντ της Alpha Bank να σταματήσει τις ζημιές που αυτή τη στιγμή παράγει η Εμπορική θα αποβεί καθοριστική για την κεφαλαιακή ισχύ του νέου ομίλου. Εξάλλου, αναμφίβολο πλεονέκτημα αποτελεί η δημιουργία συνεργιών, οι οποίες όταν η συγχώνευση ολοκληρωθεί θα φθάσουν τα 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από το ποσό αυτό, τα 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, ενώ τα 50 εκατ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων και των χρηματοδοτήσεων.
Αναλυτικότερα εξοικονόμηση κόστους θα υπάρξει από τη βελτιστοποίηση του δικτύου, τη μείωση κεντρικών λειτουργιών και αμοιβών τρίτων και την ενοποίηση των τομέων της πληροφορικής και των υποστηρικτικών διαδικασιών. Από την άλλη πλευρά, θα αξιοποιηθούν ευκαιρίες για σταυροειδείς πωλήσεις, θα προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος άντλησης ρευστότητας από την Εμπορική μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ η αύξηση της εμπιστοσύνης της αγοράς στο νέο σχήμα θα δώσει την ευχέρεια για ανατιμολόγηση των υπηρεσιών.
Σημαντικό θεωρεί η διοίκηση της Alpha Bank και το γεγονός ότι μετά τη συνένωση των δύο τραπεζών θα περιοριστεί η συμμετοχή της ΝΑ Ευρώπης στα δάνεια και στα έσοδα του ομίλου. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των χορηγήσεων από τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων περιορίζεται στον νέο όμιλο σε 15% από 21% προηγουμένως, ενώ στα δάνεια μειώνεται στο 18% από 24%. Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μια κρίσιμη παράμετρο, με δεδομένο ότι τα τελευταία τρίμηνα οι θυγατρικές του εξωτερικού είναι ζημιογόνες. Με τη μεγαλύτερη ενιαία πλατφόρμα στην Ελλάδα, το νέο σχήμα θα είναι σε θέση να υποστηρίξει καλύτερα το διεθνές κομμάτι του, το οποίο θα μπορεί πιο εύκολα να επανέλθει σε κερδοφορία.
Στην Alpha Bank πάντως θεωρούν σημαντική τη δουλειά που έχει γίνει ως τώρα από τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας προς την κατεύθυνση αναδιοργάνωσής της, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το προσωπικό της γαλλικής θυγατρικής έχει μειωθεί κατά 28% από το 2007 ως το τέλος της περυσινής χρονιάς, ενώ το ίδιο διάστημα ο αριθμός των καταστημάτων έχει περιοριστεί κατά 15%. Η αποτελεσματικότητα του δικτύου του ενιαίου ομίλου θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με την ενοποίηση των εργασιών των δύο τραπεζών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk