Κλειδί για τις αγορές η πορεία της οικονομίας

Τα κέρδη 16% βάσει του παγκόσμιου δείκτη μετοχών της MSCI από τον περασμένο Ιούνιο, ο οποίος στηρίχθηκε εν πολλοίς στις προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης, οδήγησαν στην ανάκαμψη των επενδύσεων που ενέχουν κίνδυνο. Σήμερα ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, χρειάζεται βελτίωση των στοιχείων για την οικονομία και τα κέρδη για να δικαιολογηθεί η αυξημένη αισιοδοξία, την ώρα που η απόδοση των μετοχικών αγορών δείχνει να ακολουθεί αρκετά πιστά τη βελτίωση στους δείκτες των οικονομικών εκπλήξεων.

Τα κέρδη 16% βάσει του παγκόσμιου δείκτη μετοχών της MSCI από τον περασμένο Ιούνιο, ο οποίος στηρίχθηκε εν πολλοίς στις προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης, οδήγησαν στην ανάκαμψη των επενδύσεων που ενέχουν κίνδυνο. Σήμερα ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, χρειάζεται βελτίωση των στοιχείων για την οικονομία και τα κέρδη για να δικαιολογηθεί η αυξημένη αισιοδοξία, την ώρα που η απόδοση των μετοχικών αγορών δείχνει να ακολουθεί αρκετά πιστά τη βελτίωση στους δείκτες των οικονομικών εκπλήξεων.
Ωστόσο η ευρωζώνη πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας στους αδύναμους κρίκους, αλλά όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι καμία λιτότητα δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει αν η οικονομία δεν βρει πάλι τον δρόμο της ανάπτυξης. Ειδικά για τη χώρα μας, καθώς η σωρευτική ύφεση αναμένεται να ξεπεράσει το 25% το 2013, την ώρα που το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο 2013-2014 θα έχει νέες υφεσιακές επιπτώσεις στην οικονομία, επιτακτική είναι η ανάγκη η δημοσιονομική προσαρμογή να συνδυαστεί με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε το μείγμα πολιτικής να βελτιώσει τις προσδοκίες, να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Εξάλλου η ύφεση στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Μεγάλη Υφεση του 1929, ενώ, όπως εκτίμησε η Goldman Sachs, τα μέτρα λιτότητας είναι πολύ πιθανό να αποδειχθούν ανεπαρκή για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η προοπτική πάντως της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει υποτονική, εκτιμά η JP Morgan Asset Management. Στις ΗΠΑ ο ρυθμός της ανάπτυξης θα βελτιωθεί το 2013, καθώς η ενισχυμένη ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας θα αρχίσει να επηρεάζει και άλλους κλάδους, αφού ξεπεραστεί η αυξημένη αβεβαιότητα για το δημοσιονομικό χάσμα στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Για την JP Morgan θα παρέλθει κάποιο διάστημα για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα των χαμηλότερων στεγαστικών επιτοκίων στις ΗΠΑ και της συρρίκνωσης των περιθωρίων των ομολόγων στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, ενώ και τα επιτόκια φαίνεται να κινούνται πιο γρήγορα από τη διεύρυνση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζει για το επενδυτικό περιβάλλον, όπου συγκρίνονται οι τάσεις της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, τα στοιχεία για τις οικονομίες των G-7 συνολικά υποδεικνύουν πιο καθοριστική εικόνα αντιπληθωρισμού (καθοδικές τάσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό). Στις χώρες γνωστές ως BRIC, στην Κίνα και στη Βραζιλία εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες αντιπληθωρισμού, ενώ στην Ινδία παρατηρείται πληθωρισμός και στη Ρωσία στασιμοπληθωρισμός. Οσον αφορά την απόδοση των διαφόρων κατηγοριών επένδυσης, ο αντιπληθωρισμός δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τις επενδύσεις που ενέχουν κίνδυνο, αρκεί να μην επεκταθεί σε ολοκληρωτικό αποπληθωρισμό (αρνητικά επίπεδα πληθωρισμού και προβλέψεις για πτώση των τιμών), οπότε η εξέλιξη αυτή, αν διατηρηθεί, είναι μάλλον καλός οιωνός για τις αγορές.
Πώς ο Dow Jones βγάζει πρόεδρο
Καθώς οι αμερικανικές εκλογές ιστορικά επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα διαμορφώνοντας τις τάσεις που θα επικρατήσουν στη συνέχεια διεθνώς, τα ντιμπέιτ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του και προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχουν τη δική τους σημασία στα δρώμενα των αγορών. Με τις εκλογές εξάλλου στις 6 Νοεμβρίου να πλησιάζουν, τα ντιμπέιτ θεωρούνται σημαντικά γεγονότα της προεκλογικής καμπάνιας, ωστόσο δεν είθισται (εκτός ίσως από τη μονομαχία Κένεντι – Νίξον) να αλλάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Ομπάμα πάντως δείχνει να έχει έναν ακόμη σύμμαχο. Πρόκειται για τον περίφημο δείκτη Dow Jones Industrials των ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να προβλέψει τον νικητή των εκλογών, αφού το Χρηματιστήριο απεικονίζει τις ελπίδες και τους φόβους του κόσμου. Η Hirsch ερεύνησε τη συμπεριφορά του δείκτη Dow Jones σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ από το 1900 ως σήμερα, την περίοδο από το τελευταίο συνέδριο των κομμάτων ως την ημέρα των εκλογών, όπου και αντικατοπτρίζεται καλύτερα – σύμφωνα με τους μελετητές – το συναίσθημα των ψηφοφόρων.
Στη συντριπτική πλειονότητα των αναμετρήσεων λοιπόν η νίκη και η επιδοκιμασία του κόμματος που ήταν στην εξουσία προβλέφθηκαν μέσω της ανόδου του δείκτη Dow Jones, ενώ αντιθέτως η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων και η ήττα του κυβερνώντος κόμματος προβλέφθηκαν μέσω της πτώσης του εν λόγω δείκτη. Καθώς λοιπόν οι αμερικανικές μετοχές συνεχίζουν εφέτος την ανοδική πορεία τους (+10%), τα δεδομένα δείχνουν ότι ο Dow Jones «ψηφίζει» Ομπάμα. Ωστόσο σύμφωνα με τη Hirsch η πορεία του Dow Jones έναν μήνα πριν από τις εκλογές επηρεάζει καταλυτικά το τελικό αποτέλεσμα, καθώς όσες φορές έχει ανεβεί κατά 3,3% ή και περισσότερο, το κυβερνών κόμμα δεν έχει χάσει ποτέ, ενώ αν υποχωρήσει κατά 0,5% ή και περισσότερο, το κυβερνών κόμμα δεν έχει κερδίσει ποτέ. Καθώς ο Dow Jones τον τελευταίο μήνα εμφανίζεται οριακά αρνητικός, τα πάντα μάλλον θα κριθούν στο φότο φίνις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk