Καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και μέρος της αγοράς προεξοφλεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, διεθνείς τράπεζες έχουν αρχίσει να αποτιμούν ξανά τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα περίφημα CDS, των ελληνικών ομολόγων για πρώτη φορά μετά το PSΙ.
Οπως αναφέρει η «WSJ», παρ’ όλο που οι συναλλαγές με τα συγκεκριμένα παράγωγα έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο, ορισμένες τράπεζες έχουν αρχίσει να τα αποτιμούν σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν την αγορά. Εξάλλου, όπως αναφέρεται, όλοι είναι πιο αισιόδοξοι ότι τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στην Ευρώπη, σε μια στιγμή που τον ερχόμενο μήνα θα ενεργοποιηθούν οι νέοι κανονισμοί που θα περιορίζουν τις δυνατότητες για «στοιχήματα» με CDS ενάντια στο χρέος μιας ευρωπαϊκής χώρας από επενδυτές που δεν έχουν τοποθετήσεις στα ομόλογά της.
Επίσης, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ απομακρύνεται και από το ίδρυμα Bertelsmann, το οποίο επικαλείται έρευνα που εκπόνησε εκ μέρους του η εταιρεία αναλύσεων Prognos AG. Σε αυτήν αναφέρεται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει τον κίνδυνο μιας ευρωπαϊκής, ακόμη και διεθνούς, ανάφλεξης και θα μπορούσε να πυροδοτήσει παγκόσμια οικονομική κρίση. Ενδεχόμενο «Grexit» θα συνεπαγόταν μεγάλο κόστος για τη χώρα, η οποία βρίσκεται ήδη στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, το οποίο θα ανερχόταν σε 164 δισ. ευρώ, ενώ θα δημιουργούσε πιέσεις και στις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά και μια νέα «δραματική διεθνή ύφεση». Το κόστος μάλιστα της εξόδου Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας στις 42 ισχυρότερες οικονομίες θα κυμανθεί στα 17 τρισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ