Αφιέρωμα Ενέργεια: Τι φέρνει το νέο «ενεργειακό μνημόνιο»

Τη διεύρυνση της συμμετοχής των ιδιωτών στην Ενέργεια με την είσοδό τους στα δίκτυα ηλεκτρισμού και την αύξηση της συμμετοχής τους στην ηλεκτροπαραγωγή προβλέπει το νέο μνημόνιο, δηλαδή η δανειακή συμφωνία στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας.

Τη διεύρυνση της συμμετοχής των ιδιωτών στην Ενέργεια με την είσοδό τους στα δίκτυα ηλεκτρισμού και την αύξηση της συμμετοχής τους στην ηλεκτροπαραγωγή προβλέπει το νέο μνημόνιο, δηλαδή η δανειακή συμφωνία στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας.
Στις επίπονες διαπραγματεύσεις που έγιναν ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να μεταφερθούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, δηλαδή το 51% τουλάχιστον των μετοχών της θυγατρικής της ΔΕΗ που τα ελέγχει, σε ιδιωτικά κεφάλαια.
Παράλληλα, εκτός από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, το σχέδιο για το νέο «ενεργειακό μνημόνιο» επεκτείνεται για είσοδο ιδιωτών και σε υδροηλεκτρικές μονάδες ώστε αφενός να εισρεύσουν νέα κεφάλαια και αφετέρου να προχωρήσει η παράλληλη αξιοποίηση των έργων που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν.
Επίσης για πρώτη φορά αναφέρεται ρητώς ότι εντός του Νοεμβρίου πρέπει η κυβέρνηση να εκδώσει υπουργική απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων στους καταναλωτές χαμηλής τάσης (οικιακούς και μικρές επιχειρήσεις), που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2013.
Σύμφωνα με το κείμενο με τις νέες μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας στον ενεργειακό τομέα που ήρθε στη δημοσιότητα, τα δίκτυα ηλεκτρισμού βγαίνουν προς ιδιωτικοποίηση με την κυβέρνηση να καλείται να ανακοινώσει άμεσα τη μεταφορά τουλάχιστον του 51% των μετοχών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Ο ΑΔΜΗΕ, που συστάθηκε το 2011, είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ και έχει στην κυριότητά του τα δίκτυα ηλεκτρισμού της χώρας. Σύμφωνα πάντως με το σχέδιο, η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να οδηγήσει στην ένταξή του σε μια καθετοποιημένη εταιρεία του ενεργειακού χώρου. Το προηγούμενο μνημόνιο μιλούσε μόνο για τον νομικό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και έχει πραγματοποιηθεί.
Νέο στοιχείο είναι ότι, εκτός από λιγνιτικές, πωλούνται και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ.
Στο κείμενο ορίζεται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου του 2012 θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει καταλήξει στο τελικό σχέδιο των προς ιδιωτικοποίηση μονάδων, ενώ ως τον Σεπτέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εισόδου ιδιωτών.
Τα τιμολόγια
Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, που εξακολουθούν να επιδοτούν ορισμένες κοινωνικές ομάδες, το νέο μνημόνιο ορίζει ότι ως το τέλος Νοεμβρίου πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την αύξησή τους στους οικιακούς καταναλωτές και στις μικρές επιχειρήσεις. Οι αυξήσεις βέβαια θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2013. Παράλληλα ως τον Δεκέμβριο του 2012 η ΔΕΗ πρέπει να αλλάξει τον τρόπο έκδοσης των λογαριασμών της.
Και αντί για κάθε δίμηνο ή τετράμηνο (εκκαθαριστικός) πρέπει στο εξής να προβαίνει στη μηνιαία έκδοση των λογαριασμών ή εναλλακτικά στον καθορισμό μηνιαίων δόσεων.
Εντός του β’ τριμήνου του 2013 θα πρέπει να καταργηθούν τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια για όλους, πλην των ευπαθών καταναλωτών (π.χ. εκείνων που υπάγονται σήμερα στο κοινωνικό τιμολόγιο), ενώ ως τον Ιούνιο του 2013 θα πρέπει να έχει απελευθερώσει πλήρως τα οικιακά τιμολόγια.
Αμοιβές
Οι νέες υποχρεώσεις προβλέπουν ότι ως το τέλος Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει παραδώσει μελέτη στην τρόικα που να συγκρίνει τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ με αυτές των εργαζομένων σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες. Τόσο οι αμοιβές όσο και οι προαγωγές θα αξιολογούνται και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk