Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ζητούν οι πρυτάνεις

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας με το ψήφισμα που εξέδωσαν μετά από την έκτακτη Σύνοδό τους που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Λαύριο. Η Σύνοδος έγινε για α συζητηθούν τα οικονομικά αλλά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τα πανεπιστήμια της χώρας.
Στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ ζητούν να καθορισθεί συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα των ΑΕΙ. Οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «δραματικές» τις συνθήκες λειτουργίας των Ιδρυμάτων τους, ενώ κάνουν λόγο για «πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος».
Ενα απο τα κύρια θέματα που προκάλεσε τη σύγκλιση της Συνόδου ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου και η πιθανότητα να περάσει και η περιουσία των ΑΕΙ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). «Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ (προσθήκη στο άρθρο 5Α του ν3986/11) και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησης της (αντικατάσταση του άρθρου 27, §25α, του ν1892/90), ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους. Απαιτείται να εξαιρεθεί από το εν λόγω νομοσχέδιο η πάσης φύσεως πανεπιστημιακή περιουσία καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 109 του Συντάγματος» αναφέρεται για το θέμα αυτό στο ψήφισμα. Πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει ήδη δεσμευτεί ότι στο συγκεκριμένη νομοσχέδιο θα προστεθεί ρύθμιση που θα εξαιρεί από τις διατάξεις του, το χώρο της παιδείας.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ τονίζουν ακόμη στο ψήφισμά τους ότι «διοικούν πλέον τα Πανεπιστήμια υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του Εισαγγελέα κατ’ εντολή των Αρχών. Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται οι εκλογικές διαδικασίες αναδεικνύουν τα προβλήματα του ν.4009/11-4076/12 και επιβάλλουν την κατάδειξη τους στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων των ν.4009/11 και 4076/12 υποβάλλεται μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων και συνοδεύεται με αίτηση ακύρωσης αναφορικά με τις εκλογικές διαδικασίες της ταξινομικής, επιστολικής/ηλεκτρονικής ψήφου και άλλων που στερούνται φερεγγυότητας ως προς την αξιοπιστία τού εκλογικού αποτελέσματος. Με αυτά τα δεδομένα, με Συμβούλια εκλεγμένα ή διορισμένα, τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους.»
Στο ίδιο ψήφισμα οι πρυτάνεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αναφέρουν ότι : «Η ανυπέρβλητη οικονομική δυσπραγία μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης καθώς και της απαγόρευσης της ρευστοποίησης και χρήσης των αποθεματικών (που παρέμειναν μετά το αυθαίρετο κούρεμα των ομολόγων), για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απειλεί τη βιωσιμότητα των Πανεπιστημίων.»
Εκτενώς συζητήθηκε και το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου παιδείας και η αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. «Απαιτείται η άμεση αλλαγή του προταθέντος χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών. Δεν νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας, απουσία ενός οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, χωρίς τη συμμετοχή της Συνόδου και χωρίς να ληφθούν υπόψη ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και εθνικά κριτήρια, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να επιμερισθούν περιφερειακά» αναφέρουν οι πρυτάνεις.
Επίσης, οι πρυτάνεις αναφέρθηκαν και στην εξοντωτική, όπως την χαρακτήρισαν μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων στα Ιδρύματα, την εργασιακή ανασφάλεια και την ανυπαρξία διορισμών εκλεγμένων μελών τους.
Όμως οι πρυτάνεις κρούουν και τον κώδικα του κινδύνου για τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας, που, όπως λένε, «οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της, σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τις ελληνικές οικογένειες».
Τέλος, τα Πανεπιστήμια κάλεσαν σε ενότητα και κοινή δράση όλες τις πανεπιστημιακές δυνάμεις, ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση που τα απορρυθμίζει και τα οδηγεί στην ουσιαστική διάλυσή τους. Ακόμη, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ,(ΑΠΘ) που ,όπως τονίζουν, «δοκιμάζεται από την οικονομική και θεσμική εξόντωση και βρίσκεται υπό συνεχείς ενέργειες της Πολιτείας για τη διερεύνηση της διαχείρισής του. Η συστηματική επίθεση κατά του ΑΠΘ βάλλει κατά του δημόσιου πανεπιστημίου».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk