ΒΒC: Θα πετύχουν οι ηγέτες της ΕΕ αυτό που απέτυχαν 22 φορές;

«Σε 22 περιπτώσεις οι ηγέτες της Ευρώπης επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους σε συνόδους», γράφει ο Γκάβιν Χιούιτ σε ανάλυση στο BBC.

«Σε 22 περιπτώσεις οι ηγέτες της Ευρώπης επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους σε συνόδους», γράφει ο Γκάβιν Χιούιτ σε ανάλυση στο BBC.

«Εχουν κάνει πρόοδο, αλλά η προσπάθεια παραμένει δύσκολη» προσθέτει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Τα πράγματα στις Βρυξέλλες προχωρούν συχνά με συμβιβασμούς και τροποποιήσεις των σχεδίων. Αυτό αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι ηγέτες της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα είναι πλήρως επιχειρησιακή. Συμφώνησαν να υπάρξει κοινή εποπτεία των τραπεζών στις χώρες του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξούσε και ήλπιζε ότι η εποπτεία θα άρχιζε από τον Ιανουάριο του 2013. Αυτό δεν θα συμβεί.

Στην καλύτερη περίπτωση, τότε θα έχει συμφωνηθεί απλώς το νομικό πλαίσιο. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάϊ είπε ότι ο μηχανισμός μάλλον θα είναι επιχειρησιακός κάποια στιγμή εντός του 2013.

Η συμφωνία αποτελεί συμβιβασμό ανάμεσα στους Γάλλους και τους Γερμανούς. Το Παρίσι ήθελε να δημιουργηθεί η εποπτεία με ταχύτερες διαδικασίες.

Το Βερολίνο πάτησε φρένο. Η Ανγκελα Μέρκελ παραμένει, όπως πάντα, επιφυλακτική. Πιστεύει ακόμη ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο. «Στόχος μας», είπε, «είναι να έχουμε μια τραπεζική εποπτεία αντάξια του ονόματός της».

Η χρονική συγκυρία έχει σημασία, επειδή μόνο όταν λειτουργήσει η εποπτεία θα μπορέσει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να τονώσει με ρευστό τις τράπεζες. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για χώρες όπως η Ισπανία, που χρειάζονται απελπισμένα βοήθεια για τις τράπεζες – αλλά όχι αυξάνοντας το κρατικό χρέος. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι θα ακολουθήσουν πολλές διαμάχες, στο μέλλον.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει γίνει ο επικεφαλής των αισιόδοξων. Διακήρυξε στις Βρυξέλλες ότι «τα χειρότερα πέρασαν. Οποια και αν είναι η πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία και για το χρέος της, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», λέει.

Αν η Ισπανία χρειάζεται διάσωση, τότε ο γάλλος πρόεδρος δεν βλέπει κανένα λόγο για να επιβληθεί επιπλέον λιτότητα. Και αυτός είναι ο θεμελιώδης, όλο και μεγαλύτερος διχασμός ανάμεσα στον Φρανσουά Ολάντ και στην Ανγκελα Μέρκελ.

Εκείνος πιστεύει ότι η προτεραιότητα στη λιτότητα είναι επικίνδυνα λανθασμένη. Αυτή την εβδομάδα είπε ότι «δεν μπορείς να επιβάλεις αιωνίως τιμωρία σε χώρες που έχουν ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες».
Ετσι βλέπει ο Ολάντ την λιτότητα στην οποία επιμένει το Βερολίνο – σαν τιμωρία.

Συγκρίνετε αυτό με την ανάλυση της καγκελαρίου για την Ελλάδα. Πολλά συμβαίνουν στην Ελλάδα με πολύ αργούς ρυθμούς, είπε στη γερμανική βουλή και «μέτρα που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό είναι ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας»», καταλήγει ο Χιούιτ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk