Δύο χρόνια για να δικαστεί υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου

Αναυδη αφήνουν την κοινή γνώμη τα στοιχεία για το πόσο μπορεί να καθυστερήσει η απονομή της δικαιοσύνης, ακόμη και για υποθέσεις τόσο σοκαριστικές, όσο εκείνες που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Αρκεί να δει κανείς τις αποκαλύψεις σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Αναυδη αφήνουν την κοινή γνώμη τα στοιχεία για το πόσο μπορεί να καθυστερήσει η απονομή της δικαιοσύνης, ακόμη και για υποθέσεις τόσο σοκαριστικές, όσο εκείνες που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Αρκεί να δει κανείς τις αποκαλύψεις σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Πρόκειται για ένα έγγραφο-«φωτιά» το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Ανδριανού, η οποία είχε κατατεθεί με αφορμή καταγγελία του προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου για τη σημαντική κωλυσιεργία στην εκδίκαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων – οι οποίες συχνά έχουν δράστες συγγενικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ψυχική βλάβη των θυμάτων.

Ειδικότερα, στην ερώτηση γινόταν αναφορά σε επικείμενη δίκη στο εφετείο Ναυπλίου η οποία έχει λάβει αναβολή. Στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει για τη δίκη στο Εφετείο Ναυπλίου ότι πρόκειται για ποινική υπόθεση που είχε εισαχθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ναυπλίου στις 2.9.2010, προκειμένου να δικαστούν οι κατηγορούμενοι για βιασμό ανήλικης κατ΄εξακολούθηση και έχει αναβληθεί έξι φορές. Ο κ. Ρουπακιώτης επισημαίνει, εκ προοιμίου, ότι, σύμφωνα με τον νόμο, στις υποθέσεις ανηλίκων θυμάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, η ανάκριση διεξάγεται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα και περατώνεται και για τα συναφή πλημμελήματα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Για δε τη συγκεκριμένη υπόθεση στο Ναύπλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει ότι:
– Στις 2.9.2010 αναβλήθηκε η δίκη λόγω σημαντικών αιτίων στο πρόσωπο του συνηγόρου του ενός κατηγορουμένου, ο οποίος είχε άλλο δικαστήριο στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών και ήταν αδύνατη η εμφάνισή του ενώπιον του Εφετείου Ναυπλίου.
– Στις 13.01.2011 η δίκη αναβλήθηκε, λόγω σημαντικών αιτίων στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο οποίος, συμμορφούμενος σε σχετική απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, απείχε από την άσκηση των καθηκόντων του.
– Στις 14.4.2011 η δίκη αναβλήθηκε εφόσον απουσίαζαν ουσιώδεις μάρτυρες, η παρουσία των οποίων κρίθηκε αναγκαία για την ανεύρεση της αλήθειας και το δικαστήριο τιμώρησε τους μάρτυρες με πρόστιμο, ενώ διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους κατά τη νέα δικάσιμο ως και η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του κατηγορουμένου που επικαλέσθηκε ασθένεια.
– Στις 15.6.2011 η δίκη αναβάλλεται για μια ακόμη φορά καθ΄ όσον ο γραμματέας της έδρας δήλωσε ότι συμμετείχε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και δεν μπορούσε να αντικατασταθεί από άλλους γραμματείς, επειδή συμμετείχαν όλοι στην απεργία.
– Στις 8.3.2012 η δίκη αναβλήθηκε μία ακόμη φορά λόγω σημαντικών αιτίων στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισης του ενός κατηγορουμένου, ο οποίος απείχε από την άσκηση των καθηκόντων του, συμμορφούμενος σε απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου.
– Ορίστηκε δικάσιμος στις 14.6.2012 αλλά ματαιώθηκε λόγω των εθνικών εκλογών.
– Στις 14.9.2012 η δίκη αναβλήθηκε, επειδή ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων δήλωσε ότι δεν μπορεί να παραστεί στη δίκη. Το δικαστήριο μετά από διακοπή προχώρησε στον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι, όμως, επίσης αρνήθηκαν να αναλάβουν τους κατηγορούμενους και παρόλες
τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν να ανευρεθεί δικηγόρος από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, αυτό κατέστη αδύνατο. Για τον λόγο αυτόν αναβλήθηκε η δίκη για τις 18 Οκτωβρίου 2012.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk