Σύνοδος κορυφής: μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα

Σύνοδος κορυφής: μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα | tovima.gr

Αυτή τη φορά , νομίζω πως είμαστε στον σωστό δρόμο. Από ολο τα σημαντικά που ειπώθηκαν, αποφασίσθηκαν και διεξήχθησαν τις τελευταίες 2 ημέρες στις Βρυξέλλες, θα κρατήσω την πολύ εύστοχη ρήση-ερώτηση ενός μεγάλου βετεράνου της Ελληνικής δημοσιογραφίας : η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει στην ερώτηση αυτή με συγκεκριμένο τρόπο, όχι αγνοώντας την αλλά κατανοώντας τόσο την αλήθεια που κρύβει όσο και την κρισιμότητα της αλήθειας αυτής. Η σύνοδος στις Βρυξέλλες ήταν ένα ευρωπαϊκό δώρο. Ένα δώρο προς την Ελλάδα, καθώς στην ατζέντα των συζητήσεων δεν υπύρχε πρόβλεψη για συζήτηση περί των κρατών που πλήττονται απο την κρίση χρέους. Η έμμεση αυτή υποχώρηση, είναι έκδηλη πολλών αλλαγών και τάσεων.

Πρώτον, αναιρεί τις φωνές λαϊκισμού που θέλουν μια ευρώπη ανάδελφη, η οποία χαρακτηρίζεται από στεγνά συμφέροντα και η οποία αδιαφορεί απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα. Δεύτερον , αποδεικνύει την σημασία που έχει η διατήρηση της χώρας μας στην τροχιά του κοινού νομίσματος. Τόσο οι ηγέτες όσο και ο πρόεδρος Ρομπέι, έφεραν παράτυπα στο επίκεντρο της συνόδου το ελληνικό πρόβλημα, επιθυμώντας-έστω αργά- να αφουγκραστούν την ελληνική πλευρά σε επίσημο επίπεδο. Με αυτή την κίνηση δόθηκε στον κ. Σαμαρά μια μοναδικής τάξεως ευκαιρία να παρουσιάσει μια σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός δεν φοβήθηκε να παρουσιάσει την αλήθεια η οποία είναι μια σκληρή καθημερινότητα για ολους τους Έλληνες ανεξαιρέτως. Παρά τους δραματικούς τόνους του πρωθυπουργού για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, έκδηλο της επιτυχίας της ελληνικής παρουσίας στις Βρυξέλλες ήταν το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο δημοσιεύτηκε και είχε αποκλειστική αναφορά στην ελληνική πρόοδο και στις θυσίες των πολιτών. Είναι η πρώτη φορά που σε ανακοινωθέν του Συμβουλίου, γίνεται λόγος για «προσπάθειες πολιτών» και όχι μόνο για αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, και αυτό σημαίνει πολλά.

Το πρώτο που προκύπτει από την ανακοίνωση, είναι πως η Ευρώπη μετασχηματίζεται και αποκτά χαρακτήρα περισσότερο κοινωνικό. Η Ευρώπη που αφουγκράζεται τις κοινωνίες φαίνεται πως είναι δημιούργημα της κρίσης, η οποία της έδωσε πολλά μαθήματα. Περνώντας στα πιο τεχνικά ζητήματα, Η τάση για αλλαγή φαίνεται αφενός στην υποχωρητικότητα της Γερμανίας έναντι των θέσεων Ολλαντ για την δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

Όσο μικρό και αν ακούγεται αυτό, αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα , καθώς η Γερμανία αποδέχεται για πρώτη φορά την εποπτεία των τραπεζών της από ένα αμιγώς ευρωπαϊκό θεσμοθετημένο σύστημα ελέγχου, γεγονός που μαρτυρά την πορεία που ακολουθεί η ένωση προς την Δημοσιονομική ενοποίηση και ολοκλήρωση. Εάν θα έπρεπε να δώσουμε μια κεντρική έννοια στην συνοδό κορυφής , αυτή θα ήταν η χάραξη του δρόμου της χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης, που αποτελεί αναμφισβήτητα πρόδρομο της ευρύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης.

Προς τον δρόμο της τροποποίησης του γενικότερου οικονομικού πλαισίου της Ένωσης σε ένα πιο αναπτυξιακό, κινείται και η σταδιακή αποκοπή τόσο της ΕΚΤ όσο και της Ένωσης Ευρύτερα από τις πολιτικές λιτότητας του ΔΝΤ. Τα στοχευόμενα δημοσιεύματα περί πιθανής αποχώρησης του ΔΝΤ από την χρηματοδότηση της Ελλάδας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την Σύνοδο Κορυφής, δεν φαίνεται να θορύβησαν αρκετά την Ευρώπη, η οποία φαίνεται πω ς είναι πρόθυμη να σταθεί στα πόδια της. Τελικά η σύνοδος κορυφής είχε όφελος για την Ελλάδα ; Σαφέστατα ναι. Η κίνηση της συνόδου να φέρει στο κέντρο των συζητήσεων το ελληνικό θέμα, κρύβει αρκετά.

Το σημαντικότερο από αυτά είναι ο ψυχολογικός παράγοντας : Οι εταίροι δίνουν το πράσινο φώς για μεταρρυθμίσεις, πετώντας το μπαλάκι στην Ελληνική κυβέρνηση. Πλεον ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη ευθύνη των όσων θα συμβούν στο άμεσο μέλλον. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να βάλει την χώρα σε τροχιά αλλαγής και ανάπτυξης και να την εντάξει στο όχημα του ευρωπαϊκού μετασχηματισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες