Νοσοκομειακές χρεώσεος και ποιότητα ελέγχου στα ταμεία

Νοσοκομειακές χρεώσεος και ποιότητα ελέγχου στα ταμεία | tovima.gr

Αφορμή για το περιεχόμενο του παρόντος δόθηκε από την «περιέργεια» του τι και πως χρεώνεται στους φορείς ασφάλισης περίθαλψης (Ε.Ο.Π.Υ.Υ. & λοιπών) από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και τους ιατρούς που συνταγογραφούν, εκτός φαρμακευτικών σκευασμάτων, σειρά από παροχές «σε είδος».

Κατ’αρχήν, στον ορισμό του «Κλειστού Νοσηλίου» συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των συνήθων σκευασμάτων που διαθέτει το Φαρμακείο του Νοσοκομείου. Το αν και κατά πόσον η μέριμνα εκλογίκευσης του «κόστους» των σκευασμάτων που διαθέτει το νοσοκομείο είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αυτό είναι προς διερεύνηση. Με γνώμονα την θεραπεία, πλήρη ή παρηγορητική και κατά δεύτερο λόγο την οικονομία των πόρων, αφορά στα καθήκόντα των Φαρμακοποιών, της Επιτροπής Φαρμάκων, της Επιστημονικής Επιτροπής και της Διοίκησης

Η σχέση «Κόστος νοσηλείας/Χρέωση Νοσηλίου» δεν είναι η ίδια σε όλα τα νοσοκομεία. Τόσο λόγω διάρκειας και τύπου πάθησης όσο και χρήσης ακριβότερων, περισσότερων –λόγω απαιτήσεων- σκευασμάτων, το πραγματικό κόστος αποκλίνει από τον μ.ό.

Παράλληλα, η ανάλωση και επιπλέον χρέωση σκευασμάτων που εντάσσονται στην κατηγορία του «υψηλού κόστους», όπως αυτά αναφέρονται στον Ν. 3816 (ΦΕΚ 1003.Α΄) αποτελεί ένα επιπλέον θέμα κόστους για τους φορείς ασφάλισης περίθαλψης.

Στο esy.net αναφέρεται η «αύξηση» της αξίας «γενοσήμων» σκευασμάτων, ως ποσοστό του συνόλου των αναλώσεων φαρμάκων. Έχοντας υπόψη πως, ακόμη και τώρα, αρκετά εν ισχύει (on-patent) φάρμακα συμπεριλαμβάνονται λόγω λάθους (;) στα «γενόσημα», η ειλικρίνεια και αντίστοιχα η αληθής πληροφόρηση των αρμοδίων είναι αντικείμενο λεπτομερούς ελέγχου. Εξάλλου, η ασάφεια για την κατάταξη των πρωτοτύπων σκευασμάτων μη ληγμένη ισχύ «πατέντας» λόγω παρέλευσης του χρόνου που ορίζεται, στα πρωτότυπα (με επισήμανση off-patent) ή στα γενόσημα, συνιστά ένα ακόμη λάθος στην συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος διόγκωσης των δαπανών.

Επιπρόσθετα, η πληροφορία πως ο αρμόδιος οργανισμός για τα Φάρμακα (Ε.Ο.Φ) δεν έχει ενεργήσει προς την κατεύθυνση διαρκούς ενημέρωσης για την ισχύ των όντως «πρωτοτύπων» φαρμάκων, στοιχείο που επηρεάζει και την τιμολόγησή τους, αποκαλύπτει την «γύμνια» των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Επανερχόμενος στο θέμα της επικεφαλίδας, η «Τιμή Κτήσης» που αρχικά είχε ορισθεί στον τρόπο χρέωσης των χρεώσιμων σκευασμάτων από τα Νοσοκομεία στα Ταμεία, αντικαταστάθηκε από την «Χονδρική». Η ύπαρξη και «Νοσοκομειακής» τιμής, χαμηλότερη και από την χονδρική, δεν ερέθισε κανένα από τους «συμβούλους» των υπουργών Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έργο των οποίων είναι, τόσο η προσφορά γνώσης, λόγω επιστημονικού αντικειμένου των περισσοτέρων όσο και η προστασία του Δημοσίου συμφέροντος και της υστεροφημίας των πολιτικών τους προϊσταμένων, της εμπιστοσύνης των οποίων απολαμβάνουν.

Το στοιχείο, εξάλλου, της χρέωσης βάσει του τύπου «Χονδρική τιμή + 5% + Φ.Π.Α», εκτός του ότι, τα νοσοκομεία δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις –μας διαφεύγει ,ενδεχομένως, η στο μεταξύ μεταβολή- σε τρόπο ώστε να επιβαρύνουν τα ταμεία, άρα το κοινωνικό σύνολο, αλλά και η πρόσθεση του Φ.Π.Α, του οποίου εξαιρούνται κατά την αγορά, συνθέτει το απόλυτο «αλαλούμ» της Δημόσιας Διοίκησης.

Το στοιχείο της «αδράνειας» των ελεγκτών των ταμείων να επισημάνουν τις παραπάνω βλαπτικές συνέπειες για τα διαθέσιμά τους είναι επίσης «απορίας άξιον» περί του τι ακριβώς χρειάζονται οι πρώτοι.

Ενδεχομένως, μερικά από τα παραπάνω να είναι ανακριβή ή να οφείλονται σε κακή ή ελλειπή πληροφόρηση. Η απάντηση των «ειδικών» οφείλει να είναι άμεση και πειστική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk