Μέρκελ: «Η Ελλάδα αλλάζει», δήλωσε στο τέλος της Συνόδου Κορυφής

«Η Ελλάδα αλλάζει» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς. Εχουν υλοποιηθεί πολλά μέτρα. Θέλουμε να υπάρξει ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας»

«Η Ελλάδα αλλάζει» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς. Εχουν υλοποιηθεί πολλά μέτρα. Θέλουμε να υπάρξει ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας»

«Η γερμανική θέση για τις τράπεζες δεν οφείλεται σε εκλογικές σκοπιμότητες»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκρουσε, την Παρασκευή, τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της πως ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ταμείο διάσωσης κι επιβράδυνε την δημιουργία τραπεζικού εποπτικού οργάνου, σε μία προσπάθεια να μην βρεθεί αντιμέτωπη με εσωτερικές αντιδράσεις, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο που θέλησε να μάθει εάν εκείνη ζήτησε από την ΕΕ να της δώσει περισσότερο χρόνο ενόψει των εκλογών, η Μέρκελ απάντησε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής:

«Δεν είναι αλήθεια. Ούτε που το είχα σκεφτεί προτού ακούσω να το λένε εδώ».

Ωστόσο, η κ. Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών δεν μπορεί να γίνει αναδρομικά, μετριάζοντας τις ελπίδες της Μαδρίτης, αλλά και της Γαλλίας, που επιζητούσαν μία τέτοια διαδικασία.

«Οι ισπανικές τράπεζες ήδη έχουν ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο δύνανται να ανακεφαλαιοποιηθούν» και «δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση ανακεφαλαιοποίηση με αναδρομική ισχύ» από το ταμείο διάσωσης, διεμήνυσε.

«Υπάρχουν ακόμη δυσχερή θέματα που απομένουν να επιλυθούν και για αυτά έχουν επιφορτιστεί οι υπουργοί Οικονομικών», τόνισε.

«Η θέσπιση μία εποπτικής αρχής δεν είναι πάντως δυνατόν να επιτευχθεί σε δύο Σαββατοκύριακα», σχολίασε, υποδεικνύοντας πως ακόμη και ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας έκρινε πως αυτή η αρχή δεν μπορεί να λειτουργήσει «πριν από τις αρχές του 2014».

Εάν η ΕΚΤ «μπορεί να το επιτύχει πιο σύντομα, σε λιγότερο από 12 μήνες, αυτό μου κάνει, απλώς θα πρέπει να λειτουργεί», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

«Το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε ένα νομικό πλαίσιο έως τον Ιανουάριο του 2013, είναι ήδη υπερβολικά φιλόδοξο», είπε, ενώ «κατόπιν θα πρέπει να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο», τόνισε.

«Στη συνέχεια θα πρέπει να τα θέσουμε όλα τούτα σε εφαρμογή» και η ΕΚΤ θα πρέπει να απασχολήσει «όχι δυο-τρείς εργαζομένους της, αλλά μάλλον 100 ως 300». «Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό σ’ ενάμιση μήνα. Αυτό είναι πεντακάθαρο, σαν το νερό της πηγής», δήλωσε εμφατικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk