Γιοχάνες Χαν: Χάνουμε το στόχο για το ΕΣΠΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο απώλειας του στόχου για την απορρόφηση 3,7 δις. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ το 2012 έκρουσε ο αρμόδιος για τα διαρθρωτικά ταμεία Επίτροπος της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χαν. «Αυτή τη στιγμή έχουμε αιτήματα πληρωμών για 700 εκατ. ευρώ, είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για την απορρόφηση των υπολοίπων 3 δις. ευρώ ως το τέλος του έτους» δήλωσε ο κ. Χαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα, παρουσία του επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Πάνου Καρβούνη (φωτογραφία δεξιά). Σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα παραμένει άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου για την απορρόφηση κονδυλίων.

Για το κεφαλαιώδες ζήτημα της καθυστέρησης για τη στήριξη με ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Επίτροπος «έδειξε» εμμέσως πλην σαφώς προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και είπε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις.

«Εχω απογοητευθεί που δεν έχουν λειτουργήσει τα πράγματα ομαλά» είπε ο κ. Χαν απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» γιατί δεν έχουν εκταμιευθεί ποσά από τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάρτιο με την ΕΤΕπ.

Διευκρίνισε ότι από την πλευρά τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προσθέτοντας: «Επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες πρέπει να κάνω ορισμένα τηλεφωνατα» είπε φωτογραφίζοντας την ΕΤΕπ αλλά και άλλους παράγοντες στο πεδίο των τραπεζών.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα, με εμφανή την ανησυχία του, ότι η ΕΤΕπ θα συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά την επόμενη εβδομάδα για την εκταμίευση των πρώτων 150 εκατ. ευρώ «το ένα τρίτο του ποσού» που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο για το 2012 και για το οποίο έχουν ήδη δοθεί οι εγγυήσεις της ΕΕ.

Ο κ. Χαν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι 40 από τα 180 έργα που αποφασίστηκαν το καλοκαίρι του 2011 παρουσιάζουν καθυστερήσεις και προανήγγειλε επισκέψεις σε άλλες πόλεις και στην ελληνική περιφέρεια. Το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Χαν θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο Επίτροπος προανήγγειλε την ενίσχυση των μικρομεσαίων με επιπλέον 1,5 δις. ευρώ μέσα από τον αναπρογραμματισμό διαφόρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk