Τον Φεβρουάριο 2013 το Συντακτικό Συνέδριο του ΠαΣοΚ

Συντακτικό συνέδριο για τον Φεβρουάριο του 2013 εξήγγειλε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην εισήγηση του στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας, την Πέμπτη. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ευελπιστεί ότι μέσα από τις προσυνεδριακές διαδικασίες θα αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον των στελεχών και των μελών του κόμματος αλλά και να έχει μεγαλύτερη απήχηση το κάλεσμα του για πανστρατιά καθώς η δυσφορία για το εξαιρετικά επώδυνο νέο πακέτο μέτρων αλλά και για την πτωτική πορεία του ΠαΣοΚ προκαλεί διαλυτικά φαινόμενα.

Συντακτικό συνέδριο για τον Φεβρουάριο του 2013 εξήγγειλε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην εισήγηση του στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας, την Πέμπτη. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ευελπιστεί ότι μέσα από τις προσυνεδριακές διαδικασίες θα αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον των στελεχών και των μελών του κόμματος αλλά και να έχει μεγαλύτερη απήχηση το κάλεσμα του για πανστρατιά καθώς η δυσφορία για το εξαιρετικά επώδυνο νέο πακέτο μέτρων αλλά και για την πτωτική πορεία του ΠαΣοΚ προκαλεί διαλυτικά φαινόμενα.

Μια εσωκομματική δίνη στο ΠαΣοΚ -ορισμένα στελέχη θέτουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, όπως και η Αριστερή Πρωτοβουλία με ανακοίνωση της, ακόμα και θέμα αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση – θα αποσταθεροποιούσε την κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτόν ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠαΣοΚ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες θα θέσει όπως συμφωνήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου «πολιτικά το συνολικό ελληνικό ζήτημα, που δεν είναι μόνο ή κυρίως δημοσιονομικό, αλλά είναι πλέον εθνικό και κοινωνικό. Είναι πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας. Θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να κατανοήσουν ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος είναι εύκολη για την Ευρώπη και ζωτικής σημασίας για την ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στη γενική απεργία, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, είπε ότι υπάρχουν πολίτες στο δρόμο που φωνάζουν, αγωνιούν, διαμαρτύρονται, αντιδρούν γι’ αυτό που υφίσταται η χώρα τα τελευταία χρόνια. Για τις θυσίες των Ελλήνων και κυρίως των μισθωτών και των συνταξιούχων. «Κατανοούμε και την αντίδραση και την αγωνία. Δεν κατανοούμε και δεν δεχόμαστε πράξεις βίας. Δεν συμφωνούμε με προτάσεις οι οποίες είναι τυφλές και αδιέξοδες και δεν συνιστούν εναλλακτική πρόταση», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σημείωσε, ότι η αλληλεγγύη, το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα, η συνοχή της κοινωνίας, είναι έννοιες που η Κεντροαριστερά, η προοδευτική δημοκρατική παράταξη εισήγαγε στην ελληνική κοινωνία. Δεν θα τις χαρίσουμε στην Ακροδεξιά, δε θα χαρίσουμε αυτές τις έννοιες, αυτές τις αξίες και αυτές τις ευαισθησίες στους νεοναζί και στους νεοφασίστες.

Την Τρίτη, έπειτα από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε την τρόικα ότι παίζει με τη φωτιά. Στη ομιλία του προς τα στελέχη του κόμματος ανέπτυξε περαιτέρω το επιχείρημα του. «Εχει επικρατήσει στην Ευρώπη το απαράδεκτο, το προσβλητικό για τους Ελληνες και την Ελλάδα στερεότυπο, μιας αποκλίνουσας χώρας που είναι η “ντροπή” της ευρωπαϊκής οικογένειας και λένε ότι «πρέπει να δείξουμε κατανόηση στον “αποσυνάγωγό” μας που είναι η Ελλάδα, η μοναδική περίπτωση». Δεν είναι έτσι. Αυτό είναι άδικο, αβάσιμο, επικίνδυνο για την ταυτότητα και τη συνοχή, αλλά και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η τρόικα έπειτα από συζητήσεις τρεισήμισι μηνών έφτασε στο σημείο να υιοθετήσει την πρόταση του ΠαΣοΚ ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος, άρα και η βιωσιμότητα του χρέους θα αντιμετωπιστούν απευθείας μεταξύ των θεσμικών δανειστών και της Ελλάδας.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αναμένει ένα καθαρό και ελπιδοφόρο μήνυμα από τις Βρυξέλλες:

-Να κλείσουν άμεσα οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μέτρα, όχι όπως–όπως, όχι όσο–όσο, αλλά η καθυστέρηση ανεβάζει το λογαριασμό.

-Να μην είναι οριζόντια τα μέτρα και άδικες οι θυσίες.

-Να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τα εργασιακά στο πλαίσιο που συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

-Να υπάρξει μεταρρυθμιστική πανστρατιά για τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Πρέπει να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια. Κανένας δημόσιος υπάλληλος που είναι φιλότιμος, νομιμόφρων, εξυπηρετικός για τον πολίτη, αποτελεσματικός, συνεπής δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αλλά δεν μπορεί κανείς να δώσει μάχη για να μην απολυθούν επίορκοι, ανεπαρκείς, αργόμισθοι, απόντες. Η κοινωνία δεν αντέχει τα φαινόμενα αυτά».

-Να είναι ουσιαστική η επιμήκυνση.

-Να εκταμιευτεί πλήρως και αμέσως η δόση αλλά κυρίως να αλλάξει το κλίμα. Οι αποφάσεις για την Ελλάδα να στέλνουν θετικό μήνυμα στην κοινωνία και τις αγορές.

-Να υπάρξουν κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα, πρακτικά, με κοινοτικούς πόρους, με διμερείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Το ΠαΣοΚ στέλνει αισιόδοξο μήνυμα, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα θα ξαναβρεί τη δυναμική και την προοπτική της. «Χρειάζεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος ο οποίος μπορεί να φαίνεται τετριμμένος, αλλά είναι επαναστατικός: Κανονικό κράτος, κανονική οικονομία, κανονική κοινωνία», είπε.

Σχετικά με την ανασύσταση του ΠαΣοΚ, περιέγραψε τους τρεις μεγάλους στόχους του συνεδρίου:

-Ο μετασχηματισμός του ΠαΣοΚ σε ένα σύγχρονο, θεσμικό, δημοκρατικό, συλλογικό κόμμα. Ενα Κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, χωρίς μηχανισμούς, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς παραγοντισμούς, βυζαντινισμούς και κυρίως χωρίς προσωπικά ή προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά.

-Το ΠαΣοΚ πρέπει να γίνει ένα κόμμα εκφραστής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ενα κόμμα εκφραστής των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Ενα κόμμα εκφραστής των δυνάμεων της εθνικής προοπτικής και ελπίδας. Δεν μπορούμε να έχουμε πια καμία σχέση με τις δυνάμεις της οπισθοφυλακής, με τις δυνάμεις του δήθεν αριστερού συντηρητισμού, με τις δυνάμεις των αγκυλώσεων και των παλαιών προνομίων. Χρειάζεται απόλυτη τομή, χρειάζεται αποσαφήνιση, μέτωπο, κατεύθυνση. «Δεν είναι ανήκει στις δυνάμεις της προόδου ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει αυτή την άποψη: ενός αριστερού συντηρητισμού που δίνει μάχη οπισθοφυλακής και μάχη διατήρησης προνομίων, όχι δικαιωμάτων».

-Το Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. «Ακούω να λένε κάποιοι ότι η χώρα δεν έχει σχέδιο. Η χώρα έχει τις προτάσεις μας. Κανείς δεν έχει διατυπώσει τόσο ολοκληρωμένη πρόταση όσο το ΠαΣοΚ. Και τώρα που έχουμε αρχίσει την εξειδίκευση της πρότασης αυτής, με τη βοήθεια των βουλευτών μας, των στελεχών μας, όλων των επιστημονικών και διανοητικών δυνάμεων του τόπου, των ερευνητικών ινστιτούτων, των ευρωπαϊκών και διεθνών δεξαμενών σκέψης, είναι η ώρα να κάνουμε μια μεγάλη κινητοποίηση των παραγωγικών και διανοητικών δυνάμεων της Ελλάδας, με αφορμή το Συνέδριο. Οχι κομματικά, όχι για να έρθουν στο Συνέδριο να δώσουν ένα τόνο επαφής με το ΠαΣοΚ, αλλά γιατί το ΠαΣοΚ θεσμικά είναι συνομιλητής όλων των παραγωγικών και διανοητικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Βενιζέλος εγγυήθηκε προσωπικά ότι το συνέδριο θα είναι ουσιαστικό και αυθεντικό. «Δεν θα είναι μια τελετουργία ομοιομορφίας και επικύρωσης, αλλά ένα ζωντανό forum απόψεων, προτάσεων, τάσεων, ρευμάτων, κινήσεων, προσώπων με λόγο. Χρειάζεται λόγος, άποψη, μαχητικότητα, υπευθυνότητα. Οχι ίντριγκα. Με λόγο για το μέλλον της πατρίδας και της παράταξης», είπε.

Απηύθυνε προσκλητήριο προς όλα τα πρόσωπα και όλες τις κινήσεις που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της παράταξης, στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Τόνισε μάλιστα ότι επειδή περιμένει ανταπόκριση, με καλή πίστη και μαχητική διάθεση, το ενδιαφέρον όσων ανταποκριθούν θα αποτυπωθεί και στη σύνθεση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk