Σε δημοσκοπικές και πραγματικές συμπληγάδες το ΠαΣοΚ

Υπό την πίεση του δημοσκοπικού κατήφορου αλλά και της δυσφορίας αρκετών βουλευτών για τα εργασιακά θέματα και γενικά για τις αιματηρές περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, βρίσκεται ο κ. Ευ. Βενιζέλος

Υπό την πίεση του δημοσκοπικού κατήφορου αλλά και της δυσφορίας αρκετών βουλευτών για τα εργασιακά θέματα και γενικά για τις αιματηρές περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, βρίσκεται ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην εισήγηση του στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας προανήγειλε ένα συνέδριο επαναθεμελίωσης του κόμματος το Φεβρουάριο του 2013 και απηύθυνε προσκλητήριο συστράτευσης σε όλες τις δυνάμεις του κόμματος αλλά και της κεντροαριστεράς, προκειμένου να υπερβεί τα εσωκομματικά πρβλήματα.
Παρά τη δυσκολία των μέτρων, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ, φαίνεται να διατηρούν τα εκλογικά ποσοστά τους, αντιθέτως το ΠαΣοΚ καταγράφει σημαντικές απώλειες. Συζήτηση σε βάθος για τη φυσιογνωμία και για την πορεία του κόμματος δεν έχει γίνει ακόμα καθώς τα θέματα αυτά αναμένεται να τεθούν στην προσυνεδριακή διαδικασία. Ωστόσο, στελέχη της Ιπποκράτους εκτιμούν ότι το ΠαΣοΚ δέχεται χτυπήματα κάτω από τη ζώνη τόσο από τη ΝΔ, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την πρόοδο των προηγούμενων 2,5 χρόνων στα δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ της οποίας η Κοινοβουλευτική Ομάδα κατέθεσε ερώτηση για τη φοροδιαφυγή και τις λίστες με αιχμές για τη μη αξιοποίηση τους κατά των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου.
Ο κ. Βενιζέλος, πάντως, τάχθηκε υπέρ της ψήφισης των μέτρων, όπως και πολλά από τα παριστάμενα στελέχη που εξέφρασαν την άποψη ότι δεν μπορεί το ΠαΣοΚ έπειτα από τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε και το κόστος που πλήρωσε να μην δώσει και την τελευταία μάχη για την ανάκαμψη της χώρας. Ζήτησαν όμως να ισχύουν και οι προυποθέσεις που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ για μια ουσιαστική επιμήκυνση και για ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο.
Στην κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων πάντως άνοιξαν αρκετά ζητήματα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες επισήμαναν ότι υπάρχει πολυφωνία στο κόμμα και ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία γραμμή. Οι κ.κ. Ι. Μαγκριώτης, Π. Μπεγλίτης και η κυρία Εφη Χαλάτση ζήτησαν μεγαλύτερη συλλογικότητα στις αποφάσεις και συχνότερη σύγκλιση των οργάνων. Στην εξέλιξη της συζήτησης ο κ. Βενιζέλος απάντησε ενοχλημένος ότι ο ίδιος πριν από κάθε σημαντική απόφαση συγκαλεί την ΚΟ, πράγμα που δεν συνέβαινε ποτέ πριν στο ΠαΣοΚ, και έφερε ως παράδειγμα την απόφαση για τον τρόπο συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.
Ο κ. Κ. Πανταζής έθιξε το θέμα με τις λίστες και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απάντησε στη δευρολογία του ότι ορισμένοι χρησιμοποίησαν ακόμα και τη λίστα Λαγκάρντ για να του επιτεθούν προσωπικά. Η ΝΔ πιστεύει, πρόσθεσε, ότι αν συρρικνωθεί το ΠαΣοΚ θα σωθεί η ίδια. Θα πάθει χειρότερα, όπως και η ΔΗΜΑΡ, είπε.
Σχετικά με τα στελέχη που αποστασιοποιήθηκαν ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε κάνει προτάσεις συμμετοχής στα όργανα σε όλους, ανάλογα με την εκλογική τους απήχηση, όμως κάποιοι επέλεξαν να απομακρυνθούν. Ο ίδιος κάλεσε για ακόμα φορά όσους έχουν διαφορετικές ιδέες και απόψεις να έρθουν και να τις διεκδικήσουν μέσα στο ΠαΣοΚ. Πρόσθεσε όμως ότι όταν το ΠαΣοΚ βρισκόταν στο 40% μπορούσε να έχει στο εσωτερικό του πολύ διαφορετικές απόψεις τώρα όμως δεν μπορεί να συνεχίσει με όσους διαφωνούν με τις θεμελιακές αρχές του κόμματος.
Από πολλά στελέχη τέθηκε επίσης το αίτημα να έχει καθαρές θέσεις το κόμμα σε μια σειρά από ζητήματα όπως πχ. οι αποκρατικοποιήσεις (θεωρήθηκε σημαντική η τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να εξετάζεται κάθε περίπτωση χωριστά), οι τράπεζες, κ.α.
Ο κ. Βενιζέλος κράτησε επιφυλακτική στάση σε σχέση με τα εργασιακά -είπε ότι πρέπει να ισχύσουν όσα συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί- αντιθέτως για το αίτημα της τρόικας να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να δώσει μάχη για να μην απολυθούν επίορκοι, ανεπαρκείς, αργόμισθοι, απόντες.
Επίσης, διαχώρισε τη θέση του ΠαΣοΚ από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τις δυνάμεις της οπισθοφυλακής, του δήθεν αριστερού συντηρητισμού, των αγκιλώσεων και των προνομίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, εκφράζει αυτή την άποψη, ενός αριστερού συντηρητισμού που δίνει μάχη οπισθοφυλακής και μάχη διατήρησης προνομίων, όχι δικαιωμάτων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk