Στο στόχαστρο της εφορίας εκκρεμείς υποθέσεις 1.747 φυσικών προσώπων

Εντολή στους προϊσταμένους των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Θεσσαλονίκης και Αθήνας να προβούν στην διενέργεια τακτικών ελέγχων για εκκρεμείς υποθέσεις 1.747 φυσικών προσώπων που αφορούν σε μη δηλωθέντα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και από πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Ειδικότερα, από τους προϊσταμένους των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων ζητήθηκε η διενέργεια οριστικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων στα 1.747 φυσικά πρόσωπα τα οποία επιλέχθηκαν από την Ομάδα του Έργου «Πρόγραμμα υλοποίησης κατά της φοροδιαφυγής 2010-2011» με χρήση της εφαρμογής στόχευσης του συστήματος Elenxis και τα οποία δεν δήλωσαν ως όφειλαν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, από πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση.

Φ. Σαχινίδης: «Κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το υλικό αυτό έμεινε αναξιοποίητο είναι αβάσιμη και απαράδεκτη»

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ύπαρξη 1747 φακέλων φορολογουμένων που δεν ελέγχθηκαν κατά τους τελευταίους 20 μήνες, ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στο Υπουργείο Οικονομικών, το 2011, δημιουργήθηκε και λειτούργησε ομάδα εργασίας για τη δημιουργία διασταυρώσεων και την αποκάλυψη περιπτώσεων μεγάλης φοροδιαφυγής.

Η ομάδα αυτή πρότεινε και έγινε διασταύρωση φυσικών προσώπων, που εμφάνιζαν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό αγοραπωλησιών ακινήτων μεγάλης αξίας.

Από τον έλεγχο αυτό, προέκυψαν περίπου 1.700 φυσικά πρόσωπα, με αγορές ακινήτων μεγάλης αξίας.

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν ειδικά συνεργεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, με επικεφαλής την Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα αποτελέσματα αυτών των συνεργείων ελέγχου υπάρχουν στο Υπουργείο Οικονομικών και θα μπορούσαν να δοθούν στοιχεία για ειδικές ή γενικές περιπτώσεις, καθώς ήδη πολλοί έλεγχοι ολοκληρώνονται ή έχουν ολοκληρωθεί.

Επομένως, κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το υλικό αυτό έμεινε αναξιοποίητο είναι αβάσιμη και απαράδεκτη, δεδομένου ότι αυτό προέκυψε από πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο.

Είναι λογικό λοιπόν ότι οι υπηρεσίες οφείλουν να ολοκληρώνουν το κάθε έργο που αναλαμβάνουν, υπό την εποπτεία τής εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk