Εξαιρετικό ενδιαφέρον προκαλεί το σύνολο των ελληνικών ταινιών που θα προβληθούν εφέτος στο 53ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2-11 Νοεμβρίου 2012). Σε όλες τις ενότητες: Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2012, Ελληνικές Συμπαραγωγές και Ειδικές Προβολές. Από τον βετεράνο Νίκο Κούνδουρο, του οποίου η τελευταία ταινία «Το πλοίο για την Παλαιστίνη», μέχρι τη μεσαίου μήκους «The capsule» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, η ελληνική κινηματογραφική διαδρομή εφέτος στη Θεσσαλονίκη δείχνει να είναι γεμάτη εκπλήξεις και πλούτο ιδεών.

Σε ότι αφορά το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, οι δυο ελληνικές ταινίες που θα διεκδικήσουν εφέτος βραβεία θα είναι «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου (ταινία που ήδη έχει γίνει γνωστή από την παρουσία και τις βραβεύσεις της σε φεστιβάλ του εξωτερικού) και η «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη στην οποία πρωταγωνιστεί η Αμαλία Μουτούση.
Προβολές στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν επίσης για τη «Χιγκίτα», τελευταία ταινία του The Boy, όπως έχει επιλέξει να ονομάζεται ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (γιος του Παντελή) αλλά και για το «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους;» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη (κόρης του Παντελή).
Με ενδιαφέρον περιμένω το «Μπιγκ Χιτ» του Κάρολου Ζωναρά (επειδή πρόκειται για την ελληνική εκδοχή της κλασικής νουάρ ταινίας του Φριτς Λανγκ «Η μεγάλη κάψα»), τις «11 συναντήσεις με τον πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου, την «Κίτρινη πόλη» του Σάββα Κατιρτζίδη και το «Kame Koummando» του Μανόλη Δαμιανάκη (οι δυο τελευταίοι είναι πρωτοεμφανιζόμενοι).
Τέσσερις ελληνικές συμπαραγωγές θα κάνουν επίσης πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη: «Red City» του Μάνου Τσίζεκ (Ελλάδα/ Ηνωμένο Βασίλειο), «Loveless Zoritsa» των Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς και Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους, (Ελλάδα/ Σερβία/Κύπρος/ Πολωνία), «Papadopoulos & Sons» του Μάρκου Μάρκου (Ελλάδα/ Ηνωμένο Βασίλειο) και «Τηλεμάχεια»/«The Telemachy» του Αλεξάντερ Νάλι (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο) με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
Στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς του 53ου Φεστιβάλ θα ενταχθούν 19 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Οι ταινίες που θα παιχτούν είναι οι «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση, «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου, «Ελκυστική ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου,«Dogs, Cats & Rats» του Αδριανού Γεωργαντά, «Απρόσμενο πάθος» του Μάκη Πειθή, «Η επιστροφή του Λαζάρου» του Αλέξανδρου Κωνσταντάρα, «L» του Μπάμπη Μακρίδη, «Η φόνισσα» ή «Η λογική γεννάει τέρατα» της Στέλλας Αρκέντη, «Χίμαιρα» του Κωνσταντίνου Νάνου, «Sold out» των Μιχάλη Γιαρίμουστα και Ελένης Κουζούκα, «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» (ή «Klain Main Puts») του Νίκου Αλευρά, «Μια νύχτα στην Αθήνα» του Δημήτρη Αρβανίτη, «Σενάρια ζωής» του Γιάννη Μπακάλη, «Οι εξωγήινοι» του Ντίνου Θεοδοσίου, «Ο ξένος» του Γιώργου Αγαθονικιάδη, «Φαιά Ελιξ» του Δημήτρη Μάστορα, «Wild and Precious» του Μπιλ Μουσούλις, «Η εξέγερση του Δεκέμβρη» του Δημήτρη Βόρρη και «Narcissus» της Ντοβίλ Γκασιουνάιτε.