Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Θεσσαλονίκη 1912 – 2012. Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας» την περασμένη Τρίτη 16 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση αναπτύσσεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου όπου παρουσιάζονται έργα σημαντικών αρχιτεκτόνων του 20ού αιώνα μέσα από αρχιτεκτονικά σχέδια, μακέτες, έντυπα, φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία.

Την έκθεση εγκαινίασε ο διευθυντής του Μουσείου, ΄Αγγελος Δεληβορριάς, στον ειδικό χώρο στο ισόγειο του Μουσείου παρουσιάζοντας τον αρχιτέκτονα και ιστορικό της αρχιτεκτονικής, Βασίλη Κολώνα, ο οποίος έχει αναλάβει τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη της έκθεσης με τη συνεργασία της αρχιτέκτονος, Σωτηρίας Αλεξιάδου.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στα εγκαίνια, γεγονότα της πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας επαναπροσδιορίζουν την πολεοδομική και την αρχιτεκτονική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και αποτελούν αφετηρίες για μια διαδρομή στον χώρο και τον χρόνο. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει την εικονογραφία της πόλης μέσα από τα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτιρίων της.

Μεταξύ των όσων έδωσαν το παρών ήταν ο αρχιτέκτονας και πανεπιστημιακός, Δημήτρης Φατούρος, ο αρχιτέκτονας Τάσος Ζέππος, ο φωτογράφος, Τάσος Βρεττός καθώς και πολλοί συνεργάτες του Μουσείου.

Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης