Φ. Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη

Ήρθε η ώρα να επιβεβαιωθεί, όπως έλεγαν στελέχη από το ηγετικό επιτελείο της Αγ. Κωνσταντίνου, η προειδοποίηση που είχε απευθύνει πριν από κάμποσο καιρό η ΔΗΜΑΡ ότι «δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Το απόγευμα της Τρίτης, μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, ο πρόεδρος του κόμματος κ.Φ. Κουβέλης επανέφερε αυτό το …δόγμα στο δημόσιο διάλογο, με έναν ηχηρό τρόπο, και έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό της χώρας και προς τους δανειστές, ΔΝΤ και ΕΕ.

Διατύπωσε την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά, τονίζοντας ότι θα τις καταψηφίσει, αν φέρει τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση. «Η ΔΗΜΑΡ κατηγορηματικά αποκρούει και δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Οι αξιώσεις της τρόικας στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας», δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό κ.Α. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Ε. Βενιζέλο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ανέδειξε ως μείζον το ζήτημα που αφορά τα εργασιακά, σημειώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από το ότι δεν έχουν έμμεσο δημοσιονομικό όφελος, δεν είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική η σύνδεσή τους με τη δόση των 31,5 δις ευρώ του προγράμματος δανειοδότησης.
Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, υπάρχουν προβλέψεις για το εργασιακό στο μνημόνιο, όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις και στον κατώτερο μισθό, αλλά η ερμηνεία που δίνουν οι τροϊκανοί υπερβαίνει το μνημόνιο, τονίζουν από την Αγ. Κωνσταντίνου.

«Εμείς, άσχετα αν είμαστε ισχυρός πόλος, όταν λέμε επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου περιλαμβάνουμε την χρονική επιμήκυνση, τη ρήτρα αντικατάστασης και το εργασιακό. Είναι στις τροποποιήσεις που ζητάμε
», υπογραμμίζουν από την Αγ. Κωνσταντίνου.
Επομένως, ο κ. Κουβέλης προβάλλει την ανάγκη πολιτικής επαναδιαπραγμάτευσης. Η προσαρμογή της αγοράς εργασίας είναι ευθύνη της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους εταίρους και κοινωνικό διάλογο, σημειώνουν από τη ΔΗΜΑΡ. Όπως μάλιστα τόνιζε στέλεχος της ηγετικής ομάδας, το πώς να δομήσει την οικονομία της η Ελλάδα για να είναι ανταγωνιστική είναι εσωτερικό ζήτημα και η παρέμβαση με απαιτήσεις υπερβαίνει τα δικαιώματα του δανειστή.
Η ΔΗΜΑΡ μέχρι τώρα δεν είχε θέσει καν το ζήτημα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς, αν και είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα ζητήσει να γίνει άρση της. Ωστόσο, σύμφωνα με την ηγεσία της, αν είναι κάτι που δεν πρέπει με τίποτα να «περάσει» είναι οι αλλαγές που ζητά η τρόικα γιατί δεν αφορούν μόνο κάποιες μειώσεις.

Σήμερα, οι απαιτήσεις της τρόικας οδηγούν σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αφού ζητείται ο βασικός μισθός να ορίζεται από το κράτος και γύρω από αυτόν να οικοδομούνται οι κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Ετσι, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της Τρόικας και την κρίση που μαστίζει την χώρα, οι ανατροπές στα εργασιακά σημαίνουν ουσιαστικά ότι «οι επιχειρήσεις θα απολύσουν όλους όσοι είναι με παλιές συμβάσεις και θα κάνουν επαναπροσλήψεις με 586 ευρώ. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Το να ψηφιστούν αυτά τα μέτρα σημαίνει πλήγμα στον ενεργό παραγωγικό ιστό, επίθεση στη καρδιά των εργασιακών σχέσεων», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της Αγ. Κωνσταντίνου.

Επιπλέον, η ΔΗΜΑΡ επιστρατεύει το επιχείρημα ότι χτυπούν το τμήμα της κοινωνίας που έχει υποστεί ήδη βαρύ πλήγμα λόγω της κρίσης. Πρόκειται για τμήμα που δεν έχει επιβαρύνει το κράτος (δεν πληρώνεται από το Δημόσιο) ενώ και οι παροχές πρόνοιας, όπως τα επιδόματα ανεργίας, ποτέ δεν υπήρξαν υψηλά, όπως σε άλλες χώρες….
Εξάλλου, όπως είπε και ο κ. Κουβέλης, μετά το τέλος της συνάντησης, οι αξιώσεις της τρόικας, «στο βαθμό που θα γίνονταν αποδεκτές – αλλά δεν γίνονται από εμένα αποδεκτές – ισοδυναμούν με τροφοδότηση και περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΗΜΑΡ, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα οφείλεται σε σύνθετους λόγους. Από τη μια, η στάση των ευρωπαίων, ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι ευθύγραμμη.

Έχει μια εκδοχή σκληρά νεοφιλελεύθερη που «ναι μεν ενδιαφέρεται για το νότο και για να είναι η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά θέλει οι χώρες του Νότου να γίνουν χώρες χαμηλού εργασιακού κόστους. Δίπλα, υπάρχουν εκείνοι,εντός της ΕΕ, που επιζητούν την οικονομική και πολιτική ενοποίηση με ήπιο τρόπο.

Από την άλλη, σύμφωνα με αναλύσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ, το ΔΝΤ επιδιώκοντας να θέσει τα ζητήματα επί τάπητος στην ευρωζώνη με σκοπό τη βιωσιμότητα του χρέους, θέλει να δημιουργήσει τεχνητή κρίση (να μην ληφθεί απόφαση) και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην πάρει όλη τη δόση (αναμονή, συζητήσεις), αλλά μέρος της, ώστε να υπάρξει μια λύση πακέτο με περικοπή δημόσιου χρέους.
Κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συζητήθηκαν και διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ για τεχνικά ζητήματα σχετικά με τη δομή μέτρων για ειδικές ομάδες.

Ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε εκ νέου ότι δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση των ελάχιστων ενσήμων και ότι δεν πρέπει να κοπούν εποχιακά επιδόματα ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το θέμα της επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και για το ζήτημα των συγγραμμάτων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, είναι πιθανό οι ενστάσεις αυτές να συνυπολογισθούν στην τελική συμφωνία με τους τροϊκανούς.

Επίσης, ετέθη από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, το γενικότερο θέμα που αφορά την χρονική κατανομή των μέτρων, κάτι που το κόμμα του κ. Κουβέλη θεωρεί ότι είναι υπόθεση της κυβέρνησης και όχι των δανειστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ το επεσήμανε δηλώνοντας ότι προσήλθε στη σύσκεψη και με τη θέση ότι πρέπει να διεκδικηθεί ταυτόχρονα, «εκείνο που αφορά στη δική μας δυνατότητα να κατανείμουμε τα μέτρα, όχι με οριζόντιο τρόπο, αλλά με έναν τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις αναγκαίες κλίμακες. Η κατανομή αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk