Εξήντα δισ. ευρώ τον χρόνο κοστίζει η διαφθορά στην Ιταλία

«Η διαφθορά κοστίζει στην Ιταλία 60 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο» αναφέρει, σε ειδική «λευκή βίβλο» που πρόκειται να παρουσιασθεί την ερχόμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Ρώμης.

«Η διαφθορά κοστίζει στην Ιταλία 60 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο» αναφέρει, σε ειδική «λευκή βίβλο» που πρόκειται να παρουσιασθεί την ερχόμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Ρώμης.

Την σχετική έρευνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ανέλαβε ειδική επιτροπή που συστάθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης. «Το 64% των ιταλών θεωρεί ότι η απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της διαφθοράς είναι ανεπαρκής», σημειώνεται στην έρευνα.

Η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιορίζεται κατά 40% εξ αιτίας της διαφθοράς. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 25% στην περίπτωση των επιχειρήσεων μεγαλύτερων διαστάσεων.

«Η διάδοση των πρακτικών διαφθοράς υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επιχειρήσεων, αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές και, μεταξύ των άλλων, προκαλεί και την μείωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της χώρας» τονίζει, στην εισαγωγή που έχει γράψει στην έρευνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές η εκτίμηση των 60 δισεκ. ευρώ το χρόνο, ως συνολικό κόστος της διαφθοράς, μπορεί στην πραγματικότητα να μην αποδίδει πιστά το εύρος του προβλήματος, διότι πολλοί πολίτες και ιδίως επιχειρηματίες δεν καταγγέλλουν τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που δέχονται.

Η Λευκή Βίβλος της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την προδημοσίευση της Λα Ρεπούμπλικα εκτιμά πως σε ότι αφορά τα μεγάλα δημόσια έργα, το τελικό τους κόστος, διογκώνεται ακόμη και κατά ποσοστό του 40%, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό εξαιτίας της πληγής της διαφθοράς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk