Την καταστροφή της Σμύρνης είχε προβλέψει ο αυστραλιανός Τύπος

Δημοσιεύματα παλιών αυστραλιανών εφημερίδων, δείχνουν πως οι Αυστραλοί δημοσιογράφοι είχαν προβλέψει τον ξεριζωμό του χριστιανικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, από το Νοέμβριο του 1912. Τα ντοκουμέντα παρουσιάστηκαν σε διάλεξη του ομογενούς πανεπιστημιακού , Δρ. Παναγιώτη Διαμαντή.

Δημοσιεύματα παλιών αυστραλιανών εφημερίδων, δείχνουν πως οι Αυστραλοί δημοσιογράφοι είχαν προβλέψει τον ξεριζωμό του χριστιανικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, από το Νοέμβριο του 1912. Τα ντοκουμέντα παρουσιάστηκαν σε διάλεξη του ομογενούς πανεπιστημιακού, Δρ. Παναγιώτη Διαμαντή.

Θέμα της διάλεξης ήταν πως κάλυψε ο αυστραλιανός τύπος της εποχής την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Στη διάλεξη παρουσιάστηκαν αποκόμματα της επαρχιακής εφημερίδας Clarence and Richmond Examiner (από την επαρχιακή πόλη του Grafton στην βόρεια Nέα Νότια Ουαλία) του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου του 1912 που μεταξύ άλλων έγραφε: «Τα πλέον ανησυχητικά νέα είναι ότι οι Τούρκοι έχουν κηρύξει ιερό πόλεμο σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει πως έχει δοθεί άγραφη εντολή ξεριζωμού των χριστιανών. Ουσιαστικά δόθηκε εντολή σφαγιασμού τους. Καλούνται οι Τούρκοι να επιδείξουν θάρρος και να αδιαφορήσουν για τις συνέπειες. Αν αυτές οι πληροφορίες επαληθευτούν εκφράζονται φόβοι ότι θα ακολουθήσει γενοκτονία των Χριστιανών της περιοχής».

Ο κ. Διαμαντής σημείωσε πως ο Αυστραλός ανταποκριτής Μartin Donohoe ήταν στο μέτωπο, στη δυτική Μακεδονία και παρακολούθησε τις μάχες του Σαρανταπόρου και των Γιαννιτσών.Όλες οι ανταποκρίσεις του αυστραλιανού τύπου από τον χώρο της Μακεδονίας, καθώς και των νησιών του Αιγαίου, αναφέρουν τον ενθουσιασμό των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.

Στις ανταποκρίσεις σημειώνεται όμως ότι η απελευθέρωση των περιοχών αυτών θα είχε δυσμενέστατες επιδράσεις στους Χριστιανικούς πληθυσμούς οι οποίοι παρέμειναν υπό Τουρκική κυριαρχίας. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εθνικό Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk