Μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΠΑΜΕ

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα ανήμερα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τους εργαζόμενους απεργούς να στέλνουν το δικό τους μήνυμα και να εναντιώνονται στις περικοπές ύψους 13,9 δισ. ευρώ αλλά και στις επαπειλούμενες ανατροπές στις εργασιακές…

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε η χώρα ανήμερα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τους εργαζόμενους απεργούς να στέλνουν το δικό τους μήνυμα και να εναντιώνονται στις περικοπές ύψους 13,9 δισ. ευρώ αλλά και στις επαπειλούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και τις απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ σε τριήμερη πανελλαδική αποχή βρίσκονται από την Τετάρτη έως την Παρασκευή οι δικηγόροι, έπειτα από απόφαση των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Λίγο πριν αρχίσουν τα επεισόδια, ο 67 χρονος διαδηλωτής Ξενοφώντας Λούγαρης αισθάνθηκε άσχημα και απευθύνθηκε σε γιατρούς που βρίσκονταν στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ, οι οποίοι του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου τελικά εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς. Σε ανακοίνωσή του Γραφείο Τύπου το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του.

Στο ίδιο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί και άλλοι τρεις τραυματίες από τα επεισόδια στο Σύνταγμα.

Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία έγιναν 103 προσαγωγές, 7 συλλήψεις, ενώ τραυματίες είναι και τρεις αστυνομικοί.

Λεπτό προς λεπτό η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος

17.00 Ανοιχτοί οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

16.07 Χρήση χημικών επί της οδού Ερμού

16.00
Η Αστυνομία άνοιξε τη Σταδίου, αυτοκίνητα μπήκαν στη Φιλελλήνων και στο ύψος της Ερμού διαδηλωτές που ήταν εκεί τα εμποδίζουν να περάσουν και ζητούν από τους οδηγούς να κάνουν αναστροφή , προκαλώντας έτσι ένταση στο σημείο.

15.48
Ανοίγει σταδιακά το κέντρο της Αθήνας. Η Πανεπιστημίου είναι ανοιχτή όπως και η Ακαδημίας. Η Λ. Αμαλίας δίνεται τώρα στην κυκλοφορία.

15.19
Επιχείρηση των ΜΑΤ στη λεωφόρο Αμαλίας. Απωθούν τους διαδηλωτές προς την Πανεπιστημίου. Περιορισμένη χρήση χημικών. Περί τα 100 άτομα αυτή τη στιγμή επί της λεωφόρου Αμαλίας

15.04
Εννέα βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση, βρέθηκαν το πρωί, στην οδό Μάρνη, κοντά στο Μουσείο Αθηνών, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε), που περιπολούσαν στην περιοχή. Οι μολότοφ ήταν μέσα σε σακίδιο, στο πεζοδρόμιο, πίσω από κάδο απορριμμάτων.Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

15.03 Χρήση χημικών μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και μικροεπεισόδια με διαδηλωτές.

15.02 Πάνω από 50, μέχρι στιγμής, οι προσαγωγές, δύο αστυνομικοί τραυματίες.

15.01 Τα ΜΑΤ υποχώρησαν προς τον Αγνωστο Στρατιώτη αφήνοντας την Λ. Αμαλίας στους διαδηλωτές που εξακολουθούν να παραμένουν εκεί.

14.58 Δυνάμεις των ΜΑΤ αναπτύσσονται και κάνουν κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα.

14.46 Ηρεμία στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος. Αδεια η Φιλελλήνων, η Καραγιώργη Σερβίας, η Αμαλίας προς τους Στύλους, η Μητροπόλεως. Αποχωρούν και οι τελευταίοι διαδηλωτές από το επάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, οι οποίοι κινούνται μέσω της Πανεπιστημίου προς τα Προπύλαια.

14.36. Πολλοί διαδηλωτές στην οδό Ερμού οι οποίοι εμποδίζονται να ανέβουν στην πλατεία. Την ίδια στιγμή μπήκε φωτιά σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Νίκης

14.35. Μικροεπεισόδια στην Φιλελλήνων. Η αστυνομία απωθεί τους διαδηλωτές προς τους στύλους του Ολυμπίου Διός

14.34. Ανοιχτή η Οθωνος. Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται προς την Πανεπιστημίου αποχωρώντας από την συγκέντρωση

14.32 Μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην επάνω πλευρά στου Συντάγματος

14.23 Μικροένταση στις αρχές της Ερμού. Απωθούνται διαδηλωτές να μην περάσουν. Περιορισμένη χρήση χημικών

14.18 Κλειστή ακόμη η Γεωργίου Α’. Παραμένουν οι διαδηλωτές στο Σύνταγμα

14.05 Εκτονώθηκε η ένταση στη Γεωργίου Α’. Μπλοκ διαδηλωτών περνά αυτή τη στιγμή από την Σταδίου και κατευθύνεται προς την Μητροπόλεως.

14.04

Μικροένταση στην Ερμού μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ, επειδή τους εμποδίζεται η πρόσβαση στην Ερμού

14.01
Η αστυνομία έχει «κόψει» την συγκέντρωση σε τμήματα. Πολύς ο κόσμος στην Καραγιώργη Σερβίας, Ερμού. Διαδηλωτές στην Μητροπόλεως.

13.58 Οι διαδηλωτές προσπαθούν να ανέβουν και πάλι στην Πλατεία Συντάγματος

13.56 Πριν από τρία λεπτά η αστυνομία επέτρεψε στους διαδηλωτές που κρατούσαν το πανό της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να περάσουν την Γεωργίου Α’ και να ανέβουν στην επάνω πλευρά της πλατείας. Στη συνέχεια απέκλεισαν και πάλι τον δρόμο στους υπόλοιπους διαδηλωτές

13.50 «Βροχή» από μολότοφ στην πλατεία Συντάγματος. Αδειάζει αυτή τη στιγμή το Σύνταγμα η Αστυνομία

13.45
Ρίψη κροτίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων στην Βασ. Γεωργίου. Οι διαδηλωτές παραμένουν στο Σύνταγμα

13.14 Μολότοφ εναντίον των αστυνομικών μπροστά στη Μ. Βρετάνια.

Οι συγκεντρώσεις

Ενώ οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ που έφτασαν πρώτοι στο Σύνταγμα, παραμένουν μπροστά από τη Βουλή σε όλο το μήκος της λεωφόρου Αμαλίας μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ – ΟΤΑ, προπομπός της πορείας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ανεβαίνοντας τη Γεωργίου Α’ έλαβαν θέσεις μπροστά στο φράχτη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Λίγο μετά τις 13:30 έγιναν μικροεπεισόδια με μολότοφ και περιορισμένη ρίψη χημικών και κροτίδων κρότου λάμψης στη Βασιλέως Γεωργίου μπροστά στη Μεγάλη Βρετάνια.

Διαδηλωτές της ΠΟΕ – ΟΤΑ στερέωσαν πάνω στο φράκτη σημαίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, καθώς και τις πορτοκαλί σημαίες της Ομοσπονδίας τους, στις οποίες υπάρχει ένα ελικόπτερο και το σύνθημα «πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από εδώ». Το ίδιο σύνθημα ακούγεται ρυθμικά και από τους συγκεντρωμένους, ενώ όσο προωθείται προς το Σύνταγμα η πορεία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ συμπτύσσονται προς τους Στύλους. Οι μοτοσυκλετιστές έχουν συγκεντρωθεί στην Οθωνος.

Στην απέναντι πλευρά, στη συμβολή της Ακαδημίας με τη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου μια ομάδα διαδηλωτών εντόπισε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη, άρχισαν να του φωνάζουν ότι δεν κάνουν τίποτα και του ζητούσαν «να παραιτηθείτε όλοι».

Η πρώτη ένταση στη σημερινή πορεία εκδηλώθηκε γύρω στη 1.15 όταν διμοιρίες των ΜΑΤ αιφνιδιαστικά έκοψαν την πρόσβαση των διαδηλωτών στη Γεωργίου Α΄, μπροστά από τα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίσουν προς το φράκτη, όπου οι ομάδες των εργαζομένων στους δήμους αντιδρώντας στην τακτική που ακολουθεί αυτή τη φορά η Αστυνομία άρχισαν να τον σπρώχνουν.

Τελικά τα ΜΑΤ, μετά από καφέδες, νερά και κάποιες κροτίδες που εκτόξευσαν εξοργισμένοι διαδηλωτές, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να προχωρήσουν περνώντας μέσα από την πλατεία, ανέβηκαν στο πεζοδρόμιο και άνοιξαν το δρόμο στο μπλοκ της ΓΣΕΒΕΕ που είχε αρχίσει να ανεβαίνει.

Ωστόσο αυτές οι αψιμαχίες ήταν αρκετές για να ξεκινήσουν τα πρώτα επεισόδια. Οι διαδηλωτές συνέχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον των διμοιριών, που είχαν αποσυρθεί στο πλάι του δρόμου, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προχωρήσουν σε χρήση χημικών. Ηταν το έναυσμα για να αρχίσει από το κέντρο της πλατείας η εκτόξευση μολότοφ από την πλατεία και μπροστά στα ξενοδοχεία, εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα οι διμοιρίες να ξανακόψουν την Βασ. Γεωργίου στη μέση και οι διαδηλωτές να προωθούνται μέσω της Οθωνος.

Α. Τσίπρας: «Ο λαός θα πάρει τα πράγματα στα χέρια του»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του από το Πεδίο του Αρεως, ανέφερε:
«Τη στιγμή που η κοινωνία έχει γονατίσει, η τρικομματική κοινοπραξία, η τρόικα εσωτερικού μας δουλεύει ψηλό γαζί. Παίζει θέατρο διαφωνίας πάνω σε μέτρα που ήδη έχουν ψηφίσει από τον περασμένο Φλεβάρη. Κάνουν θέατρο διαπραγμάτευσης για να δικαιολογήσουν ότι έχουν συμφωνήσει σε όλα με την τρόικα κυρίως στο πακέτο των 13,5 δισ. που θα τσακίσει την οικονομία και την κοινωνία. Οι ίδιοι έχουν το θράσος να φέρουν εκ νέου μέτρα που θα γονατίσουν τον λαό και την κοινωνία. Η άμμος στην κλεψύδρα τους, όμως, έχει ήδη αρχίσει να αδειάζει. Ο ελληνικός λαός δεν θα συγχωρέσει ούτε την κοροϊδία, ούτε το ψέμα, ούτε την απάτη που γίνεται τούτες τις μέρες εις βάρος του. Θα πάρει τα πράγματα στα χέρια του».

Γ. Παναγόπουλος: «Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις 14 Νοεμβρίου

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε:
«Αυτή την ώρα οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών στο Βουκουρέστι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Οι λαοί της Ευρώπης στενάζουν με πρώτον τον ελληνικό λαό, από πολιτικές άνισες, άδικες, αναποτελεσματικές που μας έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Κατανέμουν τα βάρη πάνω στη μισθωτή εργασία και τους συνταξιούχους. Αυτοί που ευθύνονται βρίσκονται στο απυρόβλητο. Πλουτίζουν και πίνουν στην υγειά των κορόιδων. Θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις και ήδη μετά τη συνάντηση, στη Μαδρίτη, των προέδρων των συνομοσπονδιών αποφασίστηκε χθες και προχωράμε στις 14 Νοέμβρη σε πανευρωπαϊκή κινητοποίηση πρωτοστατούντων των χωρών που βρίσκονται υπό τις επαίσχυντες πολιτικές».

Κλειστοί δρόμοι

Από τις 10:30 είναι κλειστές η Πατησίων από Κοδριγκτώνος, περιμετρικά το Πεδίον του Αρεως, η Ομόνοια και η πλατεία Καραϊσκάκη. Σταδιακά θα αρχίσουν να κλείνουν και οι υπόλοιποι δρόμοι του Κέντρου.

Ακινητοποιημένα είναι τα ταξί από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία.

Στάση εργασίας προκήρυξαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ 10:00 – 13:00 και έτσι θα υπάρξουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Λόγω της πανεργατικής απεργίας αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, σχολείων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΔΕΚΟ.

Κλειστά θα είναι επίσης, με απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, τα εμπορικά καταστήματα. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) καλώντας όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες (επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους) να κλείσουν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου τις επιχειρήσεις και τα καταστήματά τους.

Κλειστά θα είναι και τα περίπτερα, καθώς η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τα μέσα μεταφοράς

Δύσκολες θα είναι οι μετακινήσεις των πολιτών την Πέμπτη, καθώς τα συνδικάτα των συγκοινωνιών προχωρούν σε κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Έτσι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργήσουν ως εξής:

– Τα τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου, λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων.

– Ο Προαστιακός και τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πανελλαδικά δεν θα εκτελεστούν, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στην απεργία.

– Το Μετρό, οι ΗΣΑΠ και το Τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων από τις 05:00 έως τις 09:00.

– Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 09:00 έως τις 21:00, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

– Τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 08:00 έως τις 17:00, λόγω στάσης εργασίας των αυτοκινητιστών. Στη Θεσσαλονίκη τα ταξί τραβούν χειρόφρενο όλο το 24ωρο.

– Δεν θα υπάρχει σύνδεση του «Ελ.Βενιζέλος» με το Μετρό, λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών (το δίκτυο πέραν του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας ανήκει στον ΟΣΕ),

– Στη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κυκλοφορήσουν από τις 09:00 έως τις 20:00, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 20:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

– Ολα τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΠΝΟΑκολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
ΒημαTV
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk