Αύξηση των εισιτηρίων κατά 9%, λόγω των ελέγχων

Κατά 9% αυξήθηκαν οι πωλήσεις εισιτηρίων στα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) κατά την διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων εντατικοποίησης των ελέγχων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας

Κατά 9% αυξήθηκαν οι πωλήσεις εισιτηρίων στα εκδοτήρια της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) κατά την διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων εντατικοποίησης των ελέγχων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτώβριου, «παρατηρήθηκε άνοδος των πωλήσεων της τάξης του 9% σε σχέση με τις πωλήσεις των προηγούμενων τριών εβδομάδων», η οποία «σε περίοδο ύφεσης, υπερβαίνει την αναμενόμενη λόγω εποχικότητας και προφανώς συνδέεται με την επαναδραστηριοποίηση των μηχανισμών ελέγχων».
Σύμφωνα με το υπουργείο, «εάν το ποσοστό αύξησης αυτό συνεχιζόταν στο σύνολο των εισπράξεων του ΟΑΣΑ για ένα έτος, η συνολική αύξηση εισπράξεων θα αντιστοιχούσε σε περίπου 25 εκ. ευρώ». Παράλληλα, εκτιμά ότι «η απώλεια εισπράξεων για το σύνολο των εταιρειών (όμιλος ΟΑΣΑ και Προαστιακός) στην Αττική λόγω λαθρεπιβίβασης εκτιμάται από 25 έως 37,5 εκατ. ευρώ».
«Είναι λοιπόν προφανές ότι ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο, για μείωση κατά το ήμισυ της απώλειας εσόδων, είναι εφικτός υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της προσπάθειας» σημειώνεται.
Μάλιστα, τα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο 2012 «υπήρξε για πρώτη φορά στο τρέχον έτος αύξηση στις πωλήσεις εισιτηρίων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, κατά 3,1%», κάτι που «αποτελεί ελπιδοφόρα ένδειξη για την ανάκτηση της πελατείας, της οποίας η κινητικότητα συνολικά μειώθηκε το 2012».
Το αποτέλεσμα της ΣΤΑΣΥ, σημειώνεται, αναμένεται να επιβεβαιωθεί στις 20 Οκτώβριου από το συνολικό αποτέλεσμα του ΟΑΣΑ, αφού τα επιμέρους αποτελέσματα της ΟΣΥ (λεωφορεία – τρόλεϊ), «λόγω διαφορετικού συστήματος προσμέτρησης θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό σύστημα και θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα».
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων επιβλήθηκαν 3.431 πρόστιμα αξίας 272.580 ευρώ, έκ των οποίων το 4% «εισπράχθηκε τις μετρητοίς, ενώ το υπόλοιπο 96% καταλογίστηκε επί πιστώσει».
Ακόμη, σημειώνεται ότι το 63% των περιπτώσεων «αφορά επιβάτες που δεν είχαν προμηθευτεί εισιτήριο, ενώ ποσοστό 19% αφορά εκείνους που δεν είχαν μαζί τους το δελτίο μερικής απαλλαγής». Επίσης, το 5% των παραβάσεων αφορούσε πλαστά εισιτήρια.
«Η μέχρι τώρα αναδιάταξη των μηχανισμών ελέγχου αποδεικνύεται σημαντικός παράγοντας αύξησης εσόδων και εξυγίανσης των ΔΕΚΟ. Η προσπάθεια που καταβάλλεται θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των λειτουργικών συγχωνεύσεων και της αναδιοργάνωσης των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, από την οποία θα προκύψει η αύξηση του προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου καθώς και σε αυτές που αφορούν στην έκδοση των εισιτηρίων» αναφέρει το υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης.
«Το υπουργείο θα εντείνει κατ΄αυτό τον τρόπο, οργανώνοντας σε μόνιμη βάση πέραν της εθελοντικής προσφοράς των εργαζομένων, τις προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου λαθρεπιβίβασης στοχεύοντας:

– Στην ευαισθητοποίηση του επιβατικού κοινού απέναντι στο πρόβλημα της εισιτηριοδιαφυγής,

– στην αποκατάσταση της εικόνας ενός ελεγχόμενου συστήματος ικανού να αυτοπροστατευέται απέναντι σε διαλυτικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές,

-στην προστασία της δημόσιας περιουσίας και των υπηρεσιών που αυτή προσφέρει στους πολίτες,

-στην ανάκτηση των όρων και προϋποθέσεων οικονομικής και λειτουργικής βιωσιμότητας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που συμβάλουν καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της πρωτεύουσας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως σημειώνεται, «η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με την υλοποίηση έως και το τέλος Οκτωβρίου των υπόλοιπων μέτρων που εξαγγέλθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου και ειδικότερα εκείνων που σχετίζονται με την δωρεάν παροχή ενός εισιτηρίου για κάθε δέκα αγορασμένα», ενώ ο ΟΑΣΑ θα προωθήσει «μέτρα πιστοποίησης που αφορούν στο δίκτυο διανομής και πώλησης εισιτηρίων με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της πλαστογράφησης».
Ο στόχος που έχει θέσει ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι ο περιορισμός της λαθρεπιβίβασης κατά 50% έως το τέλος του έτους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk