Πριν από ένα χρόνο ειδικοί του ερευνητικού οργανισμού Apopo στο Βέλγιο κατάφεραν να εκπαιδεύσουν αρουραίους ώστε να μπορούν να οσμίζονται εκρηκτικές ύλες και ειδικότερα εκείνες που χρησιμοποιούνται σε νάρκες. Αμερικανοί ερευνητές προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα τροποποιώντας γενετικά ποντίκια που μπορούν να μυρίζουν την εκρηκτική ουσία DNT.

Η τροποποίηση

O οσφρητικός βολβός είναι ένα δίκτυο νεύρων στη μύτη που λειτουργούν αποκλειστικά ως ανιχνευτές οσμών. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στον οσφρητικό βολβό ένας υποδοχέας που είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στη χημική ουσία DNT, μια λιγότερο εκρηκτική αλλά παρόμοιας οσμής ουσία με την τρινιτροτολουόλη, πιο γνωστή με τα αρχικά «ΤΝΤ».

Ερευνητές του Hunter College στη Νέα Υόρκη τροποποίησαν γενετικώς ποντίκια ώστε να διαθέτουν πολλούς υποδοχείς ευαίσθητους στην ουσία DNT. Στον οσφρητικό βολβό των ποντικών υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια νεύρα. Τέσσερις χιλιάδες εξ αυτών είναι προγραμματισμένα να εντοπίζουν μια συγκεκριμένη οσμή. Τα γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια διαθέτουν 10 χιλιάδες ως και 1 εκατομμύριο νεύρα που οσμίζονται την ουσία DNT.

Ο ποντικο-αισθητήρας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ενεργοποίηση τόσο μεγάλου αριθμού νεύρων ταυτόχρονα στη μύτη θα προκαλεί στα ποντίκια μια έντονη οργανική αντίδραση η οποία θα γίνεται αντιληπτή από μια ειδική συσκευή που θα είναι εμφυτευμένη στο σώμα τους.

Η συσκευή θα ειδοποιεί για τον εντοπισμό της νάρκης και ένας πυροτεχνουργός θα σπεύδει στο σημείο για την εξουδετέρωσή της. Οι ερευνητές ονόμασαν το πρόγραμμα «MouSensor» (ποντικο-αισθητήρας) και σχεδιάζουν τώρα την πρώτη δοκιμή για να διαπιστώσουν τις ικανότητες των ποντικών σε κάποιο ναρκοπέδιο. Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστημών των ΗΠΑ που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στη Νέα Ορλεάνη.