Επιστήμονες ανέπτυξαν εσώρουχα τα οποία διαθέτουν ηλεκτρόδια που προκαλούν μικρά ηλεκτρικά σοκ. Όχι, δεν πρόκειται για hi-tech μαρτύριο · αντιθέτως τα εσώρουχα αυτά που ονομάζονται «Smart-e-Pants» προλαμβάνουν τα έλκη της κατάκλισης σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα ή που αναγκάζονται να είναι κλινήρεις εξαιτίας τραυματισμών.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας Νευροεπιστημών στη Νέα Ορλεάνη οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά παρουσίασαν αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του συστήματος «Smart- e- Pants», σύμφωνα με τα οποία η προσέγγιση μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης ελκών κατάκλισης (ονομάζονται και έλκη πίεσης) μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης των μυών στους γλουτούς, σώζοντας από ταλαιπωρία τους ασθενείς αλλά και τα συστήματα υγείας από σημαντικό κόστος.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της δοκιμής Σον Ντουκέλοφ από το Τμήμα Κλινικών Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, τα «έξυπνα» θεραπευτικά εσώρουχα έδωσαν τόσο καλά αποτελέσματα στο πλαίσιο της μικρής κλινικής δοκιμής σε 23 ασθενείς ώστε κανένας από τους συμμετέχοντες δεν εμφάνισε έλκη πίεσης κατά τις 30 ημέρες που αυτή διήρκεσε. «Οι περισσότεροι ασθενείς ήθελαν να κρατήσουν τη συσκευή αφότου τελείωσε η δοκιμή» σημείωσε ο ερευνητής.

Τα έλκη της κατάκλισης μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνα για ασθενείς που βρίσκονται σε ακινησία εξαιτίας ασθένειας ή ατυχήματος. Αυτές οι συχνά μεγάλες, ανοιχτές πληγές μπορεί να χρειαστούν μήνες για να επουλωθούν ενώ σε ακραίες καταστάσεις είναι ικανές ακόμη και να σκοτώσουν. Ο Κρίστοφερ Ριβ, γνωστός για τον ρόλο του ως Σούπερμαν, ο οποίος ήταν επί έτη παράλυτος απεβίωσε τελικώς εξαιτίας μόλυνσης ενός έλκους κατάκλισης.

Τα ηλεκτρικά εσώρουχα μοιάζουν με μποξεράκια αλλά φέρουν ηλεκτρόδια στην περιοχή των γλουτών

Πώς εμφανίζονται τα έλκη πίεσης

Τα έλκη πίεσης «πλήττουν» το δέρμα και τους μυς, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει από κάτω οστό. Εμφανίζονται πιο συχνά γύρω από τους γλουτούς, τις φτέρνες, τις ωμοπλάτες ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και προκαλούνται εξαιτίας του ότι οι μαλακοί ιστοί πιέζονται ανάμεσα σε ένα οστό και σε κάποιο αντικείμενο- όπως π.χ μια καρέκλα ή ένα κρεβάτι – για μεγάλο διάστημα χρόνου. Η πίεση αυτή οδηγεί σε μείωση της οξυγόνωσης των ιστών με αποτέλεσμα το δέρμα και οι μύες να στερούνται οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων και να αρχίσουν να αποσυντίθενται, γεγονός που συνδέεται με σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης.

Εκτιμάται ότι ποσοστό ως και 20% των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε γηροκομεία καθώς και το 30% των ατόμων στην κοινότητα εμφανίζουν έλκη πίεσης επιβαρύνοντας σημαντικά τα συστήματα υγείας. Μάλιστα στις σοβαρές περιπτώσεις ο κάθε ασθενής μπορεί να στοιχίσει στα συστήματα υγείας περισσότερα από 45.000 ευρώ εξαιτίας του κόστους της νοσηλείας, των φαρμάκων για την καταπολέμηση των μολύνσεων και των υλικών που απαιτούνται για την κάλυψη των πληγών όπως οι επίδεσμοι.

Σήμερα οι συμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία ελκών κατάκλισης σε ασθενείς αφορούν το να αλλάζουν θέση στον ασθενή κάθε λίγες ώρες ή να τον έχουν ξαπλωμένο επάνω σε ειδικά στρώματα αέρα τα οποία ανακουφίζουν ως έναν βαθμό από την πίεση που υφίσταται το σώμα.

Ηλεκτρικοί παλμοί και κυκλοφορία αίματος στους μυς

Τα Smart-e-Pants μιμούνται την επίδραση που έχει η αλλαγή θέσης του ασθενούς καθώς ο κάθε ηλεκτρικός παλμός που αποστέλλεται στους γλουτιαίους μυς οδηγεί σε κυκλοφορία φρέσκου αίματος στην περιοχή μετά από κάθε σύσπαση των μυών.

Τα «έξυπνα εσώρουχα» μοιάζουν με κανονικά μποξεράκια, μόνο που φέρουν ηλεκτρόδια στην περιοχή των γλουτών. Μεταδίδουν ηλεκτρικούς παλμούς διάρκειας 10 δευτερολέπτων στους μυς κάθε 10 λεπτά.

Στο πλαίσιο της δοκιμής που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, οι 23 συμμετέχοντες φορούσαν τα ειδικά σχεδιασμένα εσώρουχα επί 12 ώρες την ημέρα, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, επί τέσσερις εβδομάδες. Ολοι οι ασθενείς αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελκών πίεσης εξαιτίας αθλητικών τραυματισμών, τροχαίων ατυχημάτων, καταγμάτων στο ισχίο, διαβήτη ή σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τον Ντουκέλοφ, το 10%-30% αυτών των ασθενών θα ανέπτυσσε έλκη πίεσης, ωστόσο στην ομάδα της κλινικής δοκιμής κανένας ασθενής δεν εμφάνισε τέτοιου είδους πληγή. Ο ειδικός προσέθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστούν τα Smart-e-Pants σε μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών ώστε να αποδειχθεί πόσο αποτελεσματικά είναι τα «ηλεκτρικά» εσώρουχα στην πρόληψη των ελκών κατάκλισης.

Aν τα εσώρουχα διατεθούν μελλοντικά σε κλινικές ο Ντουκέλοφ υπολογίζει ότι θα κοστίζουν περί τα 150 ευρώ για τον βασικό εξοπλισμό συν μερικές δεκάδες ευρώ κάθε μήνα για τα ηλεκτρόδια που πρέπει να αλλάζουν.