Με την ανάπτυξη τι γίνεται;

Εάν υποτεθεί ότι πραγματικά θέλουμε να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη αυτού του τόπου δεν μπορούμε

Με την ανάπτυξη τι γίνεται; | tovima.gr
Εάν υποτεθεί ότι πραγματικά θέλουμε να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη αυτού του τόπου δεν μπορούμε παρά να αρχίσουμε το διάλογο για την πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013). Παράλληλα εάν θέλουμε να αρχίσουμε καλοπροαίρετο διάλογο δεν θα δεχθούμε τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η απαράδεκτη πορεία του ΕΣΠΑ οφείλεται σε ολιγωρίες, αδιαφορίες, παράλειψη καθήκοντος αλλά και αδιαφανών συναλλαγών μεταξύ παραγόντων του δημοσίου με ιδιωτικά μελετητικά γραφεία. Αρχίζουμε λοιπόν, καλοπροαίρετα.
Το ΕΣΠΑ προβλέπει την εισροή κεφαλαίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. (Περιφερειακό, Κοινωνικό, Γεωργικό) συνολικού ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2007-2013. Στα κεφάλαια αυτά προστίθενται ελάχιστοι εθνικοί πόροι για την υλοποίηση έργων ενεργειών και δράσεων κυρίως μέσω οκτώ τομεακών προγραμμάτων και πέντε περιφερειακών. Ειδικότερα:
-Τα τομεακά προγράμματα αφορούν: Τον Ανταγωνισμό και την Επιχειρηματικότητα, την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας, τη Ψηφιακή Σύγκλιση, την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού, την Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση, τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και την Τεχνική Υποστήριξη.
-Τα περιφερειακά προγράμματα αφορούν : Την ανάπτυξη των περιφερειών, Αττικής, Μακεδονίας -Θράκης, Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων, Κρήτης -Νήσων Αιγαίου και Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου.
Θα περίμενε κανείς ότι τα προγράμματα αυτά θα υλοποιούντο με φυσιολογικούς (ούτε καν ταχείς) ρυθμούς και ότι η απορρόφηση κεφαλαίων από την Ε.Ε. θα βρισκότανε σε ικανοποιητικά επίπεδα ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Και όμως η απορρόφηση κεφαλαίων δεν ξεπερνά το 45% του συνόλου των κεφαλαίων που «λιμνάζουν» στα Κοινοτικά ταμεία. Είναι σαφές ότι εάν η απορρόφηση κεφαλαίων ακολουθήσει τους ίδιους ρυθμούς και τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια τότε το ΕΣΠΑ δεν θα ολοκληρωθεί το 2013 αλλά το 2020. Φυσικά κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο σήμερα , αλλά πόσα και πόσα δεν τα θεωρούσαμε απίθανα πριν λίγους μήνες ή πριν λίγα χρόνια;
Η αδυναμία (;) απορρόφησης Κοινοτικών κεφαλαίων αποστερεί τη χώρα από τους απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξη της και εμποδίζει τις θετικές επιπτώσεις των πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων της στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, την ανταγωνιστικότητα, την αγροτική οικονομία κ.λπ.
Για να συμπληρωθεί η εικόνα της κακοδαιμονίας υλοποίησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. αρκεί να προσθέσουμε ότι «υπάρχουν και κάτι υπόλοιπα είσπραξης από το προηγούμενο πακέτο 2000-2006» και ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27» για το επόμενο χρηματοδοτικό πακέτο δεν προχωρούν ικανοποιητικά για την Ελλάδα αφού οι δυνητικές εισπράξεις της θα είναι μόνον 12 δισ. ευρώ για τα έτη 2013/2014-2020. Ταυτόχρονα είναι ορατός ο κίνδυνος να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο πακέτο σε ακόμα χαμηλότερο ποσό από τα 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι δεν απορροφά δεκαετίες τώρα τα ποσά που δικαιούται.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk