Η αύξηση της καταστολής οδηγεί στο χάος και διακυβεύει το πολίτευμα

Το είδος των εφαρμοζόμενων αστυνομικών πρακτικών σε μια κοινωνία, αποτελεί δείκτη μέτρησης της ποιότητας

Η αύξηση της καταστολής οδηγεί στο χάος και διακυβεύει το πολίτευμα | tovima.gr

Το είδος των εφαρμοζόμενων αστυνομικών πρακτικών σε μια κοινωνία, αποτελεί δείκτη μέτρησης της ποιότητας των δημοκρατικών της θεσμών, αλλά και του επιπέδου της δημοκρατίας γενικότερα.

Τα δύο τελευταία χρόνια, καθημερινά και με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό, γινόμαστε μάρτυρες πρακτικών καταστολής που ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας και κάποιες φορές ξεπερνούν κάθε όριο και θυμίζουν άλλες εποχές.

Όσοι λαμβάνουν αποφάσεις στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας τάξης θα πρέπει να αποφασίζουν με νηφαλιότητα, κυρίως σε εποχές κρίσης.

Πολύ περισσότερο σε στιγμές έντασης και πανικού, γιατί:
· Όταν το «ποτάμι» της λαϊκής αγανάκτησης είναι ορμητικό, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει.

· Όταν το «κύμα» της κοινωνικής δυσαρέσκειας φουσκώνει, κανένας κυματοθραύστης δεν είναι ικανός να το αναχαιτίσει.

· Όταν οι διαμαρτυρίες στους δρόμους γίνονται παλλαϊκές, κανένα οδόφραγμα δεν είναι ικανό να τις εμποδίσει.

· Όταν η νέα γενιά αντιδρά μαζικά στη χωρίς αναισθητικό λοβοτομή των ονείρων της, καμιά αστυνομική πρακτική δεν μπορεί να τη φιμώσει.

Το μόνο που μπορεί να πετύχουν αυτού του είδους οι πρακτικές είναι ο μετασχηματισμός της ελεγχόμενης αγανάκτησης, σε ανεξέλεγκτη οργή και αν αυτό συμβεί θα υπάρχουν σοβαρότατες και απόλυτα προσωποποιημένες ευθύνες.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εγκληματικότητα θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών κοινωνικής παθογένειας που ενδημούν στη ώρα μας. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για να μειωθεί η ανεργία, κυρίως των νέων ανθρώπων, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να αμβλυνθούν οι ανισότητες, να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένες και οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης.

Εξάλλου, όλοι οι σοφοί κυβερνήτες -κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας τους- δεν ξεχνούν ποτέ ότι: «…όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες…».

*Ο κ. Άγγελος τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk