Πύραυλος… Κρους στις τηλεπικοινωνίες

Την σταδιακή κατάργηση της από τα πριν ρύθμισης στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και του ίντερνετ και, άρα την ενδυνάμωση των εταιριών που εκμεταλλεύονται τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών, όπως ο ΟΤΕ, προτείνει σε υπό διαβούλευση κείμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της αναθεώρησης του κανονισμού, που διέπει την αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Την σταδιακή κατάργηση της από τα πριν ρύθμισης στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και του ίντερνετ και, άρα την ενδυνάμωση των εταιριών που εκμεταλλεύονται τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών, όπως ο ΟΤΕ, προτείνει σε υπό διαβούλευση κείμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της αναθεώρησης του κανονισμού, που διέπει την αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Πρόκειται για μέτρα, τα οποία εάν εγκριθούν ως έχουν, θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της ημεδαπής αγοράς και ήδη βρίσκονται από την Τρίτη στο «μικροσκόπιο» όλων των εταιριών της ΕΕ.
Όπως παρατηρούν στελέχη του κλάδου, τυχόν εφαρμογή του «πακέτου» της Κομισιόν, θα καταστήσει τον ΟΤΕ πανίσχυρο έναντι των ανταγωνιστών του, αφού θα τον αποδεσμεύσει σε μεγάλο βαθμό από την ρύθμιση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα της ΕΕ, κυρία Νέιλι Κρους ήδη έχει προτείνει από τον Ιούλιο την ελαστικοποίηση της ρύθμισης των πρώην κρατικών τηλεπικοινωνιακών μονοπωλίων – όπως ο ΟΤΕ στην δική μας περίπτωση – προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στις υποδομές.
Οι «προτάσεις Κρους» προβλέπουν ακριβότερη πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων στα δίκτυα χαλκού των παλιών μονοπωλίων και ευελιξία των μεγάλων ομίλων να ορίζουν ελεύθερα τις τιμές πρόσβασης στα δίκτυα νέας γενιάς, προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερα οι πηγές εσόδων.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που χαιρετήθηκε από τους μεγάλους ομίλους, όπως οι Telecom Italia, Deutsche Telekom και France Telecom και αποτέλεσε ταυτόχρονα αιτία «πολέμου» για τους εναλλακτικούς παρόχους της ΕΕ, οι οποίοι κάνουν λόγο για πισωγύρισμα και κίνδυνο επιστροφής σε μονοπωλιακές καταστάσεις.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, η νέα «αγορακεντρική προσέγγιση», που εισηγείται η επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα προβλέπει την βαθμιαία μείωση των ex ante κανόνων ρύθμισης εκ παραλλήλου με την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, προκειμένου το ρυθμιστικό πλαίσιο να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές αλλαγές και τις εξελίξεις στην αγορά.
Έτσι, όσον αφορά την λιανική προτείνεται η σταδιακή απορρύθμιση στην πρόσβαση στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο σε σταθερή θέση για οικιακούς και μη οικιακούς καταναλωτές.
Ενώ στη χονδρική, η εκκίνηση κλήσεων από το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο που παρέχεται σε σταθερή θέση, ο τερματισμός κλήσεων σε μεμονωμένα δημόσια τηλεφωνικά δίκτυα που παρέχονται σε σταθερή θέση, η αγορά (φυσικής) πρόσβασης σε υποδομή δικτύου (συμπεριλαμβάνονται μεριζόμενη πρόσβαση ή πλήρως αποδεσμοποιημένη πρόσβαση) σε σταθερή θέση, η ευρυζωνική πρόσβαση, η αγορά τερματικών τμημάτων μισθωμένων γραμμών, ανεξάρτητα από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παροχή μισθωμένης ή αποκλειστικής χωρητικότητας και ο τερματισμός φωνητικών κλήσεων σε μεμονωμένα κινητά δίκτυα.
Στο κείμενο της διαβούλευσης αναζητούνται μέσω ερωτημάτων οι τάσεις του κλάδου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που επηρεάζουν τον καθορισμό των εν λόγω αγορών, όπως οι σχετικές, τεχνολογικές και εμπορικές τάσεις.
Ακόμη, διερευνώνται τα κριτήρια της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, που άπτονται της ex ante ρύθμισης, όπως η παρουσία υψηλών εμποδίων εισόδου στην αγορά, οι δομές της αγοράς που δεν επιτρέπουν την ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού και η αδυναμία του νομοθετικού πλαισίου να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες του ανταγωνισμού.
«Από την ex ante σκοπιά, κάποιες από τις συγκεκριμένες αγορές ενδέχεται να μην πληρούν πλέον τα τρία κριτήρια και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε ρύθμιση» αναφέρεται. Η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 8 Ιανουαρίου 2013.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk